Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na mektup göndererek, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay'ın öldürülmesine karıştığını iddia eden ve Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Nurhan Önder adlı hükümlü hakkında ''adam öldürme'' suçundan yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ''gerçeğe aykırı olarak suça katıldığını bildirdiği'' gerekçesiyle, Önder hakkında, TCK'nın ''suç üstlenme'' suçuna ilişkin hükümleri uyarınca suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Düzgün'ün verdiği takipsizlik kararında, Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Önder'in, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na mektup göndererek, ''Oktay'ı başkaların yönlendirmesi ve azmettirmesi sonucunda Halil Kesici (Oktay'ın ölümüne ilişkin açılan davanın sanığı) ile birlikte öldürdüğünü'' iddia ettiği belirtildi.

İddia üzerine Önder'in, Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı'nda talimatla alınan ifadesinde, ''mektubu kendisinin yazdığını ve olayın tüm detaylarını soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısına anlatacağını'' kaydettiği anlatılan kararda, bu beyan üzerine Önder'in Ankara'ya getirildiği kaydedildi.

Önder'in, buradaki ifadesinde, ''ifade vermesi halinde yakınlarının öldürüleceği konusunda tehdit edildiği''ni ileri sürerek, ifade vermeyeceğini beyan ettiği aktarılan kararda, ''Şüphelinin mektupta belirttiği hususların genel bilgi olduğu, atılı suça katıldığına dair soyut ikrardan başka delil olmadığı, gerçeğe aykırı olarak suça katıldığını bildirdiği anlaşılmıştır'' denildi.

Önder hakkında, ''adam öldürmek'' suçundan takipsizlik kararı verilirken, ''suç üstlenme'' suçundan ise savcılığa suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.

Oktay'ın eşinin talepleri

Kararda, Behçet Oktay'ın eşi Şengül Oktay'ın, ''eşinin vefatının ardından Özel Hareket Daire Başkanlığı'ndaki kasasının bilgisi dışında açıldığına'' ve ''telefonun dinlendiğine'' yönelik iddiaları ile ''eşi adına toplanan paraların nerelerde harcandığının araştırılması'' ve ''eşinin mezarının açılarak yeniden otopsisi yapılması'' taleplerine ilişkin de takipsizlik verildiği bildirildi.

Kararda, ''müştekinin araştırmasını istediği konular hakkında yapılan araştırma sonucunda suça rastlanılmadığı'' kaydedildi ve bu nedenle takipsizlik verildiği ifade edildi.

Oktay hayatını kaybettiği sırada yanında bulunan Halil Kesici hakkında açılan davanın Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldüğüne dikkat çekilen kararda, Oktay'ın otopsisinin daha önce yapıldığı, bu sebeple yeniden otopsi yapılmasına gerek olmadığı açıklandı. AA