Bedelli ya da dövizli askerlik yasalarından yararlanarak silah altına alınan, ancak daha sonra hakkını kaybeden yükümlülere af geliyor.

Daha önce çıkarılan bedelli ya da dövizli askerlik yasalarından yararlanarak silah altına alınan, ancak şartları uymadığı belirlenerek, kapsam dışına çıkarılan yükümlülere, af geliyor. Döviz ya da bedel parasının taksitlerini ödeyemediği için hakkını kaybedenler de bu kapsama alınıyor.

TBMM’de bulunan Askerlik kanun tasarısında önergeyle, yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre, bedelli ve dövizli için müracaatları kabul edilen ancak daha sonra askerlikleri yarım kalan ve kapsam dışı kalan yükümlüler, bu haktan tekrar yararlanabilecek. Bu kişiler, bedel ve döviz parasının yarısını başvuru sırasında diğer yarısını ise başvuru tarihinden itibaren 12 ay içinde ödeyebilecek.

ARTIK HAPİS YOK

Tasarıya göre, Lise veya dengi okullarla fakültelerde öğrenim görenlerin askerlikleri; 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya ya da ilişkileri kesilinceye kadar ertelenecek. Yoklama sırasında liseden mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri üç yıl, fakülte veya yüksekokuldan ilişikleri kesilenlerle yüksekokul mezunlarının askerlikleri ise 29 yaşı sonuna kadar iki yıl süreyle ertelenecek.

Yoklama kaçağı ve bakaya suçları için de hapis yerine para cezası geliyor. Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalara bilerek iş verenler ise cezalandırılacak. Bir baba veya ananın iki oğlundan biri askerdeyken diğer oğlu, ikiden fazla oğlu olanlardan ise ikisi askerde iken diğerleri, oğullarından biri askerlik hizmetini bitirinceye kadar askere sevk edilmeyecek. Kardeş sevk tehirinde bulunulabilmesi için ananın dul olması şartı da kaldırılacak.