Bedelli askerlik bekleyen binlerce kişiyi umutlandıran CHP önerisi, bu hafta Meclis"te olacak. Bakan Faruk Çelik, “Seçim makyajı” diyerek teklife karşı çıktı.

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, partisinin bedelli askerliğe ilişkin kanun teklifini yarın ya da en geç Çarşamba günü TBMM Başkanlığı"na vereceğini söyledi. Hamzaçebi, teklifte bedelli ücretinin “makul ölçülerde olacağını” da bildirdi.

CHP genel seçimler öncesi bedelli askerlik teklifini TBMM gündemine getirmek için harekete geçti. VATAN"ın bu konudaki sorularını yanıtlayan CHP"li Akif Hamzaçebi, eğitim, iş ya da diğer nedenlerle askerlik görevini yerine getirememiş büyük bir kitle olduğuna dikkat çekti. Hamzaçebi, “Bu birikimin eritilmesi için bedelli askerlik uygulamasına ihtiyaç var. Geçmişte de bu ihtiyaç ortaya çıktığında bedelli askerlik yoluna gidilmişti” diye konuştu. CHP"nin bu konudaki teklifinin hazır olduğunu, yarın ya da en geç Çarşamba günü TBMM Başkanlığı"na sunulacağını kaydeden Hamzaçebi, AK Parti"den önerilerine ilişkin diyaloğa geçilmesi yönünde henüz bir öneri gelmediğini de söyledi.

Teknik çalışma sürüyor

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından önceki gün açıklanan “üniversite öğrencilerine yaz tatilinde askerlik” ile “askerliğin kademeli olarak 9 aydan 6 aya indirilmesi”nin, seçim bildirgesinde yer alacağını söyledi. VATAN"ın konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Umut Oran, teknik çalışmanın sürdüğünü ve ayrıntıların seçim bildirgesinde yer alacağını söyledi.

Akıllardaki sorular

CHP"nin askerlik süresi ve yöntemine ilişkin önerileri, “yedek subaylık kalkacak mı?”, “İlkokul mezunu ile üniversite mezunları birlikte mi askerlik yapacak?” sorularını gündeme getirdi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından hükümete sunulmak hazırlanan ve geçen Ekim ayında kamuoyuna yansıyan askerlik süresine ilişkin çalışma, uzun ve kısa dönem askerlik sürelerini yedek subaylık süresine, yani 1 yıl civarına yaklaştırmayı öngörüyor. TSK"nın yürüttüğü taslak çalışmada, 15 aylık normal askerlik süresinin düşürülmesi teklif ediliyor.

Çalışmaya göre 6 ay olan kısa dönem askerlik süresinin ise uzatılması planlanıyor. Böylece, yedek subaylık için uygulanan veya yeniden belirlenecek yedek subaylık süresi esas alınacak ve uzun dönemler ile kısa dönemler bir-iki aylık farklarla bu süreye yaklaştırılacak. 15 ay olan uzun dönem normal askerlik süresi kısalırken, 6 ay olan kısa dönem askerlik süresi uzayacak. Bu sürenin de 8 ay civarında olması düşünülüyor. Yeni sistemde yedek subaylık uygulamasının kaldırılması düşünülmüyor. Başta doktorlar olmak üzere, TSK"nın her zaman ihtiyaç duyduğu meslek gruplarından yedek subay alımı devam edecek.

Teklif ne getiriyor?

CHP"nin hazırladığı belledi askerlik taslağına göre askerlik süresi önce 9, sonra 6 aya iniyor. 18 yaşının dolduran erkekler isterlerse okurken yazları ikişer, üçer ay askerlik yapıyor. Mezun olduklarında da askerlik sorunu kalmıyor.

Hale GÖNÜLTAŞ / VATAN