Binlerce yükümlünün beklediği Bedelli Askerlik Yasası, Meclis'in 14 saat 20 dakika süren oturumuyla Genel Kurul'dan sabah saat 05.00'te geçti. Bazı milletvekillerinin yorgunluktan gözlerinin kapandığı oturumda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Ben olsam askere giderdim" dedi. CHP ise yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için incelemeye başladı.

Meclis Genel Kurulu önceki gün sabahın ilk ışıklarına kadar çalışıp bedelli askerlik düzenlemesini yasalaştırdı ve gözler Çankaya Köşkü'ne çevrildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün onayından sonra düzenleme yürürlüğe girecek. 460 bin kişinin yararlanacağı yasanın görüşülmesinde AK Parti'nin önergesi ile tüm 1982 doğumluların bedelliden yararlanması sağlandı. Bakan Yılmaz, tasarı hazırlanırken Genelkurmay Başkanlığı'na sorulup sorulmadığı yönündeki sorulara sinirlendi ve "Genelkurmay evet dese ne olacak, hayır dese ne olacak?

Son söz milletvekiline, TBMM'ye ait değil midir?" dedi. Yılmaz, parası olanların askerlikten kurtulacağı yönündeki eleştiriler karşısında ise "Bu, vatandaşlara verilen bir haktır, seçenektir.

Çok net söyleyeyim; benim imkânım olsaydı, ben askerliğe gitmeyi tercih ederdim. Bu imkânı kullanmayacak olanlar var" yanıtını verdi. Meclis'te dün basın toplantısı düzenleyen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Yasa vicdani retçilerin, askere gitmeyi reddedenlerin ve dağda, askere polise kurşun sıkanların önünü açmıştır. Asker ve polislerimizi şehit edenler faydalanacak" dedi. 

İPTAL BAŞVURU SU 
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de bedelli askerlik yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruyu düşündüklerini ve incelemeye başladıklarını bildirdi. Türmen, . Burada eşitlik ilkesini ağır bir ihlal var" dedi. 

Yasa ne getiriyor?
 Yurtdışında oturma izni olanlar, en az 3 yıl fiilen yabancı ülkelerde çalışmış olmaları şartıyla 10 bin euro ödeyerek, 21 gün süreli temel askerlik eğitimi almadan askerlikten muaf olacak. 
 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvurmayanlar ile başvurdukları halde döviz ödemelerini yapmayanlar da 10 bin euro ödeyerek aynı haktan yararlanacak. 
 31 Aralık 2011 itibariyle 30 yaşından gün alanlar ile çürüğe çıkanlar 30 bin lirayı defaten veya 6 ay içinde 2 taksitle ödeyerek bedelliden yararlanacak. 
 Bedelli paraları şehit yakınları, gaziler, özürlüler, muhtaç erbaş ve er aileleri, TSK'ya mensup vazife malulleri ile emniyet vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve yardımda kullanılacak. sabah