Alınan bilgiye göre Ankara kulislerinde 20-35 yaş arası olarak tartışılan bedelli askerlikteki yaş sınırı tartışmalarına bir yenisi daha eklendi. Resmi olmayan bilgilere göre Türkiye'nin merakla beklediği ve uzun süredir gündemden düşmeyen bedelli askerlik hususunda Ankara kulislerinde 01.01.1986 doğumlu ve yukarı doğumlu olan vatandaşların yararlanabileceği bir taslak üzerinde buluşulduğu iddia edildi. Bedelli askerlik için bankaların da 60 ay vade seçeneği üzerinde çalışma başlattığı bildirildi.
 
Resmi olmayan bu taslağa ilişkin gözler Başbakanlık Resmi Konutu'ndan yapılacak açıklamayı bekliyor.
 
BEDELLİ ASKERLİK KONUSUNDAKİ DİĞER HABERLER....
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ne dedi_?, "Bedelli askerlikte bayram sonrası yılbaşına kalmadan bir gelişme olacak" dedi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili, ''Artık bu çok resmen açıklandıktan sonra af gibidir" dedi tılayın
 
BEDELLİ ASKERLİK ZAMANINI AÇIKLADI
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bedelli askerlikte bayram sonrası yılbaşına kalmadan bir gelişme olacak" dedi.
 
Kurban Bayramı tatilini tamamlayarak Ankara'ya gitmek üzere İstanbul'dan yola çıkan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TEM Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli çıkışında, yeni açılan High Way Outlet Alışveriş Merkezi'ne uğradı. Ailesi ve damadıyla birlikte Bolu Dağı Et Mangal Restaurant'ta akşam yemeği yiyen Arınç, daha sonra mescide giderek akşam namazını kıldı. Daha sonra bir süre alışveriş merkezi yetkililerinden bilgi alan Bülent Arınç, uzun süre balkondan alışveriş merkezini kuşbakışı izledi.
 
Yola çıkmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bedelli askerlik uygulamasının yılbaşına kadar netlik kazanacağını söyledi. Bülent Arınç, "Biz bu konuda çok açıklamalar yaptık. Sayın Milli Savunma Bakanımız da bu konu üzerinde konuştular. Ben de esasen geçmiş bir yıldan bu yana bedelliyi en çok konuşan bir bakan olarak, gelişmelerden memnunum. Sanıyorum, bayram sonrası yılbaşına kalmadan bir gelişme olacak. Ve yıllardır askerliğini bir şekilde yapamamış, yaş konusu ayrıca kanunda gösterilecek. Çok sayıda insanın belirli bir bedel mukabilinde askerliğini yapmış sayılması kanunlaşmış olacak. Bunu da umutla bekliyoruz. Bizim beklediğimiz gibi binlerce insanımız da bekliyor" diye konuştu.
 
Van'daki depremzedelerin yanlarında olduklarını ve bu yüzden mutlu bir bayram geçirdiklerini söyleyen Arınç, "Van depreminde bütün Türkiye kenetlendi. Yurt dışından çok yardımlar geldi. Ama önemli olan yurt içinde 74 milyon insanımızın Van'daki kardeşleriyle büyük bir dayanışma içine girmesiydi. Bu dayanışmanın çok güzel örnekleri sergilendi. Biz de hükümetimiz olarak sürekli oradaydık. Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay sürekli orada görev yaptı. Bakanlarımız geldiler.
 
Milletvekillerimiz bölgedeki insanımızla kucaklaştı. Tabi depremin üzüntülerini, kayıplarımızı, yaralıları ve evsiz kalanları bir bayramın sıcaklığı içerisinde kucakladık. Sanıyorum onlar da çok mutlu oldular. Türk halkının güzel meziyetlerindendir. Paylaşıyoruz, yardımlaşıyoruz. Duygu beraberliği içindeyiz. Tekrar ölenlere rahmet diliyorum. Tabi depremle birlikte son terör olaylarında da hayatını kaybeden şehitlerimiz vardı, gazilerimiz var. Onları da minnetle, rahmetle, şükranla anıyoruz. Allah güzel bayramları tekrar nasip etsin" ifadelerini kullandı.
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilerin sorularını yanıtladıktan sonra karayoluyla Ankara'ya gitmek üzere yola çıktı
 
Önceki Haberler
 
Savunma Bakanı Yılmaz bedelli askerlikle ilgili düzenlemede yaş sınırının 20'den başlayıp 40'a kadar gidebileceğini söyledi.
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili, ''Artık bu çok resmen açıklandıktan sonra af gibidir, bu bedelli de dile getirildikten sonra, kamuoyunun gündemine düştükten sonra en kısa zamanda tamamlanması lazım. Bayramdan sonra arkadaşlar belli bir noktaya gelmiş çalışmayı tamamlayacaklar'' dedi.
 
Çeşitli programlara katılmak üzere Sivas'a gelen Bakan Yılmaz'ı Nuri Demirağ Havaalanı'nda Vali Vekili Vefa Kaya, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve öteki yetkililer karşıladı.
 
AK Parti İl Başkanlığı'nca tarihi İnönü Konağında düzenlenen bayramlaşma programına katılan Bakan Yılmaz, burada basın mensuplarının bedelli askerlikle ilgili sorularını yanıtladı.
 
Bedelli askerlik konusundaki çalışmaların daha önceden de açıklandığını, çalışmaların belirli bir noktaya, belirli bir aşamaya geldiğini ifade eden Bakan Yılmaz, ''Ancak artık bu çok resmen açıklandıktan sonra af gibidir, bu bedelli de dile getirildikten sonra, kamuoyunun gündemine düştükten sonra en kısa zamanda tamamlanması lazım. Bayramdan sonra arkadaşlar belli bir noktaya gelmiş çalışmayı tamamlayacaklar. Tamamlandıktan sonra da biz sayın Başbakanımıza arz edeceğiz. Bakanlar Kurulu'nda değerlendirecek. Nihai açıklamayı sayın Başbakanımız yapacaktır diye düşünüyorum'' dedi.
 
Bakan Yılmaz, ''bedelli askerlikte yaş sınırıyla'' ilgili bir soru üzerine de, ''Yaş sınırıyla ilgili kamuoyunda ne beklenti var bilmiyorum. Ama 20'den başlar işte 40'a kadar gider. Bunu nasıl tespit edeceğiz? Geçmiş uygulamaları dikkate alacağız. Genelkurmay Başkanlığımızın ihtiyacını ve görüşlerini dikkate alacağız. Sosyal gerçekliğe en uygun şekilde hangisi çözüm olacaksa o yaş sınırı belirlenecektir diye düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.
 
''Kamuoyunda yaş sınırında genel bir kanı var mı?'' şeklindeki soru üzerine de Bakan Yılmaz, ''Şu anda öyle henüz genel bir kanı olmadı. Alternatifli olarak sayın Başbakanımıza arz edeceğiz. Sonuçta hep beraber Bakanlar Kurulu'nda karara bağlanır diye düşünüyorum. Ama muhakkak ki ondan da sonra meclise sunulacaktır. Bu iş yasayla olacaktır. Nihai söz, son söz milletvekillerine aittir'' dedi.
 
Bakan Yılmaz, Sivas'ta eğitime tabi tutulacak sözleşmeli erlerle ilgili soru üzerine de, ''Şimdi yıl sonuna kadar eğitim Sivas'ta başlayacaktır diye düşünüyorum. İlk aşamada 2 bine yakın sözleşmeli erin sözleşmesi yapıldı. Çok yakın bir zamanda Sivas'ta eğitime başlayacaklar diyorum. İkinci 2012 yılı için 10 bin tane daha ilana çıkıldı. Onun da başvuru süresi Aralık ayının sonuna kadar uzatıldı'' yanıtını verdi.
 
Bir basın mensubunun ''Onlar da Sivas'ta mı eğitim görecek?'' sorusu üzerine de Bakan Yılmaz, ''Evet, onlar da Sivas'ta eğitim alacak'' dedi.
 
SABAH
 
Milli Savunma Bakanı Yılmaz, bedelli askerlik çalışmasına bayramdan sonra başlanacağını açıkladı. Bakan ayrıca 35 yaş üstü 200 bin kişinin bedelli askerlik konusunda hak sahibi olduğunu söyledi
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili çalışmanın Kurban Bayramından sonra başlatılacağını açıkladı. Yılmaz uygulanacak yaş sınırlaması gibi konuların henüz belirlenmediğini vurgulayarak, 35 yaş üstü 200 bin kişinin bedelli askerlik konusunda hak sahibi olduğunu belirtti. Milli Savunma Bakanlığı’nın 18 milyar 229 milyon liralık 2012 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bakan Yılmaz, bütçe görüşmelerinden önce basın mensuplarının bedelli askerlik ile ilgili sorularını yanıtladı. “Çalışma bittiğinde Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz ve açıklamayı yapacak” diyen Yılmaz, bu konuda zaman veremeyeceğini belirtti.
 
Yılmaz, yaş sınırının 35 olacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de “Bununla ilgili kimin açıklaması lazım? Benim değil mi? Benden duyarsanız inanın, benden duymazsanız inanmayın. Çalışma önce benim elime gelecek benden sonra da Başbakanımıza gidecek. Özü bu” dedi. Yılmaz, “2,5 ay önce bedelli askerlik ile ilgili çalışmamız yok demiştiniz. Bu yeni başlayan bir çalışma mı?” sorusu üzerine ise “Bayramdan sonra başlayacağız” dedi.
 
Elitaş: Eylül 2010’da başladı
 
Bedelliyle ilgili bir açıklama da iktidar partisi adına yapıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Meclis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, bedelli askerlik çalışmasının 2010 yılının Eylül ayında yapılan bir çalışma olduğunu söyledi. Elitaş, Milli Savunma Bakanlığı’nın bu konuda 3 alternatif üzerinde durduğunu söylerken,“O konuyla ilgili şu anda Milli Savunma Bakanlığı çalışmasını yapıyor. Siyasi irade en son şeklini verecek, kanaatini oluşturacak ve milletimizi rahatsız etmeyen, bedelli askerlik, kısa dönem askerlik bekleyen veya askerlikte bakaya kalmış kişilerin problemlerini çözecek bir değerlendirmeyi yapacaktır diye tahmin ediyorum” dedi.
 
‘Mesele zamanla ilgili değil’
 
Elitaş, “Bu konuyu sadece bedelli askerlik kapsamında değerlendirmemek lazım. Askerlik süreleri ile ilgili değerlendirmek herhalde daha uygun olur. 2010’da tek tip askerlik ile ilgili tartışma gündeme gelmişti ama o tek tip tartışması içerisinde bedelli askerlik de gündeme gelmişti. Eğer dönemin hassasiyetini dikkate alıp bedelli askerliği çıkarmak gibi bir durum düşünüyorsanız, bu zamanla ilgili mesele değil. Burada önemli olan mesele, bunun toplum menfaatlerinde nasıl karşılık bulacağını belirtmek gerekir. Yoksa askere gidip gitmemekle vatan sevgisinin ölçülmesini o şekilde ifade etmek, ‘parayla askerlik yapmanın vatan sevgisi az’ diye düşünmek yanlış olur kanaatindeyim” diye konuştu.
 
İhtiyaçtan fazla yükümlü gerekiyor
 
Bedelli Askerlik 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 10. maddesiyle düzenleniyor. Buna göre, bedelli askerlik “yükümlü kaynağının TSK ihtiyaçlarından fazla olması, ihtiyaç fazlası yükümlülerin temel eğitimlerini yapması ve ardından bedel ödeyerek askerliklerinin kalan kısımlarını yapmış sayılmaları” gerekiyor. Bu güne kadar 1987, 1992 ve 1999’da üç kez kanuna geçici maddeler eklenerek bedelli uygulandı. Toplam 125 bin 844 vatandaş faydalandı. Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, 2009‘da bu kanuna dikkat çekerek TSK’nın 2008 yılında ancak ihtiyaçlarının yüzda 65.49’unu karşıladığını, 2011’de da oranın yüzde 60’a düşeceğini vurgulamış ve bedelli askerlik tartışmalarına nokta koymuştu.
 
‘35 yaş üstü 200 bin kişi hak sahibi’
 
Savunma Bakanı Yılmaz, komisyondaki milletvekillerinin bedelli askerlik konusunda yönelttiği sorular üzerine ise çalışmaların devam ettiğini ancak kapsamın henüz belli olmadığını vurguladı. Önceki bedelli uygulamalarında yararlanma oranının yüzde 9 düzeyinde kaldığını hatırlatan Yılmaz, 35 yaş üstü 200 bin kişinin bedelli askerlik konusunda hak sahibi olduğunu ancak bunların bunların ne kadarının başvurabileceğinin bilinemeyeceğini ifade etti.
 
SEÇENEKLİ BEDELLİ
 
Bakan Yılmaz’ın detay vermemesine rağmen, kulislere yayılan bilgilere göre bedelli askerlik konusunda geçmişteki uygulamalardan farklı ve seçenekli bir model üzerinde çalışılıyor:
 
- Bedelli askerlik, yaş gruplarına göre iki ana kategoride uygulanacak. Kategoriler 35-40 yaş grubu ile 40’ın üstündeki yaş gruplarından oluşacak.
 
- 35-40 yaş arasındakiler bedel ödemeye ek olarak 21 günlük temel askerlik eğitimi alacak.
 
- 40 yaş üstündekiler daha yüksek bedel ödeyecek ancak temel askerlik eğitiminden muaf tutulacak.
 
- Maddi durumu bedel ödemeye müsait olmayanlar için farklı ödeme seçenekleri uygulanacak.
 
- İsteyenler banka kredisi ile defaten ödeme yapabilecek, isteyenlere taksitli ödeme imkanı sağlanacak.
 
- Bankaya borçlanmak istemeyenler veya kredi kullanma hakkı olmayanlar, kamuya borçlanabilecek. Bunun için devlet kurumlarında çalışacaklar ve askerlik bedelini bu çalışma karşılığında taksitle ödeyecekler. Bu şekilde çalışacak olanlar, bedel ödemelerini tamamladıklarında kamudaki görevleri de sona erecek.
 
- Taksitle ödeme imkanının, kamuda çalışmak istemeyenlere de tanınması, ancak bu durumda taksitlere vade farkı uygulanması formülü üzerinde de duruluyor.
 
- Bedel tutarları konusunda nihai kararı Başbakan verecek. Ancak teknik düzeydeki çalışmalarda 35-40 yaş grubu için 7.500 veya 10 bin Euro, 40 yaş üstü için de 10 bin veya 12 bin 500 Euro ihtimalleri değerlendiriliyor.
 
- Uygulamanın başlangıç tarihi henüz netleşmedi, ancak yılbaşından veya 2012 Mart’ından itibaren başlaması görüşünün ağırlık kazandığı belirtiliyor. Bu konuda zamanlamanın terör örgötüne yönelik operasyon planına göre şekilleneceği de vurgulanıyor.
 
Savunma Komisyonundan kısa kısa...
 
- MAYIN TEMİZLİĞİ BAŞLIYOR: Bakan Yılmaz, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların 2012 yılında temizlenmeye başlayacağını ve 2016’da projenin tamamlanacağını açıkladı.
 
- KAZAN VADİSİ’NDE GAZ BOMBASI: BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Çukurca saldırısı ve askeri operasyonların ardından Kazan Vadisi vadisinde MKE yapımı gaz bombası fişeklerine rastladığını açıkladı.
 
- RADAR İSRAİL’İ KORURSA: Bakan Yılmaz, Malatya Kürecik’te kurulan füze savunma sistemi radarıyla ilgili olarak da “Bu sistem NATO için kullanılacak. Başkası için kullandırılması halinde sözleşmeyi feshederiz” dedi.
 
- HERONLAR ATIL DEĞİL: Bakan Yılmaz, “Heronlar değil, motorlar bakıma gidiyor. İkisi bakımdan döndü, üçü de bitti sayılır. Heronların atıl olduğu hiçbir dönem söz konusu değil” dedi.
 
- YÜZBİN ASKERDEN 16’SI İNTİHAR EDİYOR: Yılmaz, TSK’da gerçekleşen intihar olayları ile ilgili soruya, “2001 yılında yüz binde 27 oranındayken, 2010 yılında yüzbinde 16’ya düşmüştür” karşılığını verdi.
 
Dövizle askerlik 6 dönem
 
Bakan Yılmaz, yurt dışında yaşayan vatandaşların dövizle askerlik hizmeti kapsamında, dört dönem halinde yapılan uygulamanın, yığılmaları azaltmak maksadıyla 2012 yılından itibaren altı dönem halinde Burdur’da tek bir merkezde icra edileceğini de söyledi.
 
Bedelli askerlik uygulamasına ilişkin yasal düzenleme çalışmalarına hızla başlanacağı belirtiliyor. Bu konuda hükümet ve Genelkurmay yetkilileri tarafından teknik incelemelerin başlatıldığı kaydedildi. Uygulamanın kesinleşmesiyle birlikte yaş sınırının ne olacağı tartışması da başladı. 35 olarak telaffuz edilen sınırın daha aşağılara çekilmesi gündemde.
 
BAŞVURULAR BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA KALIYOR
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı bedelli askerlikle ilgili yasa çalışmaları bayram sonrasında başlayacak. Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda Genelkurmay Başkanlığı’ndan yetkililerin de bulunacağı bir alt komisyon marifetiyle bedelli askerlikle ilgili teknik detaylar belirlenecek. 35 olarak telaffuz edilmeye başlanan yaş sınırının da 30’a çekileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Hükümetin Genelkurmay’a 1999’daki 27 yaş sınırının olup olamayacağını sorduğu, ancak 30 yaş sınırında bir kanaatin oluştuğu bildiriliyor. Bu konudaki asıl kararın, geçmiş dönemdeki bedelli askerlik uygulamalarıyla ilgili istatistiklerin incelenmesiyle verileceği kaydediliyor. Tahmini başvuru sayısının yaş sınırının belirlenmesinde en önemli rolü oynayacağı vurgulanıyor.
 
İŞTE GEÇMİŞ DÖNEMDEKİ UYGULAMALAR
 
Geçmiş dönemlerdeki bedelli askerlik uygulamalarında gelen başvuru miktarının sürekli olarak beklentilerin çok altında kaldığı ortaya çıktı. Bu sebeple bu seferki uygulamada yaş sınırının olabildiğince alta çekilebileceği beklentisi oluştu. 1987 yılında 40 yaş üzeri, 1992’de 28’den gün alanlar (31.05.1965 öncesinde doğanlar), en son 1999’daki uygulamada ise 27 yaşından gün alanlar (01.01.1973 öncesinde doğanlar) bedelli askerlikten yararlanma hakkına kavuştu.
 
Bu üç uygulamada da söz konusu haktan yararlanma durumunda olduğu halde başvuru yapmayanların sayısının bir hayli yüksek olduğu görüldü. İşte o veriler:
 
1- 1987 yılında bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananların toplam sayısı 198 bin kişi iken, bunların ancak 18 bini yasadan yararlandı.
 
2- 1992’deki uygulamada 243 bin kişi bedelli askerlik yapabilme hakkına sahipti. Ancak bunlardan sadece 35 bini bu haktan yararlandı.
 
3- 1999’daki bedelli askerlik uygulaması kapsamına girenlerin sayısı ise 344 bin kişi iken, bunların ancak 74 bini bedelli askerlik yaptı.
 
Söz konusu istatistiki verilerin incelenmesi sonucunda hükümetin ve Genelkurmay Başkanlığı’nın yaş sınırını düşürme yönündeki talepleri dikkate alacağı belirtiliyor.
 
CHP ROL KAPMA PEŞİNDE
 
Öte yandan genel seçimlerde bir vaat olarak bedelli askerliği ortaya atan ve hemen herkesin ücret ödemeden ve fasılalı bir biçimde, yaz tatillerinde bedelli askerlik yapılmasını öngören ilginç projeler açıklayan CHP, bedelli askerlik konusunda hükümetten ilginç taleplerde bulunmaya başladı.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akaya, bedelli askerlik yasasına bir madde eklenmesini isteyerek, “Bedelli askerlik yasasına ekleyeceğiniz bir maddeye, elde edilecek gelirin ‘Van’da büyük bir mağduriyet yaşayan depremzedeler için kullanılacağı’ ibaresini koyun. Böylece bütün yurdu üzüntüye boğan ve hâla yaraları tam olarak sarılamayan vatandaşlarımıza bir nebze olsun fayda sağlamış olursunuz” dedi.
 
Zaten hükümetin de bu yönde bir karar alacağı Ankara kulislerinde dillendirilirken CHP’li yetkililerin bu konuda ön almaya çalıştıkları gözlendi. Akkaya, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Bedelli askerlik yasasına ekleyeceğiniz bir maddeye, elde edilecek gelirin ‘Van’da büyük bir mağduriyet yaşayan depremzedeler için kullanılacağı’ ibaresini koyun. Böylece bütün yurdu üzüntüye boğan ve hâla yaraları tam olarak sarılamayan vatandaşlarımıza bir nebze olsun fayda sağlamış olursunuz. Benzer şekilde daha önce hazırladığımız kanun teklifinde belirttiğimiz; ‘belli gelirin altındaki’ gençlerimizin herhangi bir ücret ödemeden bu yasadan faydalanmasına imkan veren maddeyi de Kanun Tasarısı’na ek yapın. Böylece fakir Anadolu çocuklarına da adil davranmış olursunuz.” Akkaya, yaş sınırı konusunda ise şunları söyledi: “Mart ayında verdiğimiz bir yasa vardı. Biz onu tekrar yenileyip Meclis’e sunduk. O yasa 1983 doğumluları ve öncesini kapsıyor.”
 
iha