Tek tip askerlik konusundaki çalışmaların sürdüğünü ve Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay'dan gelecek raporu beklediklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Bu raporlar bir gelsin, ona göre bakacağız. Genelkurmay'a bedelli askerliğe neden karşı çıktıklarını da soracağız. Sonuçta karar vereceğiz" dedi.

Üç saati aşkın süren görüşmede gündemdeki birçok konuyla ilgili sorulara yanıt veren Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şunlar:

AKM PROJESİ: AKM'nin çevresindeki büyük alanı da kapsayan 3 bin 500 kişilik opera ve sanat merkezi inşa etmek istiyoruz. Taksim'e meydan deniyor ama meydanı yok.

Araç trafiğini tamamen yeraltına indirmek istiyoruz. İşte o zaman Taksim meydan olacak. Buna engeller çıkarıyorlar ama biz bunu kesinlikle yappmayı düşünüyoruz.

ÖCALAN'LA GÖRÜŞME: Öcalan'ın bu süreci yönlendirme ağırlığı yok. Öcalan üzerinden örgütte liderlik mücadelesi veriliyor. Dağda lider yok liderler var. Aralarında mücadele var.

BAŞÖRTÜSÜ SORUNU: Başörtüsü konusunda CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun verdiği sözleri yeni yasama döneminde CHP'ye sürekli hatırlatacağız.

İSTANBUL İÇİN ÇILGIN PROJESİ: İstanbul'un geneline farklılık getirecek, sıkıntıdan kurtaracak bir proje. Genel yapısı hazır, teknik çalışmalar yapılıyor. Zamanı geldiğinde açıklayacağım.

CUMHURBAŞKANI'NIN GÖREV SÜRESİ VE ADAYLIK: İster 5 yıl ister 7 yıl olsun. Bunu YSK açıklayacak. Adaylık tartışmalarını istemiyorum. Ben partimin genel başkanıyım.

İSTANBUL'A YENİ HASTANELER: Önümüzdeki günlerde 3-5 tane büyük kent hastaneleri yapılması için ihale yapacağız. Ciddi oranda rahatlama sağlayacak. Bu hastaneler, sedyelerle oradan oraya dolaşmalara da son verecek.

AHMET ÖZAL'IN ÖZAL SUİKASTI İDDİALARI: Bununla ilgili soruşturmalara başlandı. Bize ne düşerse elimizden gelen desteği veririz.

YİRMİBEŞOĞLU'NUN 'KIBRIS'TA CAMİ YAKTIK' İTİRAFI: Bu savcıların işi. Bu açıklamada suç duyurusu gibi bir durum söz konusu. Yargı değerlendirecektir. Biz de bunun takipçisi olacağız.

REFERANDUM SÜRECİNDE İRAN'DAN PARA ALINDIĞI İDDİASI: Ellerinde tek bilgi, belge yok. Biz hem Türkiye'de hem de İngiltere'de dava sürecini başlattık. Ağır olacak ama söyleyeceğim. Bu alçakça bir iftiradır. Benzer iftirayı Türkiye'deki bir STK'nın başındaki bir bayan da yaptı. Suudi Arabistan'dan aldığımızı iddia etti. Bunlar tamamen iftira. (HABERTÜRK)

GAZETECİLER TOPLANTIYI YORUMLADI

Mustafa KÜÇÜK-Hasan ÖRNEKOĞLU/İSTANBUL, (DHA)

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan"ın medya temsilcileri ile yaptığı toplantı 3 saat sürdü. Başbakan toplantıya katılanlara Göksel Baktagir'in yorumladığı Türk Müziği CD'si hediye etti. Toplantı çıkışında bazı medya temsilcileri açıklama yaptı ve şunları söyledi:

SANKİ YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR

Kanal D Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Birand: Cevap vermediği soru olmadı. İlk defa çok güzel, yumuşaktı. Bu referandum döneminde bildiğiniz gibi medyayla epey çekişme oldu. Sanki yeni bir sayfa açılıyor. Zaten mesajı da oydu. "Gelin yeni bir sayfa açalım. Gelin yeni bir noktaya" gidelim mesajı vardı. Bundan dolayı sanırım şimdiye kadar yapılmış en iyi toplantı oldu. Kendisine sert eleştiri yapanlar da alkışlayanlar da oradaydı. Bence bugünün manşeti "Başbakan medyayla yeni bir sayfa açmak istiyor" olur. Bu olabilir mi olamaz mı bilmiyorum ama bu balayıları çok uzun sürmez. Çok uygar bir toplantı oldu.

Show TV Haber Dairesi Başkanı Ali Kırca: Medya desteğinin hem terörle mücadele konusunda hem de açılım konusunda medyanın da duyarlılık göstermesini ve barış ve demokrasi ortamına katkıda bulunmasını istedi. O konuda bir sorun olmadığını da söyledi. Bunu bir teşekkürle istedi. BDP ile görüşmede henüz içeriğe girilmediğini söyledi. Önümüzdeki dönemde yapılacak Anayasa değişikliğiyle ilgili kendi görüşlerini ortaya koyması gerektiğini söyledi.

BEN DAVANIN SAVCISIYIM DEMEDİM

atv Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş: Bedelli askerliği de sorduk. Genel bir yanıt verdi. Hem Genelkurmay"ın hem de Milli Savunma Bakanlığı"nın çalışma yaptığını, ama son kararı sivil iktidarın vereceğini söyledi. Türkiye"nin yöne döneminde meydanını eski söylemlerden uzak, kendisini geliştirecek bir yapıda olması gerektiğini söyledi. Hapisteki gazeteciler ve Bekir Coşkun olayı da gündeme geldi. Bekir Coşkun ile ilgili olarak hiçbir zaman kendisinin ya da daha önceki dönemlerde partisinin ya da iktidarının herhangi bir şekilde bu konulara baskı yapmadığını söyledi. Bekir Coşkun işe alınırken nasıl kendisine sorulmadıysa işten çıkarılırken de bir etkisinin olmadığını, olamayacağını belirtti. Çok daha ağır ifadelerle kendisine ve yaşam tarzına eleştiriler geldiği halde bunlara tahammül ettiğini, gerektiğinrde dava açtığını söyledi. Hapisteki gazetecilerle ilgili yargı sürecinin devam ettiğini söyledi. Bir revize cümlesi oldu. "Ben bu davanın savcısıyım demedim" dedi. Muhalefet ben bu davanın avukatıyım dedi. "Ben halkın savcısıyım" dediğini söyledi. Seçim tarihini hemen hemen açıkladı. "Okullar kapanmadan haziran ayı döneminde" dedi.

SİYASİ OTORİTEYLE İLGİSİ YOK

Haber Türk Tv Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut: Ekonomiyle ilgili ilk defa çok net bir açıklama yaptı. Dolar kuruyla ilgili, "Türk lirasının zorla değerinin düşürülmesine karşıyız" dedi. Bu da aslında piyasadaki kur tartışmalarını bitiriyor. Piyasada merkez bankasının müdahale etmesi gerekiyordu. Develüasyonla ilgili söylentiler vardı. Onun haricinde okullar kapanmadan seçim yapılacağını çünkü Türkiye"nin bunu gerektirdiğini açıkladı. Bekir Coşkun"la ilgili Medya Grup Başkanımız Kenan Tekdağ bir açıklama yaptı. Bunun bir kurum kararı olduğu, üst yönetim tarafından alınmış bir karar olduğu ve siyasi otoriteyle ilgisi olmadığını açıkladı.

MEDYADAN DUYARLILIK VE KATKI İSTEDİ

Show Haber Dairesi Başkanı Ali Kırca: Açılımla ilgili konular ağırlıklıydı. Yeni olarak söylenebilecek manşet atabileceğimiz bir başlık yok. Birçok konu var teker teker altı çizilmesi gereken. Birçok konunun önümüzdeki günlerde tartışılması aydınlanması için ipuçlarını verdiğini söyleyebiliriz. Medya desteğini hem terörle mücadele konusundan hem de açılım konusunda hem kamuoyunun hassasiyetlerini de dikkate alarak medyanın gerekli duyarlılığını göstermesini ve demokrasi ortamına katkıda bulunmasının medyadan istedi. Bunu bir teşekkürle istedi. Medyanın bu konuda bir duyarlılık gösterdiğini dile getirerek istedi.

KILIÇDAROĞLU"NUN ÇAĞRISINI SAMİMİ BULMADI

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu: Birbirimizi anlayalım birbirimize karşı daha anlayışlı olalım. Yapacağımız eleştiri eleştiri sınırları içine kalsın ve saygısızlık boyutuna gelmesin. Medyanın da bunda rolü var. Bunu hatırlatan bir konuşma yaptı. Basın özgürlüğünün önemini konuştu. En nitelikli soruların sorulduğu bir toplantı oldu. Seçimin Haziran"da olacağına dair okullar kapanmadan öyle bir takvim verdi. Tam net söylememekle birlikte. Kılıçdaroğlu"nun anayasa değişikliğiyle ilgili çağrısını samimi bulmadı.

AKLINIZA GELEBİLECEK HERŞEY SORULDU

Kanal 24 Genel Yayın Yönetmeni Akif Beki: Aklınıza gelebilecek her şey soruldu.Yakın zamanda gazetesinden ayrılmış bir köşe yazarı arkadaşımızın ayrılış sebebinden bunun iktidar baskısıyla ilgili olup olmadığından tutun da mesela bir başka yayın organoının sorumlu mevkilerinden bulunan kimi isimlerin Ergenekon diye bildiğimiz bir davada yargılanıyor olmaları ve Silivri"de yatıyor olmalarına kadar ve bunun basın özgürlüğüyle bağdaşıp bağdaşmayacağı ne anlama geldiğinin sorgulanmasına kadar her şey neredeyse ölçüsü sınırsız bir şekilde nezaket diliyle konuşuldu tartışıldı.

BİRŞEY YOK

Gazete Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı: Dinledik soruları sorduk. Gittik birşey yok yani.Aklımda birçok cümle kaldı. Yazacağım.

Milliyet