Başbakan Tayyip Erdoğan, Kürt açılımı konusunda CHP Lideri Baykal ile MHP Lideri Bahçeli"ye çağrısını yineleyerek, "Bu devlet politikası olacak. Kapılarınızı kapatmayın, sürecin dışında kalmayın. Bedeli ne olursa olsun bu meseleyi inşallah çözüm yoluna koyacağız" dedi.

Erdoğan dün partisinin 8. kuruluş yıldönümünde genişletilmiş il başkanları toplantısında şunları söyledi:

Şimdi tam zamanı prangadan kurtulalım

Türkiye bu meseleyle artık yüzleşmeli, ayağına pranga olan bu meseleden kurtulmalı. Şimdi artık bu meseleyi kökten çözmenin tam zamanı, kurtulmanın tam zemini diyoruz. Bu meseleyi artık uyanmamak üzere tarihe gömmek için tam bir irade, istek olduğunu müşahade ediyorum. Halkımızda bu istek, talep var. Bedeli ne olursa olsun adımlarımızı attık, atıyoruz ve atacağız. Bedeli ne olursa olsun verdiğimiz sözü gerçekleştirecek, bu meseleyi inşallah çözüm yoluna koyacağız.

Bu siyaset üstü milli bir mesele

Böyle bir milli ve bir siyaset üstü meseleyi, günlük siyasi çekişmelere alet etmek istemiyorum. Ancak bir gerçeği de paylaşmak istiyorum. Hani bunlar bu ülkede uzlaşmacıydı. Kabul et, otur, konuş da ondan sonra "Biz bu şartlarda yokuz" de. Ama bizim kapımızı herkese açık, kim bizimle görüşmek isterse görüşmek isteriz.

Sayın Bahçeli kitap okuyunuz

MHP Lideri"nin, "tabanı" demiyorum, Sayın Bahçeli tam bir panik ve hezeyan havasında. Haddini aşarak, nezaket kurallarını hiçe sayarak son derece çirkin bir üslupla bana, partime, bakanıma yönelik pervasızca saldırmasını milletimin takdirine bırakıyorum. Böyle ciddi bir mesele hakkında konuşacaksanız çok rica ediyorum bu ülkenin yakın ve uzak tarihiyle ilgili birkaç kitap okuyunuz.

Mustafa Kemal"den daha mı milliyetçisiniz

Alparslan, Anadolu"nun kapılarını açtı, ama Malazgirt ismine dokunmadı. Siz Alparslan"dan daha mı milliyetçisiniz? Malazgirt Ermenice bir kelime. Rahmetli Ertuğrul Gazi, Bilecik ismine dokunmadı, Bilecik Bizans dönemindeki Belekoma"dan geliyor. Rahmetli Osman Gazi, Bursa ismine dokunmadı, Bursa Yunanca"dan geliyor. Atatürk, Ankara ismini değiştirmedi. Ankara kökeni itibarıyla Latince Ankyra"dan geliyor. Siz Gazi Mustafa Kemal"den daha mı milliyetçisiniz?

Siz duayensiniz kapıları kapatmayın

Sayın Bahçeli ve Sayın Baykal, gelin kapılarınızı kapatmayın, bu sürecin dışında kalmayın. Bu meselede mutabakat olmayacak da hangi meselede olacak? Slogan atarak bu mesele çözülseydi bugüne kadar çoktan çözülmüş olurdu. Baykal, "Biz cumhuriyetten daha eskiyiz" diyorsun, haydi eskiliğinin gereğini yap. Bahçeli, MHP"nin eski bir parti olduğunu söylüyor, haydi gereğini yap, siz duayensiniz.

Devlet ve hükümet politikası olacak

Bugün sorumlu siyaset, büyük düşünme günüdür. Biz bu süreci politik polemiklere kurban edecek bir süreç olarak görmüyoruz. Bu süreç toplumsal mutabakat sürecidir. Uygulanacak politikalar da devlet ve hükümet politikası olacaktır. Bugün cesur ve kararlı olmazsak bundan milletimiz kaybeder. Bugün sorumsuzca davrananlar yaşanan ve yaşanacak olumsuzlukların vebalini üstlenirler.

Bir rica, bir talimat

DTP"ye, "DTP"ye de seslenmek istiyorum. Aralarından bazı temsilcilerin tahrik edici, kışkırtıcı, süreci bulandıran açıklamalardan, tavırlardan kaçınmalarını rica ediyorum."

Teşkilata, "Tüm teşkilatlarımdan rica ediyorum; çözüm sürecine katkı vermeyenlerin hangi kirli çıkar ilişkileri içinde olduklarını anlatalım."

Yılsonunu bulmayız Anayasa değişikliği var

BAŞBAKAN Erdoğan, "Kürt açılımı" ile çalışmalar için süre öngörmediklerini açıklarken, "Yıl sonunu falan bulamayız, o kadar rahat değiliz" dedi. Erdoğan, açılımda Anayasa değişikliği de olacağını dile getirdi ve "Ama mümkün olduğunca kolayı seçeceğiz. Mümkün olduğunca uygulanabilirliği olanlardan işe başlamamız lazım" diye konuştu.

Ak Parti"nin 8. kuruluş yıldönümü nedeniyle parti genel merkezinin teras katında dün akşam verilen resepsiyona katılan Başbakan Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, "Kürt açılımı" ile ilgili sorularına özetle şu yanıtları verdi:

"Bu işin koordinatörü İçişleri Bakanı. Bütün bilgiler onda toplanmış vaziyette. O gidip bilgileri verecek. Bu beyefendiler (Baykal ve Bahçeli) hep genel başkanlarla mı görüşyorlar." / hürriyet