Yıllarca çocuklar ve gençler ailelerine ders çalışma bahanesiyle bir bilgisayar aldırmak için yapmadıklarını bırakmadılar. Aradan yıllar geçti bugün ise her aile, çocuğunun söylemesine gerek olmadan eğitimi için bilgisayarın şart olduğunu biliyor. Fakat herkesin bu yatırımı yapacak imkanı olmayabilir. İşte Avustralya Eğitim Bakanlığı başlattığı bir kampanya ile bu durumdaki öğrencilere bedava netbook dağıtmaya başladı.

Üzerinde Windows 7 kurulu olan, Photoshop CS4, iTunes ve MS Office gibi yazılımları da yüklü olarak dağıtılan bu netbook'lar tam 3 yıl boyunca tahsis edilen öğrencinin kullanımında olacak. Öğrenciler bu 3 yılın sonunda ise netbook'larını aldıkları gibi iade edecekler. Bu çalışma kapsamında şu ana kadar 20 bin adet netbook dağıtılıdı ve bu rakamın 240 bine ulaşması hedefleniyor. Her bir netbook için yaklaşık olarak 420 dolar (yaklaşık 630 TL) yatırım yapan bakanlığın en büyük derdi ise netbook'ların çalınması veya satılması.

Fakat şimdiye kadar dağıtılan 20 bin netbook'tan sadece 6 tanesi kayboldu. Bu oranın düşük olmasının sebebi ise güvenlik amacıyla BIOS'a yerleştirilen özel bir yazılım. Bu yazılım sayesinde netbook'un sabit diski tamamen silinse bile izini sürmek mümkün oluyor. Avustralya şimdilik hem uygulamadan hem de güvenlik önleminden memnun ve hacker'ların BIOS'taki güvenliği aşacak bir yöntem bulmamaları için dua ediyor./hürriyet