Aydın Göz Hastanesi Doktorlarından Op. Dr. Özlem Polatlı son aylarda özellikle bebeklerde gözde Çapaklanma & Kanlanma ile başlayan göz hastalıklarında artış olduğunu belirtti.
Temizlik kurlarını uymanın göz sağlığı bakımından da çok önemli olduğunu belirten Aydın Göz Hastanesi Doktorlarından Op.Dr. Özlem Polatlı “Gözlerde yanma, batma, kaşıntı, kanlanma ve çapaklanma gibi şikayetler genellikle konjonktivit dediğimiz göz yüzeyini örten ince saydam zarın iltihabına işaret eder. Bazen korneanın iltihapları da bu tip şikayetlere yol açabilir. Hatta kornea ve konjonktivanın iltihapları birlikte seyredebilir. Gözde bu tip şikayetlere neden olan üçüncü bir yapı ise kapaklardır. Konjonktivanın iltihapları çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Genellikle temizlik kurallarına riayet edilmediği ve hastalıklı kişilerin eşyaları ortak kullanıldığı zaman meydana gelirler. Ayrıca bünyenin zayıflaması da enfeksiyonlara yatkınlığı artırır. Bebeklik döneminde meydana gelen konjonktivitler çok şiddetli olabilir” dedi.
Allerjik kökenli olan konjonktivitler genellikle bahar aylarında ortaya çıkmakla birlikte tüm mevsimlerde de görülebildiğini hatırlatan Op Dr. Polatlı “Kaşıntı ve sulanma ön planda olur. Bazı allerjik durumlar çok şiddetli seyredip görmeyi dahi bozabilir. Tedavileri zor olsa da ihmal edilmemeleri gerekir. Korneayı tutan iltihabi durumların bir ayrıcalığı vardır. Uygun şekilde ve erken dönemde tedavileri yapılmazsa kesiflik meydana gelir ve bu kesiflik merkezi kısımları tuttuğu takdirde çocuğun görmesini etkiler. Ayrıca ilerlemiş kornea hastalığının tedavisi de daha zordur. Hatta göz, kornea nakli gibi çok ciddi bir ameliyata kadar gidebilir” ifadelerine yer verdi.
Göz kapağı iltihaplarının da gözde yanma, batma, kanlanma ve çapaklanma gibi şikayetlere neden olduğunu kaydeden Aydın Göz Hastanesi Doktorlarından Op. Dr. Özlem Polatlı, “En belirgin özellikleri ise kirpik diplerinde kepeklenme, kirpiklerde dökülme ve kapak kenarında kızarıklıktır. Göz küresi yüzeyinde de ikincil sorunlar meydana getirebilirler. Anne babaların bu konuda bilgilendirilmesinin büyük önem taşıyor. Böyle bir durumda bebekleri en yakın sağlık kuruluşuna götürerek, gelişmesi muhtemel ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilebilir” dedi.