Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kamil Çağrı Köse, bebeklerin kundaklanarak yatırılmasının kalça çıkığına sebep olabileceğini söyledi.
 
Yeni dünyaya gelen çocukların kalçasının gelişmesini tamamlamamış yapıda olduğunu ifade eden Köse, çocukların kundaklanarak yatırılmasının son derece sakıncalı olduğunu vurguladı.
 
Kalçanın çocuk doğduktan sonra gelişimini tamamladığını anlatan Köse, "Eğer biz çocuk doğduktan sonra iki bacağını bitiştirip kundaklayarak, onları bir de sıkı sıkı sararak çocuğu paketlersek kalça sağlıklı gelişemez. Bu gelişmenin hızlı olduğu dönem ilk iki aydır. Özellikle bu dönemde yapılan kundak, çocuğa ciddi zarar veriyor. Normalde çıkık olmayan kalçalar çıkmaya başlıyor." dedi.
 
Güneydoğu Bölgesi'nde kundağın yaygın şekilde kullanıldığına işaret eden Köse, şunları kaydetti: "Bizim toplumumuzda kundak adeti azalıyor. Ancak kundağın halen kullanıldığı köy yerlerinden çıkık kalçalar geliyor. Güneydoğu tarafında hala kundak yaygın kullanıldığı için buralarda kalça çıkığı sık görülüyor." Köse, bebeklerin bacaklarının açık bir şekilde yatırılması gerektiğini sözlerine ekledi.