Annelerin, bebeklerinin yiyecekleri daha rahat tüketmesi için kullandığı blenderların (karıştırıcı), bebeklerin çiğnemeyi öğrenmesine engel olduğu; çiğnemeyi öğrenemeyen bebeklerin parçalı yiyecekleri kustuğu kaydedildi.

Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon (KEPAN) Derneği tarafından bu yıl 10’uncusu Antalya’da düzenlenen sağlık kongresine katılan Pediatrik Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Tülay Erkan, bebeklerin beslenmesi konusunda ilk 1000 günün çok önemli olduğunu vurguladı. İlk 6 ay sadece anne sütü, 6’ncı aydan 2 yaşına kadar anne sütünün devam etmesini önerdiklerini belirtti. Prof. Dr. Erkan, 6’ncı aydan sonra ek gıdaya geçilmesinin de çok önemli olduğunu vurguladı. Anne sütü erken kesildiğinde veya 6 aydan sonra ek gıda almayan bebeklerin demir eksikliği nedeniyle hastalandığını dile getiren Prof. Dr. Erkan, “6’ncı aydan sonra anne sütünün içeriği yeterli gelmiyor. 1 yaşından önce pütürlü gıdalara geçilmesi gerekiyor. Sonrasında ise bebeklerin yiyecekleri kendi eliyle alıp ağzına götürmesi gerekiyor. Bebekler 9’uncu aydan sonra ailenin yediği yiyecekleri yavaş yavaş alabilir” dedi.

‘İLERDE YEMEYEN İÇMEYEN ÇOCUKLAR HALİNE GELİRLER’

Prof. Dr. Tülay Erkan, özellikle ek gıdaya geçişte blender kullanılmaması gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Erkan, şöyle konuştu:

“Bebeklerin beslenmesinde sorun, ek gıdalara geçişte başlıyor. Bu dönemde daha kolay yesin diye yiyecekler blenderdan geçirilirse ileride çok büyük sıkıntılar doğabilir. Blender ile pütürsüz hale getirilen yiyeceği bebek iştahla yiyecektir ama pütürlü yiyeceğe geçince bu aileler doktor doktor geziyor. Bu bebeklere ‘blender bebek’ deniliyor. Bebek pütürlü yiyeceği ağzına aldığında çiğneme, karıştırma gibi hareketleri yaparken öğürme refleksleri yaşayacaktır. Biraz öğürüyorsa çocuk almıyor deyip geri adım atmamak gerekiyor. Bunları doğal karşılamak lazım. Bu hareketlerine katkıda bulunursak çocukların konuşmalarının daha kolay geliştiğini görüyoruz. ‘Çocuk öğürüyor, sanki çıkaracak’ gibi yanlış yorumlarsak ileride yemeyen içmeyen çocuklar haline gelirler.”