KCK/TM ana davasında tutuklu yargılanan Cizre Belediye Başkanı BDP'li Aydın Budak hakkında, Şırnak"da geçen yıl, Abdullah Öcalan"ın cezaevi koşullarının protesto edildiği olaylı gösteriye katıldığı iddiasıyla 20 yıla kadar hapis cezası istendi.
Kapatılan DTP'lilerce, 5 Aralık 2009 günü Şırnak"ın Cizre İlçesi"nde, terör örgütü PKK"nın elebaşı Abdullah Öcalan"ın İmralı'daki cezaevi koşullarının kötüleştirildiği iddiasıyla yürüyüş düzenlendi.

Dörtyol Kavşağı"nda basın açıklaması yapmak isteyen grup ile polis arasında arbede yaşandı. Bu sırada Kasrik Yolu üzerindeki belediye şantiyesine gitmeye çalışan Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, iddiaya göre olayı görünce aracından inerek yatıştırmak istedi. Olayı yatıştıramayan Budak, amcası Nurettin Budak"ın vefat ettiği haberini alınca olay yerinden ayrıldı.

Ancak daha sonra Aydın Budak hakkında, Diyarbakır 5"inci Ağır Ceza Mahkemesi"nde "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" iddiasıyla dava açıldı.

"OLAYLARI YATIŞTIRMAK İSTEDİM"

Davanın dünkü duruşmasına, terör örgütü PKK"nın gizli şehir yapılanması KCK/TM ana davası nedeniyle tutuklu bulanan Aydın Budakile avukatı Tahir Elçi katıldı. Duruşmada savunmasını yapan Budak, iddianamende kendisi ile ilgili herhangi bir ibare yer almazken, örgüt çağrılarının olduğu internet çıktılarının hazırlanan dosyaya konulduğunu ifade etti. Olay günü ilçe dışındaki şantiyesine giderken, güvenlik güçleri ile kalabalık arasında gerginlik olduğunu görünce polislerin yanına gittiğini belirten Budak şunları anlattı:

“Olay günü güvenlik güçlerinin aşırı bir güvenlik önlemi söz konusuydu. Çatılarda keskin nişancılar ve çok sayıda polis vardı. 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 38"inci maddesine göre Belediye Başkanı olarak halkı yatıştırmakta görev aldım. Olay fotoğraflarında da benim emniyet yetkilileri ile görüştüğüm bellidir. Görüntülere bakıldığında benim grupla birlikte hareket etmediğim, el kol hareketleri ile grubu sakinleştirdiğim görülecektir. Bunlar nedense dosyaya yansımamıştır. Orada bulunmamın temel amacı insanların yaşamlarını kaybetmesine engel olmaktır. Ne basın açıklamasında ne de olaylar sırasında yer aldım. Zaten o gün basın açıklaması dahi gerçekleşmemişti.”

MAHKEME GÖRÜNTÜLERİ İZLEDİ

Mahkeme heyeti, olay tarihinde polisin çektiği ve Aydın Budak ile emniyet yetkilileri arasında geçen konuşmaların yer aldığı görüntüleri izledi. Emniyet yetkilisinin "Basın açıklamanızı kaldırımda yapacaksınız" uyarısına Budak"ın, “Ben açıklamanın muhatabı değilim. Şu anda memlekette gergin bir hava var. Bunun önüne geçmeye çalışıyorum. Onun için sizinle konuşuyorum. Anlıyorsanız anlayın, anlamıyorsanız anlamayın” cevabı tutanaklara geçti.

SAVCI: EYLEME AKTİF ŞEKİLDE KATILDI

Mahkemeye, esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı ise, Budak"ın söz konusu olaya aktif bir biçimde katıldığını iddia ederek, “Sanık yasaya aykırı olmasına rağmen kolluk güçlerinin yanına gelerek toplanan grupla birlikte yürüyeceklerini bildirdiği, uyarıya rağmen ısrarcı olduğu anlaşılmıştır” dedi. Mütalaada sanık Belediye Başkanı Aydın Budak"ın, "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek" suçlarından 20 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.
Müvekkilinin beraatını isteyen avukat Tahir Elçi, esas hakkındaki savunmasını hazırlamak için mahkemeden süre talebinde bulundu. Mahkeme, sanık avukatının savunmasını hazırlaması için duruşmayı erteledi.

Vatan