PKK gösterisine dönüşen festivalde alana PKK flamaları ve terörist Abdullah Öcalan posterleri asıldı. Festivalde panele katılan çevreci Oktay Konyar, katılanları Kato Dağı’na yürüttü. Konyar, “Bu başkaldırı demokratik özerkliğe doğru gidiyor” dedi.
 
VE CUMA NAMAZI
 
8 Temmuz 2011 Cuma günü yapılan etkinlikte, BDP ve PKK’ya yakın yaklaşık 500 kişinin katılımıyla sözde Melle (imam) Ali Akdağ tarafından da “Cuma Namazı” kıldırıldı.
 
İLK DEFA MI NAMAZ KILIYORLAR?
 
Ancak Cuma namazını kılan kadınların, gerek ellerini bağlama şekilleri ve gereksi namazda duruş şekilleri, daha önce hiç namaz kılmamış olabilecekleri ihtimalini akla getirdi. Bu durum “Hiç namaz kılmamış kadınların Cuma namazında boy göstermeleri, sözde sivil cumaların mahiyetini bir kez daha gösterdi” şeklinde yorumlandı.
 
Terörist Apo posterleri altında namaz kılınması, namazı organize edenlerin çoğunun ateist kimlikli kişiler olması, yapılanın ibadet değil, Kürt vatandaşlara şirin görünme oyunu olduğunu akla getirdi.
 
BDP’li Buldan hedef büyüttü
 
Milletvekili seçilen ancak mahkeme tarafından tahliye edilmeyen Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay için yemin etmeyen CHP kanadından olumlu mesajlar gelirken, yemin krizi konusunda tavrı merak edilen BDP yönetiminden ise şaşırtıcı açıklamalar geldi.
 
Kesinleşmiş cezası bulunan Hatip Dicle’nin vekilliğinin YSK tarafından düşürülmesi ve milletvekili seçilen diğer 5 KCK tutuklusunun tahliye edilmemesini gerekçe göstererek Meclis’i boykot eden BDP, yemin etme konusunda yeni şartlar öne sürdü. Hatip Dicle ve diğer milletvekili seçilen KCK sanıkları konusunda kendilerine güvence verilse dahi Meclis’e gelmeyeceklerini belirten Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın Yeni Akit’e açıkladığı şartlar şunlar: “KCK operasyonları ve PKK’ya yönelik askeri operasyonlar durdurulsun. Yüzde 10’luk baraj sistemi değiştirilsin. KCK soruşturması kapsamında tutuklananlar serbest bırakılsın.”
 
KRİZİN ÇÖZÜLMESİNİ İSTEMEDİĞİNİ İTİRAF ETTİ
 
Akit’e konuşan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “Devletin Kürt sorununun çözümü konusunda adım atmasını bekliyoruz. Bizim sorumuz CHP’ninki gibi değil. CHP’nin 2-3 milletvekiliyle ilgili bir sorunu olabilir ama bizim sorunumuz sadece Hatip Dicle ya da diğer tutuklu 5 milletvekilimizle ilgili bir sorun değil. Devletin köklü bir adım atması konusunda ısrarcıyız. Bu konuda adım atılmadığı sürece de yemin etmeyeceğiz. Bunu çok açık ifade ediyorum” dedi.
 
“BOYKOT, BAŞTA TUTUKLU VEKİLLERLE İLGİLİYDİ AMA...”
 
“Boykotu Hatip Dicle ve diğer milletvekili seçilen KCK tutukluları için yapmadınız mı?” sorusuna Buldan, “Başta onlarla ilgiliydi ama sorun çok köklü bir sorun olduğu için sadece onlarla sınırlı tutmadık. Dolayısıyla atılacak adımlara bağlı yemin etmemiz. Bir mutabakat söz konusu. Eğer bu mutabakat gerçekleşirse, devlet bu konuda bir adım atarsa bizim bazı taleplerimiz var.
 
Bunlar dikkate alınırsa tabii ki yemin de edilir, kayıt da yapılır, Meclis’te Genel Kurul çalışmalarına da katılınır. Ama bu konuda adım atılmazsa biz de ısrarcı olacağız” şeklinde cevap verdi.
 
BDP’DEN YEMİN İÇİN 4 ŞART
 
Milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ile tahliye talepleri reddedilen 5 KCK davası tutuklusu konusunda AK Parti hükümeti tarafından kendilerine güvence verilse bile Meclis’e gelip yemin etmeyeceklerini söyleyen Buldan, yemin etmeleri için 4 şartın yerine getirilmesini istedi.
 
Buldan, krizin çözülmesi konusundaki şartlarını şöyle sıraladı: “Sadece sorunumuz tutuklu vekiller değil. Şu anda hâlâ Türkiye’de devam eden siyasi operasyonlar var, askeri operasyonlar var, yüzde 10’luk baraj sistemi var. Dolayısıyla bunlarla ilgili de bir mutabakat sağlanması gerekiyor. Yine birçok siyasetçimiz tutuklu bulunuyor. Sadece milletvekillerimiz değil, partimizde görev yapan genel başkan yardımcılarımız var, kadın ve gençlik temsilcilerimiz var. KCK operasyonu kapsamında yakalanan siyasetçilerimiz var. Bunlarla ilgili de bir mutabakat sağlanması gerekiyor. Bu konuda ısrarcıyız. Devletin bu konuda da adım atması gerekiyor.”
 
ERGENEKON-KCK STRATEJİSİ DEŞİFRE OLDU!
 
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın yemin için bütün KCK sanıklarının serbest bırakılmasını şart koşması, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök’ün geçtiğimiz günlerde basına yansıyan sözlerini hatırlattı. Gök, yemin krizindeki asıl amaçlarının Ergenekon davasını bitirmek olduğunu itiraf etmişti. CHP’li Gök, “Sadece Haberal ve Balbay değil, diğer Ergenekon tutuklularının da bırakılmasını istiyoruz” demişti.
 
yeniakit