Kamu Görevlileri ve Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin miktarı 2015 yılında her 3 aylık dönem için toplam 15 TL artacak. 2015 yılındaki ilk ödeme 15 Ocak maaşıyla birlikte yapılacak.

Toplu sözleşme ikramiyesi

Toplu sözleşme ikramiyesinin miktarı ve kimlere ne zaman ödeneceği hususu 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede düzenlenmiştir.

Bu düzenlemede; 4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 45 TL toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi ve bu ödemenin damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaması öngörülmüştür.

2015 yılı için ikramiye miktarı arttı

Kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan 2. dönem toplu sözleşmesinde, 2015 yılı için toplu sözleşme ikramiyesi miktarının artırılması da hükme bağlandı.

Halen 45 TL olarak ödenmekte olan toplu sözleşme ikramiyesi, 2013 yılında imzalanan Toplu Sözleşme hükümlerine istinaden 1/1/2015 tarihinden geçerli olmak üzere 60 TL olarak ödenecek.

Buna göre, kamu görevlileri sendikalarına üye olanlara 2015 yılı Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında, maaşlarıyla birlikte 60 TL toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek.

Kamu görevlileri sendikalarına üye olmayan ve aylık veya ücretinden sendika üyelik ödentisi kesilmeyenler ise bu ikramiyeden yararlanamayacak.

Toplu sözleşme ikramiyesinin net miktarı..

Toplu Sözleşme İkramiyesi sadece 2015 yılında 60 TL olarak ödenecek olup, izleyen yıllarda bu ikramiyenin 45 TL'den daha fazla ödenebilmesi ise, 375 sayılı KHK'da değişiklik yapılmaması ya da 2016 ve sonrası yıllar için geçerli olacak Toplu Sözleşmelere bu yönde hüküm konmasıyla mümkün olabilecek.

Öte yandan, Toplu Sözleşme İkramiyesi ödemelerinden sadece Damga Vergisi kesilmekte olduğundan, sendika üyesi kamu çalışanlarına;

**2015 yılı Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında her defasında brüt 60 TL (net 59,54 TL) Toplu Sözleşme İkramiyesi ödenecek.

**Herhangi bir düzenleme yapılmaması durumunda, 2016 yılında ve izleyen yıllarda ödenecek Toplu Sözleşme İkramiyesinin miktarı her defasında brüt 45 TL (net 44,66 TL) olacak