İnsan sağlığını olumsuz etkilediği yönde açıklamalar bulunan baz istasyonları son yıllarda kamufle edilerek kurulmaya devam ediyor. Baz istasyonlarının kurulması ile ilgili vatandaşların tepkileri olurken; ruhsatlanması ve kurulması konusunda bilindiğinin aksine belediyeler değil; Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı düzenleyici kurum olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkili.
Baz istasyonları konusun Söke Belediye Meclisi’nin Şubat ayı olağan toplantısında gündeme geldi. Baz istasyonunun kurulmasına tepki Söke’de son olarak Fevzipaşa Mahallesi sakinlerinden gelmişti. Toplanan imzalar ve dilekçeler üzerine çalışma başlattıklarını, konuyu İl Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme getirdiklerini belirten Söke Belediye Başkan Yardımcısı Enver Helvacı; daha sonra konuyu yetkili kurum olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na ilettiklerini söyledi. Helvacı, kurumdan kendilerine gelen cevabı ise oldukça ilginç bulduğunu ifade etti.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan gelen yazıda; baz istasyonlarının denetim ve kontrolünün kendilerinin yetkisinde olduğu, haberleşme cihazlarının ölçümlerin yetki belgeli ölçüm şirketlerince yerinde yapıldığı ve ölçüm değerlerinin limit değerler altında olmasıyla baz istasyonlarının faaliyete başlayabildiği belirtildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu baz istasyonlarının sağlığı tehdit eden siyan yayıp yaymadığı konusundaki soruları ise cevapsız bırakacağını ilgili yazıda “Kurum işletmeci hakkında elde ettiği tüm bilgileri gizli tutacaktır” ifadesi ile belirtti.
Birkaç yıl öncesine kadar baz istasyonlarının kurulacağı yerler için bir kuruldan görüş alındığını, bu kurulda yer alan Söke Belediyesi’nin uygun görmeyip sürekli muhalefet şerhi bulunduğuna dikkat çeken Fen İşleri Müdürü Yüksel Ertercan; kurulun kaldırıldığını ve konuyla ilgili direkt olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun izin verdiğini söyledi.
“BELEDİYENİN YAPTIRIM YETKİSİ YOK”
Söke Belediyesi’nin baz istasyonları konusuna ciddi baktığını ve konuyla ilgili olarak geçmişte ciddi çalışmalar yapıldığını ifade eden Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi; baz istasyonları ile ilgili belediyelerin suçlanmaması gerektiğini söyledi. Vatandaşların apartman veya evlerinin çatısına baz istasyonları kurulmasına izin vermesi için cazip gelenin para olduğunu söyleyen Başkan Özekmekçi; “Ne ruhsat, ne de iptali konusunda belediyelerin yetkisi yok. Sorumlu biz değiliz. Bu nedenle vatandaşlarımızın belediyeleri suçlamamaları gerekir” diye konuştu.