Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı tatilinde meydana gelen trafik kazalarının bilançosuna ve kaza nedenlerine yer verildi. Açıklamaya göre, bayram tatili boyunca yerleşim yerlerinde meydana gelen 16 trafik kazasında 19 kişi, yerleşim yerleri dışındaki 53 trafik kazasında ise 94 kişi yaşamını yitirdi.

Trafik kazalarında, bayramın ikinci günü 23 kişi, üçüncü günü ise 16 kişi öldü.

Yüzde 80'ine otomobil, kamyonet, çekici ve minibüslerin karıştığı kazalar 16.00-20.00 saatleri arasında yoğunlaştı.

Kazalara en çok 31-50 yaş grubundaki şoförler karışırken, toplam kazalar içinde E sınıfı ehliyet sahipleri yüzde 45, B sınıfı ehliyet sahipleri yüzde 44'lük payla ilk iki sırayı aldı.

Kazaların yüzde 57'si tek yönlü meydana geldi. Kazaların 18'i yoldan çıkma, 13'ü karşılıklı çarpışma, 12'si yayaya çarpma, 9'u arkadan çarpma, 8'i yandan çarpma, 6'sı devrilme ve 3'ü diğer şekillerde gerçekleşti.

Kazaların yüzde 30'unda araçların hızının yol ve hava şartlarına uydurulmadığı, yüzde 21'inde şerit ihlali yapıldığı, yüzde 11'inde doğrultu değiştirme
manevralarının yanlış yapıldığı, yüzde 8'inde arkadan çarpma olduğu, yüzde 6'sında ise araçların hızlarının kavşaklara ya da dönemeçlere yaklaşırken azaltılmadığı gibi sürücü kusurları belirlendi.


HÜRRİYET