Başbakan Tayyip Erdoğan, ‘artık bıçak kemiğe dayandı’ sözleriyle terörle mücadelede yeni dönemin işaretini verdi. Ramazan Bayramı’nın ardından PKK’ya iki koldan kapsamlı operasyon geliyor. Özel Harekât timleri hızlı bir şekilde terör eyleminin yoğun olduğu bölgelere kaydırılacak. Sınırötesi operasyon da gündemde. PKK’nın karargâhının bulunduğu Kandil’e hava harekâtının yapılabileceği konuşuluyor. Terörle mücadeledeyle eşzamanlı demokratikleşme hamleleri de sürecek. Silahların daha çok konuşacağı eylül ayında Kürtlerin taleplerini de içeren yeni anayasa görüşmelerine başlanacak. 
 
PKK’nın Silvan’dan sonra önceki gün de 3 askeri şehit etmesi, adam kaçırma eylemine başvurması hükümetin sabrını taşırdı. Bir süredir güvenlik zirvelerinde konuşulan operasyon seçeneği için ramazan ayının bitmesi bekleniyor. Başbakanlık kaynakları, önümüzdeki günlerde PKK’ya dönük muhtemel senaryoları Radikal ’e değerlendirdi: 
 
ÖZEL TİMLERE ACİL GÖREV: Terörle mücadelede Özel Harekât timlerine yeniden görev verilmesi kesinleşmişti. Son yaşanan olaylardan sonra süreç hızlanıyor. Halen 6 bin 500 civarında Özel Harekât polisi bulunuyor. Bunlar içerisinden özel seçilmiş bir grup ivedilikle ‘yüksek riskli’ bölgelere kaydırılacak. İlk planda Hakkâri, Şırnak, Diyarbakır gibi illere en az 500 Özel Harekâtçı’nın gönderilmesi bekleniyor.İstihbaratçı olan polisler örgüt militanlarının geçiş noktası olan dağlık ve kırsal bölgelerde konuşlanacak. 
 
KARADENİZ’E DE ÖZEL TİM: PKK’nın Karadeniz’deki varlığına dönük de adım atılıyor. Özel Harekât polisleri, PKK ile birlikte TİKKO ve DHKP-C’nin de zaman zaman varlık gösterdiği Ordu-Tokat-Kastamonu hattında da görev yapacak. 
 
KOMUTA VALİLERDE OLACAK: Terör mücadelesinde jandarma ile polis arasında yetki karmaşası istenmiyor. Polis ve jandarmanın birbirlerinin görev alanında operasyon yapmasına yetkili makam olan il valileri güçlendiriliyor. Valiler, terörle mücadele eden unsurların sevk ve idaresinde komutayı ele alacak. 
 
KANDİL’E HAVA HAREKÂTI: PKK ile mücadelede masada olan seçeneklerden birisi de Kandil’e operasyon. Hükümet kaynakları, PKK’nın karargâhı durumundaki Kandil’e bir hava harekâtının seçeneklerden birisi olduğu görüşünde. Irak ve ABD’lilerle yapılacak görüşmelerin ardından TSK’ya bağlı uçakların Kandil’e bomba yağdırabileceği konuşuluyor. Hükümet, sınırötesi operasyon için TBMM’den geçen yıl yetki almıştı. 1 yıllığına alınan yetkinin süresi ekim ayında doluyor. 
 
METROPOL EYLEMLERİ ÜRKÜTÜYOR: Devletin zirvesi PKK’ya operasyonda kararlı görünürken en büyük kaygı metropollerde yaşanması muhtemel terör eylemleri. PKK’nın büyükşehirlerde büyük panik doğurabilecek eylemlere imza atmasından korkan güvenlik birimleri teyakkuz haline geçmiş durumda. 
 
DEMOKRATİKLEŞMEDE GERİ ADIM YOK: PKK’ya karşı silahlı mücadeleyi sertleştirme kararı alan hükümet, Kürt sorununun çözümüne dönük çabaları sürdürecek. Demokratik Açılım Projesi bu sefer yeni anayasa üzerinden yürüyecek. Bayram sonrasında yeni anayasa için görüşme trafiğe de başlayacak. 
 
Başbakan Tayyip Erdoğan, akademisyen, sivil toplum kuruluşları, odalar, barolar başta olmak üzere farklı toplum kesimleriyle temasa geçecek. Bu görüşmelerin önemli bir bölümü de Kürt sorununa dönük olacak. Dağda ve kırsalda PKK’lılarla silahlı çatışma devam ederken Ankara’da da Kürtlerin demokratik haklarının genişletilmesi egzersizleri yapılacak.