Kurban bayramında, dikkatsiz beslenmenin bir çok sağlık problemine yol açabileceğini kaydeden Belenme Uzmanı Özden, “Koyun eti daha yağlı olduğu için, yüksek kolesterol, kalp-damar hastalığı olanlar daha az yağlı olan dana etini tercih etmeliler. Koyun eti tüketilecek ise yağlı kısımları iyice ayıklanmalıdır. Biz genelde et tüketimi için danayı tercih ediyoruz. Çünkü dana eti daha az yağlı bir ettir, sindirimi daha kolaydır” dedi.

”DİNLENDİRİLMİŞ ET DAHA SAĞLIKLIDIR”

Taze eti hemen tüketmenin çeşitli sindirim problemlerine neden olabileceğini bu nedenle kesimlerin yapılığı Kurban Bayramı"nın ilk gününde dah çok kıyma şeklinde et tüketilmesine önren BSK Aydın Anka Hastanesi Beslenme Uzmanı Özlem Özden ”Özellikle bayramın ilk günü et tüketilecekse bunun kıyma olarak tüketilmesi daha doğru olur. Parça et tüketimi en az 24 mümkünse 36 saat dinlendirilmiş et olarak yenmesi daha uygun olur. 48 saat içinde de tüketilemeyecek miktardaki etler, buzdolabı poşetlerine 250-300 gramlık paketler halinde sarılarak daha sonra tüketmek üzere derin dondurucuya koyulmalıdır” önerisinde bulundu.

”GELENEKSEL KAVURMAYI ÖĞLEN TÜKETİN”

Kuban Bayramı"nın geleneksel kavurmasının öğlen saatlerinde tüketilmesini öneren Özden, et pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini kullanılmasını, mangal yapacakların ise kömürün iyice yanmasını ve etin kömürden uzak tutulmasını önerdi. Özden ayrıca hazmı kolaylaştırması için etin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte tüketilmesini tavsiye etti.

”KALP, DYABET VE HİPERTANSİYON HASTALARI DİKKATLİ OLSUN”

Kurban bayramında normal hayata nazaran günlük alınan protein miktarı çok arttığı için dikkatli olmak gerektiğini ifade eden BSK Aydın Anka Hasaesi Beslenme Uzmanı Özlem Özden ”Proteinlerin doymuş yağ oranları fazla olduğu için yüksek kolesterolü ve kalp hastalığı olanlarda vücuda ekstra yük getirir. Hipertansiyonu olan hastalarda kavurmalarla birlikte fazla yağ ve tuz tüketimi kan basıncını çok artırarak hipertansif krizlere, beyin kanamalarına ve kalp krizi gibi istenmeyen klinik durumlara yol açabilir. Ayrıca Gut hastaların da fazla protein alımı, protein metabolizmasının son ürünü olan ürik asit birikimine ve buna bağlı gut atağının ortaya çıkmasına neden olur. Bu üç grup hastanın tükettiği et miktarını çok kısıtlı tutması iyi olur” ifadelerine yer verdi.