Tatilciler günler öncesinden bilet arayışına başlayınca, bayrama 17 gün kala otobüslerde doluluk yüzde 100’e ulaştı. Havayolu şirketlerinde de bu oran şu an için yüzde 95. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, şimdiden Ramazan Bayramı’ndan önceki haftanın tüm seferlerinin dolduğunu söyledi. Ramazan’ın tatile denk gelmesi nedeniyle zor bir dönem geçirdiklerini hatırlatan Erdoğan “Ramazan öncesinde İstanbul otogarından günlük 2 bin ila 2 bin 500 arasında araç çıkışı olurken, bu sayı Ramazan’da birden bıçak gibi kesildi ve bin 400’lere kadar geriledi” dedi.


Bilet fiyatlarında değişiklik yok

Toplam sefer sayısında yüzde 40 düşüş olduğuna değinen Erdoğan “Asıl düşüş ise doluluk oranlarında yaşanıyor. Yolcu sayısı aynı dönemde yüzde 50 düştü” diye konuştu. Bayram döneminin her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun geçeceğini vurgulayan Erdoğan, şimdiden 15-19 Ağustos tarihleri arasındaki seferlerin dolduğunu, bu nedenle de vatandaşın tatili öne çekerek 12-14 Ağustos tarihlerine rezervasyon yaptırıp, satın alma işlemlerini gerçekleştirdiğini söyledi. Şehirlerarası tarifeli sefer yapan 8 bin 500 adet D1 belgeli otobüs olduğunu kayden Erdoğan “Bu otobüslerde doluluk yüzde 100 ulaşınca geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ulaştırma Bakanlığı’na turistik taşımalarda kullanılan D2 otobüslerin kullanımı için talepte bulunduk. Bin ila iki bin ek araçla sefer sayısını artırıp, talepleri karşılayacağız” dedi. Erdoğan, fiyatlara yönelik ise “Tüm firmalarımız tarifelere uyuyor. Bayramda da makul eski fiyatlardan bilet satışlarına devam edecek” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan, internetten yapılan bilet satışlarında da patlama yaşandı. www.otogar.com.tr sitesinde bilet satışları yüzde 50 arttı.

Havayolları da bayrama hazır

Ramazan Bayramı için biletler sadece otogarlarda değil, havayolu şirketlerinde de tükenmek üzere. Havayolu şirketlerinde doluluk yüzde 95’lere ulaşırken, firmalar ek seferlerine başladı. Türk Hava Yolları (THY) yetkilileri alınan rezervasyon ve yapılan satışlara bakıldığında 17-21 Ağustos tarihleri arasındaki gidiş/dönüş seferlerinde yüksek doluluk oranı görüldüğünü kaydederek, bu oranın yüzde 95’in üzerinde olduğunu belirtti. Türk Hava Yolları’nın şu an için bayram dönemi kaynaklı 6 ek seferi bulunduğunu kaydeden yetkililer “Talepleri almaya devam ediyoruz. Gelen taleplerin durumuna göre ilave sefer sayısı 20’ye de çıkarılabilir” açıklamasında bulundu. Uçakla seyahatin bir lüks değil, ihtiyaç olduğu fikrini benimseyerek ‘low cost modeli’ni hayata geçirdiklerini kaydeden Pegasus yetkilileri ise düzenledikleri kampanyalar nedeniyle tüketicilerin büyük çoğunluğunun bilet satın alma ve tatil planlama çalışmalarını son ana bırakmadığını söyledi. Bayram döneminde doluluk oranlarının yüksek seyrettiğini kaydeden Pegasus yetkilileri “Biletlerini erken alan misafirlerimize ek olarak, seyahat kararlarını bayrama yakın bir dönemde netleştiren bir misafir kitlemiz de mevcut. Misafirlerimizin bayram dönemindeki yoğun talepleri nedeniyle yurt içi ve dışı uçuşlar için toplam 188 ek sefer koyduk. Bu bayram, iç hatlarda Bodrum, Dalaman, İzmir, Antalya gibi tatil destinasyonları; dış hatlarda ise Paris, Londra, Amsterdam, Roma gibi Avrupa şehirleri ve Kıbrıs en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor” diye konuştu.

Ramazan ayında İstanbul otogarında toplam seferlerde yüzde 40, yolcu sayısında ise yüzde 50 oranında düşüş yaşandı. Firmalar bayramla birlikte kayıplarını bir miktar da olsa telafi etmeyi bekliyorlar.