Bayram sofralarında etlerin sebze ile pişirilmesi ve esmer ekmek tüketilmesi sağlıklı beslenme için altın kural olarak nitelendiriliyor.

Diyetisyenler, Kurban Bayramı"nda aşırı et tüketiminin gereğinden fazla protein, hayvansal yağ ve kolesterol alımına neden olduğunu, bu sebeple sağlık problemlerinin ortaya çıkabileceğini ifade ediyor.

Kalp-damar, şeker, hipertansiyon, karaciğer hastalığı olanların aşırı et tüketmemesi, şekerli ve bol karbonhidratlı besinlerden uzak durması gerektiğini söyleyen Türkiye Diyetisyenler Derneği İstanbul Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şule Şakar, ''İhtiyaçtan fazla alınan besin öğeleri vücudumuzda yağ dokusu olarak depolanıyor ve kırmızı etin fazla tüketimiyle kolesterol yükselmesi gibi sağlık sorunları açığa çıkabiliyor'' dedi.

Doymuş yağ oranı yüksek hayvansal gıda tüketimiyle kalp-damar hastalıkları ve obezite riskinin artıracağına dikkat çeken Şakar, kurban bayramında etin yağlı kısımlarının mutlaka ayrılması gerektiğini vurguladı.

Kesilen hayvandan çıkan etlerin soğutucularda bir-iki gün dinlendirilmesi gerektiğini belirten Şakar, ''Etler pişirileceği zaman yağ eklenmemelidir. Kesilen hayvandan çıkan yağlar, yemeklere tat vermek için kullanılmamalıdır'' diye konuştu. Kurbanlık etlerin özellikle dinlendirilerek tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Şule Şakar, yeni kesilmiş etin sindiriminin zor olduğunu, midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunlara da yol açabileceğini aktardı.

ETLERİN HAŞLANMASI DAHA SAĞLIKLI

Şakar, kurbanlık hayvanın ciğerleri üzerindeki zarın ve görülebilen kötü yerlerin ayrılarak iyice yıkanması gerektiğini, kurbanlıkları steril ortamlarda kesmenin doğru olduğunu kaydetti.

Kurbanlık etlerin ızgara şeklinde pişirmelerde iç kısımlarının çiğ kalabileceğini, bu nedenle hayvandaki hastalıkların insana kolaylıkla geçebileceğini söyleyen Şakar, etlerin kaynama şeklinde pişirilmesiyle parazitlerin insana geçme riskinin büyük ölçüde önlenebileceğini vurguladı. Şakar şu önerilerde bulundu:

''Bayram sofralarında, etlerin sebzeler ile pişirilmesi ve meyve posasının yanında, esmer ekmek tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Kurban Bayramında aşırı et tüketimiyle gereğinden fazla protein, hayvansal katı yağ almamıza neden olacağından sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Kalp-damar, şeker, hipertansiyon, karaciğer hastalığı mevcut olanlar aşırı et, şekerli ve bol karbonhidratlı besinlerden kaçınmalıdır.''

Şakar, bayramda enerji yoğunluğu yüksek şerbetli hamur tatlılar yerine kalorisi daha düşük olan sütlü tatlıların ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

ET TÜKETMEYENLER, NE YAPMALI?

Et tüketmeyenlerin vücudun ihtiyacı olan proteini diğer besin kaynaklarından sağlaması gerektiğini belirten Şakar, et tüketmeyenler için şu önerilerde bulundu:

''Vejeteryanlar et ihtiyacını süt, peynir, yumurta, gibi diğer protein kaynaklarından, yine yüksek miktarda protein içeren kuru baklagillerden olan kuru fasulye, nohut, mercimek tüketerek alabilir. Etin yapısında fazla miktarda demir bulunur. Gerekli miktarlarda veya hiç et tüketmeyenlerde demir eksikliğine bağlı anemi gözlenebilir. Bu kişilerin, demir içeren pekmez, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve kuru baklagiller tüketmeleri gerekir.''