ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurt: "Yerken keyif aldığınız, ancak ölçüyü kaçırdığınız da bu yiyecekler, hem kendinizin hem de çocuklarınızın bayramını eziyete çevirebilir. Bu yüzden içeriği belli olmayan tatlı ve çikolatalardan uzak durulmalı"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Allerji-İmmünoloji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Kurt, Ramazan Bayramı'nda alerjisi olan kişilerin, tatlı ve çikolata tüketirken dikkat etmeleri uyarısında bulundu.

Kurt yaptığı açıklamada, bayramların aile ve yakınlarla güzel duyguların paylaşıldığı günler olduğunu dile getirerek, bu güzellikleri yaşarken seyahatler ve çeşitli gıda tüketimlerine bağlı alerjik sorunların artabileceğini bildirdi.

Gıda alerjilerinin, sağlık için risk oluşturduğuna dikkati çeken Kurt, "Gıda alerjisi olan kişilerde ağızda ve ciltte kaşıntı, boğaz, dil, dudak, göz ve yüzde şişme, deri döküntüsü, kurdeşen, karın ağrısı, ishal şeklinde şikayetler ortaya çıkabileceği gibi daha ciddi sorunlara da neden olabilir. Bunlar, nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü, bayılma ve şok durumlarıdır. Gıda alerjilerinde bu belirtiler, gıda alımını takiben dakikalar içinde başlayabilir" dedi.

Kişilerin daha önce alerjisi olduğunu bildikleri halde, çeşitli yiyeceklerin içinde kendilerinde dokunabilecek gıda karışımları olabileceğini akıllarına getirmediğini anlatan Kurt, söz konusu şikayetler oluştuğunda bunun alerji nedeniyle ortaya çıktığını düşünmediklerini söyledi.

Özelikle bayramda vazgeçilmez yiyecek olan baklava ve tatlılara ilişkin uyarıda bulunan Kurt, şöyle konuştu:

"Kişi, tatlıya alerjisi olmadığı halde bunların içerisine konulan fındık, fıstık ve ceviz gibi ürünlerin çok alerjik olduğunu unutmamalı. Fındık, fıstık gibi maddeler aynı zamanda ikram edilen çikolatalarda da sıklıkla bulunduğundan bu ürünleri tüketirken de dikkat edilmeli. Çikolatalar da ayrıca içeriğindeki kakao ve diğer katkı maddeleri dolayısıyla fazla tüketildiğinde alerjiye sebep olabilir. Yerken keyif aldığınız, ancak ölçüyü kaçırdığınız da bu yiyecekler, hem kendinizin hem de çocuklarınızın bayramını eziyete çevirebilir. Bu yüzden içeriği belli olmayan tatlı ve çikolatalardan uzak durulmalı."

Kurt, bayramda yer ve hava değişimlerine bağlı olarak astım ve alerjik nezle hastalarının da şikayetlerinde artış yaşandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Astımlılar için nemli, sıcak ve kirli hava, polen, küf mantarı gibi alerjenlerin fazla olduğu bölgelere seyahat etmek yine alerjik sorunları artırabilir. Bayramın yaza gelmesi nedeniyle dış ortamlarda geçirilen vakit artacağından arı, böcek sokmaları ve bunlarla ilgili alerjik şikayetlere de dikkat etmek gerekir. Daha önce alerjisi olduğu bilinen, hastalığı nedeniyle takip edilen hastaların, mutlaka doktorlarının önerisi ile verilen ilaçlarını düzenli kullanmaya devam etmesi, şikayetler arttığında da en yakındaki alerji uzmanına gitmesini öneriyoruz."