Tüketilen her şekerin diş sağlığı açısından tehdit oluşturabildiğini belirten Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Dt. Aslı Tapan, çürükleri önlemek için birkaç noktaya dikkat etmenin yeterli olabileceğini söyledi. Bayramda tatlı ikramları konusunda uyarıda bulunan Tapan, “Şeker bayramınız mümkünse şekersiz olsun” dedi ve şunları söyledi:

“Öncelikle ziyaretlerde ya da eve gelen her misafir ile tatlı tüketme alışkanlığına ‘dur’ demelisiniz. Bayramlarda tatlı ile beraber tüketilen asitli içecek tüketimi de artıyor. Bu türdeki bir tüketim diş çürüklerinin hızlandırıcısıdır. Unutulmamalıdır ki; dişleri en güzel koruma yolu ısrarlara ‘hayır’ diyebilmek, şekerli gıdaları az tüketmek ve düzenli fırçalanan dişler için diş ipi kullanmaktır. Böylece tatlının yaratacağı problemi ortadan kaldırmış olursunuz.

TATLIYA HAYIR DİYEMİYORSANIZ...
Bayramda ev sahibinin ısrarına hayır diyemediniz ve tatlıları maalesef aşırı tükettiniz. Böyle bir durumda şekerli gıdalar diş yüzeyine yapışıp bakteriler tarafından kolaylıkla aside dönüşebilirler. Bu da diş çürüğü oluşumunu hızlandırmaktadır. Bayram ziyaretlerinde şekerli gıdadan sonra dişleri fırçalamak mümkün olamayacağından, şu önerilere kulak vermenizde fayda var:

TATLI SONRASI SU İÇİN YA DA BİR PARÇA PEYNİR YİYİN
İkramlardan sonra ağzı bol su ile çalkalamak veya biraz su içmek bir çözüm olabilir. Bir diğer alternatif şekersiz sakız çiğneyerek ağızda oluşacak asidik ortamın önüne geçmektir. Yanı sıra bir parça peynir yemek sizi çürükten koruyacaktır.

ASİTLİ İÇECEK SONRASI DİŞ FIRÇALANMAZ
Özellikle çocukların kola ve asitli yiyeceklerden uzak tutulması önemlidir. Asitli yiyecek ve içeceğin dişle teması sonucu diş minesi geçici olarak yumuşar bu yumuşama zamanla önemli bir aşınmaya ve dolayısıyla diş minesinde incelmeye, beraberinde dişlerde duyarlılığa neden olur. Günlük yaşantımızda çok tükettiğimiz şekerli ve şekersiz tüm asitli içecekler ile taze sıkılmış veya hazır meyve suları, dişlerde madde kaybına yol açıyor. Asitli yiyecek ve içecek tüketim sonrası hemen diş fırçalamak ise dişlerdeki aşınmayı daha da hızlandırıyor. Biraz su içmek daha iyi bir koruyucu olur.

“ÇOCUKTUR TATLI YESİN” DEMEYİN
Şekerli içecekler, yiyecekler ve yanlış beslenme alışkanlıkları özellikle çocuklarda erken dönemde oluşan yoğun çürüklerin de habercisidir. Bunun için sadece bayramlarda değil, her zaman ailelerin bunları göz ardı etmemelerini öneriyoruz."