İsrail’in Filistin’e yaptığı kara harekatının ardından bakanlar kurulu toplandı. Bakanlar kurulunun toplantısında milli yas kararının alınmasının üzerine tüm Ülkede bayraklar yarıya indirildi. Alınan karar üzerine Şanlıurfa'daki yetkililer harekete geçerek tüm bayrakları yarıya indirdi. Milli yas Cuma günü sona erecek ve bayraklar tekrardan göndere çekilecek.
 
Bakanlar kurulu toplantısında Filistin’de yaşanan olaylardan dolayı 3 günlük milli yas ilan edildi. Milli yas ilan edilmesiyle Şanlıurfa’nın Abide kavşağı, Kalesi ve resmi kurumlarında bulunan bayraklar yarıya indirildi.
 
MİLLİ YAS NEDİR ?
 
Türkiye'de milli yas, 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu'nun 24. maddesi hükümlerine göreBaşbakanlık tarafından ilan ediliyor.
 
Türkiye'de milli yas ilan prosedürü, Türk Bayrağı Kanunu ve bu kanuna bağlı tüzük tarafından belirleniyor.
 
İlgili yasa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat yıl dönümü olan 10 Kasım günleri haricinde Türk bayrağının yarıya çekileceği halleri belirleme yetkisini Başbakanlığa veriyor.
 
Türk Bayrağı Kanunu'nun "Bayrağın Yarıya Çekilmesi" başlıklı 4'üncü maddesindeki, "Türk bayrağı, yas alameti olarak 10 Kasım'da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Başbakanlıkça ilan edilir" hükmüne göre Başbakanlık, ManisaSoma'daki maden faciası üzerine 3 günlük milli yas ilan etti.
 
Bayrakların yarıya indirilmeyeceği yerler
 
Türk Bayrağı Kanunu'nun uygulanışını düzenleyen Türk Bayrağı Tüzüğü'nde ise sürekli bayrak çekilecek resmi daire ve kuruluşlar "TBMM, Anıtkabir, Polis, Jandarma, hudut, gümrük, muhafaza karakolları ile hudut kapıları" olarak belirleniyor.
 
"Cumhurbaşkanlığı, Hükümet kanalları, limanda demirli veya seyir halinde bulunan makineli, büyük ve küçük her çeşit deniz aracıyla devlet işlerinde kullanılan makinesiz deniz araçları" her gün bayrak çekilecek yerler olarak sıralanıyor.
 
Yasa hükmüne göre, milli yas ilan edilmesi halinde dahi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve 10 Kasım günü hariç Anıtkabir'de bayraklar yarıya indirilmiyor.
 
Uluslararası toplumsal facialar üzerine milli yas
 
Öte yandan uluslararası camiada yankı uyandıran toplumsal facialar üzerine de milli yas ilan edilerek, bayraklar yarıya indiriliyor. Milli yas kararı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Başbakanlıkta yapılan değerlendirmenin ardından gerekli görülmesi halinde alınıyor.
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı sebebiyle 14 Ocak 2012'de, Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunamide hayatını kaybeden Japonlar için 18-21 Mart 2011'de Türkiye'de ulusal yas ilan edilerek, bütün yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilmişti.