Aydın Hacı Lütfiye Atay İlköğretim Okulu"nda gerçekleşen törene Vali Mustafa Malay, İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar, İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, dereceye giren okulların idarecileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşan İl Sağlık Müdürü Tırpancı, bu projenin temizlik ve hijyen konusunda yeterli eğitim almış sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amacıyla başlatıldığını söyledi. Projeye 2007-2008 eğitim-öğretim yılında il genelinde toplam 63 okulunun başvurduğunu hatırlatan Tırpancı, “Oluşturulan komisyonlar, okulların çevresi, temizliği, su deposu, kütüphanesi, spor salanları, kantin ve tuvaletleri denetlendi. Denetimler sonucu bu yıl il merkezinden 8, Karacasu"dan 2, Kuşadası"ndan 4, Kuyucak"tan 1, Bozdoğan"dan 1, Didim"den 2, Köşk"ten 2 ve Yenipazar"dan da 1 olmak üzere toplam 21 okulumuz beyaz bayrak almaya hak kazandılar. Bundan sonrada projemiz devam edecektir. Başvuruda bulunmak için İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne müracaatlar yapılabilir” dedi.
Milli Eğitim Temel Kanunlarında bu konuyla ilgili çalışmaların zorunlu hale getirildiğini hatırlatan İl Milli Eğitim Dindar da, ülkenin geleceği olan gençlerin beden ve ruh sağlı açısından eğitiminin önemli olduğuna değindi. Ülkemizde eğitime öğretimden daha az önem verilmekte olduğunu hatırlatan Dindar, “Milli Eğitim Kanunları tam aksine eğitime daha çok önem verilmesini ve öğrencilerin iyi birer vatandaş olarak yetiştirilmesini emrediyor. Okullarımızda milli ve manevi değerlerlerimizi çocuklarımıza aşlamalı ve gelecek nesillere taşınmasına yardımcı olmalıyız. Çocuklarımızın sağlıklı ortamlarda eğitim görebilmesi içinde beden ve çevre temizliği konusunda eğitimler vermeliyiz” diye konuştu.
Beyaz bayrak projesinin yeterli ve kaliteli eğitim almış sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi bakımından önemli bir çalışma olduğuna değinen Vali Mustafa Malay ise, temizliğin medeniyet ve inancın bir gereği olduğuna işaret etti. Toplumda temizlik bilincinin aşılanması için okul çağlarından itibaren eğitimlere önem verilmesi gerektiğini ifade eden Malay, nasıl bir düzen oluşturulursa öyle sürüp gideceğini iddia etti. Turizm bölgesi olan Aydın'da sahil ve denizlerin kirli olması nedeniyle çok fazla gelen gidenin olmadığına işaret eden Malay konuşmasında, “Demek ki biz buna alışmışız. Çevremiz temiz olsa kimse çöp atmaz. Temizliğin ön şartı kirletmemeyi öğretmektir. Temizlik hayatımız boyunca dikkat etmemiz gereken en önemli şeydir. Fakir olabiliriz ama temiz olmak bizim elimizde. Otel ve koylarımızda başlattığımız mavi bayrak projesi sonrasında iyi mesafeler alındı. Artık bayrak olmayan yere kimse gitmiyor. Okullarımızda da beyaz bayrak çalışmalarını genişletmeliyiz. Okullarımız bu konuda bir birleriyle yarış halinde olsunlar. Okullarının önüne asılan bu bayrakların kalıcı olması için gerekli özeni gösterelim” ifadelerine yer verdi.
Yapılan konuşmaların ardından Vali Malay ve protokol üyeleri tarafından il merkezinden beyaz bayrak almaya hak kazanan okullara beyaz bayrak ve sertifikaları teslim edildi.