Bakü şehitliğindeki Türk bayrakları yeniden göndere çekildi. Başbakan Erdoğan'ın Ankara'dan Bakü yönetimine çağrıda bulunduğu sırada Azerbaycan meclisi tatil öncesi son oturumunda konuyu görüşüyordu.

Azerbaycan, Türkiye ile gerilime neden olan bayraklı tepkisinden geri adım attı. Bakü şehitliğinde indirilen Türk bayrakları yeniden göndere çekildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Ankara'dan Bakü'ye çağrı yaptığı saatlerde Azeri Meclisi'nde alınan bir kararla Türk bayrakları yeniden Bakü şehitliğinde yükseldi. Başbakan'ın "Türkiye ile Azerbaycan arasına nifak sokmak amacıyla fitne odaklarının da gayret içinde olduklarını, dedikodularla iftiralarla kamuoyunu yanıltmaya çalıştıklarına şahit oluyoruz" dediği sıralarda Azeri vekillerde Azerbaycan Milli Meclisi'nde konuyu görüşüyordu. Alınan kararla Türk bayrakları yeniden şehitlikte göndere çekilmiş ve kriz sona ermiş oldu.
Azerbaycan Milli Meclisi'nde dün yapılan görüşmelerde, Türkiye-Azerbaycan ilişkileri de ele alındı. Mecliste yapılan görüşmelerde, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov, "Bursa'da oynanan Türkiye-Ermenistan futbol maçından önce Azerbaycan bayrağına yapılan hareketin kendisini üzdüğünü" belirterek, 'Azerbaycan bayrağına yapılan hareket gururuma dokundu' dedi. Milletvekili İkram İsrafil, Azerbaycan-Türkiye arasındaki gerginliğe son vermek için, Bakü'nün işgalden kurtulduğu 15 Eylül gününün 'Türkiye-Azerbaycan Dostluk Günü'olması gerektiğini söyledi. Türk bayrağının Azerbaycan'da en yüksek yere asılması gerektiğini belirten milletvekili İkbal Agazade de 'Türk bayrağının kaldırılması düşmana güç verir' dedi. Bayrak krizinin meclis oturumunun ardından sona erdiği belirtildi.


Azeri-Ermeni vekiller Rusya'da buluşacak

Rusya Parlamentosu alt kanadı Devlet Duması, yarın Azeri ve Ermeni milletvekillerini buluşturacak. 5 Rus milletvekilinin de hazır bulunacağı toplantıda Karabağ meselesi konuşulacak. Ankara'nın Ermenistan açılımıyla gerilen Türkiye-Azerbaycan ilişkileri bayrak sorununun çözülmesiyle yeni bir noktaya gelirken, Azeri ve Ermeni milletvekillerinin yarın Moskova'da bir araya gelecekleri açıklandı. Azerbaycan Meclisi Devlet ve Hukuk İşleri Komisyon Başkan Yardımcısı Ruşen Rızayev, ne kadar süreceği henüz belli olmayan toplantılarda, Karabağ konusunda uzlaşma yolu aranacağını bildirdi. Azeri tarafını görüşmede Rabiyat Aslanova, Sabir Hacıyev, Rövşen Rzayev ve Güler Ahmedova temsil edecek.


İlişkiler makul zamanda kurulacak

Kısa bir süre önce göreve başlayan, ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Tina Kaidanow, Erivan'a ilk ziyaretini yaptı. Kaidanow, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşme sürecini ele aldı. Tarafların, Türk-Ermeni ilişkilerinin “önkoşulsuz” ve “makul bir zaman” içinde kurulması gerektiği konusunda mutabık olduğu bildirildi./yeni şafak