Seçimlerden önce "Yüzde 30'un altında kalırsam, istifa ederim" diye konuşan CHP Lideri'nin ve sağ kolu Gürsel Tekin'in istifaları isteniyor. Parti içinde birçok isim sonuçlardan rahatsız
 
CHP'nin 22-23 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılan kurultayında Deniz Baykal'ın kaset skandalının ardından genel başkanlığa seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, Gürsel Tekin'in kurbanı oldu. Tekin'in yanıltma potansiyelini gören ve parti yönetimine almak istemeyen CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav'ı ustaca partiden kapı dışarı eden Kılıçdaroğlu, Tekin kaynaklı ilk hezimetini yaşadı.
 
Örgütü Sav'a yakın bulduğu için bir yıl içinde değiştiren ve kendisine yakın isimleri il başkanı yapan Tekin, CHP'de tek başına hezimetin sorumlusu olarak görülüyor. Ancak, Tekin'e duyulan öfke Kılıçdaroğlu'nu da vuracak gibi. Partide şimdiden istifa çağrıları dillendirilmeye ve olağanüstü kurultay yapılması için imza toplanmaya başlandı bile. Tekin yüzünden koltuğu tehlikeye giren Kılıçdaroğlu ise Tekin'in atadığı başarısız il başkanlarını görevden alma kararı verdi.
 
TEKİN: "İSTİFA EDERİM"
 
Seçim sürecinde çıktığı televizyon programlarında CHP'nin yüzde 30'un üzerinde oy alacağı iddiası, Gürsel Tekin'in ayaklarına pranga vurdu. Tekin, bir TV programında CHP'nin oylarını yüzde 25'lerde gösteren anket şirketlerinin yanlı olduğunu iddia ederek, "Buradan ilan ediyorum. 2011 seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu anketleri tarihe gömecek, kamuoyu araştırma şirketlerinin kıçına da teneke bağlayacaktır. Bunu burada özgüven içinde söylüyorum" sözlerini kullanmıştı. Tekin, bir başka programda da siyasi kariyeri üzerine iddiaya girerek, "Yüzde 30'un altını başarısız sayarım. Gereğini yaparım, istifa ederim" restini çekmişti. Önder Sav ve ekibiyle girdiği iktidar mücadelesinden başarıyla çıkan Gürsel Tekin, milletvekili aday listelerinin belirlenmesinde önemli bir pozisyona sahipti.
 
BAYKAL BİLE HÜSRANA UĞRADI
 
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, 'Yeni CHP'nin aldığı oyu beğenmedi. Baykal, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yakın kurmayları ile biraraya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Baykal, Kılıçdaroğlu ve beraberindeki isimleri ise eleştiri bombardımanına tuttu. Baykal, "Örgüte 1 kuruş para vermediler. Ellerini kollarını bağladılar, çalıştırmadılar. Seçim kampanyası döneminde seçmene hiçbir mesaj verilmedi. 'Çık televizyona tartışalım' denildi. Eldeki birkaç proje de iyi anlatılamadı. Genel başkan tek adam şovuyla kampanyayı götürdü. Adaylar medyanın yönlendirmesiyle belirlendi. Hiçbiri doğru düzgün çalışmadı. Bizim zamanımızda oylarımız yüzde 28 olarak görülüyordu. Kimse kimseyi kandırmaya çalışmasın, seçimden hüsranla çıktık" yorumunu yaptı.
 
'KEMAL BEY İSTİFA ETTİ' İDDİASI
 
Seçimin ilk sonuçlarının gelmesiyle parti yöneticileri soğuk bir duş alırken, Kılıçdaroğlu 19.30'da Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte toplantı yaptı. Kılıçdaroğlu'nun toplantıda MYK üyelerine istifa edeceğini bildirdiği ancak alınan sonuçların başarısızlık olarak sayılamayacağını söyleyen MYK üyeleri tarafından bundan vazgeçirildiği kaydedildi. MYK üyelerinin, yaklaşık 1 yıl önce göreve gelen Kılıçdaroğlu'na bu kadar kısa süre içerisinde partinin oylarını 3,5 milyon artırmasının başarı olarak kabul edilmesi gerektiğini ve konunun daha sonra görüşülmesini tavsiye ettikleri kaydedildi. Toplantıda, 'teşkilattan hesap sorulması' kararının alındığı öğrenildi.
 
KURULTAY ÇAĞRISI
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in hem parti içinde hem de örgütte yaptığı tasfiye operasyonu, 12 Haziran sonrası başarısız bulunan CHP'de huzursuzluğa neden olmuş durumda. Öyle ki, Tekin'in neden olduğu parti içi gerilim, şimşeklerin Kılıçdaroğlu'na yönelmesine neden oluyor. CHP içinde birçok isim, Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifa etmesi gerektiğini dillendirmeye başladı bile. Bunlardan biri olan CHP PM üyesi Mesut Değer, Kılıçdaroğlu'na istifa çağrısında bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun partiye alınması ile üstü çizilen ve Diyarbakır'dan milletvekili adayı bile gösterilmeyen Değer, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'ndan medyada ve mitinglerde ortaya koyduğu 'başarısız olursam giderim' sözünün gereğini yerine getirmesini bekliyoruz" dedi.
 
TANRIKULU'NUN AİLESİ OY VERMEDİ
 
Mesut Değer, Kılıçdaroğlu'nun büyük umutlarla CHP'ye transfer edilen Tanrıkulu'nun ailesinin bile CHP'ye oy vermediğini dile getirerek, "Tepe Beldesi'nde 118 oy alındı. Sezgin Tanrıkulu'nun ailesinin oy kullandığı sandıklarda yeterli oy çıkmamıştır. Tanrıkulu'nun köylerinde partiye hiç oy çıkmamıştır. Alınan oylar il teşkilatının yaptığı çalışmalar sonucu alınan oylardır. 'Yeni CHP, eski CHP' ayrımı bu başarısızlığın nedenlerinden birisidir" dedi. CHP İzmir Eski Milletvekili A. Rezzak Erten ise Kılıçdaroğlu'nu istifaya davet ederek, "12 Haziran seçimleri maalesef büyük bir hezimet ve yenilgiyle sonuçlanmıştır. Bu hezimeti ve yenilgiyi başarı olarak sunmak yanlışta ısrar etmek demektir. Kılıçdaroğlu istifa etmelidir" diye konuştu.
 
Manisa eski Milletvekili Şahin Mengü de "CHP çok kötü puan aldı. Bugünkü oylar mağlubiyettir.
 
'Oylarımız arttı' dersen, insana gülerler. Ekibin tamamı başarısızdır. Kurultaya delege karar verir" yorumunu yaptı.
 
BIRAKIP GiTSiN
 
CHP İzmir eski Milletvekili Canan Arıtman, "Kılıçdaroğlu yüzde 30'u geçemezse istifa edeceğini belirtmişti. Manzara ortada. Görünen köy klavuz istemez. Sözünü tutsun ve partideki görevinden istifa etsin" dedi. Arıtman, Baykal'ın yaptığı son MYK toplantısında kendilerine açıkladığı ankete göre partinin oy oranının yüzde 28,7 olduğunu anımsatarak, "Şimdi alınan sonuca baktığımızda mevcut durumun eskiye oranla düşük kaldığını görüyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu partinin başına geldiğinde esen rüzgârın da etkisiyle yüzde 32-33 oy oranına ulaşmıştık. Kendisi hedefinin yüzde 40 olduğunu söylemişti. Ama bunların hiçbirisi gerçekleşmedi. Referandumda alınan hayır oylarının yüzde 35'inin kendisine ait olduğunu belirten bir partinin oyları bu kadar düşmez. Kılıçdaroğlu yüzde 30'u geçemezse istifa edeceğini belirtmişti. Hatta bir ara yüzde 40 çıtasını koyup bu oranı yakalayamaması halinde ekibi ile birlikte bırakacağını söylemişti. Kılıçdaroğlu sözlerini tutsun ve partideki görevinden istifa etsin. Kendisi bırakıp gitmelidir" diye konuştu.
 
iMZA TOPLANIYOR
 
Deniz Baykal ve Önder Sav'a yakın oldukları için Gürsel Tekin tarafından tırpanlanan isimler olağanüstü kurultayı toplamak için hazırlık yapmaya başladı. Sav'ın seçimlere kadar küskünlerle İstanbul'da sık sık görüştüğü ve kurultayı olağanüstü toplantıya çağırmak için seçim sonuçlarının alınmasını bekledikleri biliniyordu. Alınan hezimetin ardından Sav'a yakınlığı ile bilinen CHP İstanbul İl eski Başkanı Berhan Şimşek, delegelerden imza toplamaya başladı.
 
Şimşek ve beraberindekilerin CHP yönetimini istifaya davet eden bir açıklama yapmaları da bekleniyor. CHP Tüzüğü'ne göre, olağanüstü kurultay için kongre üyelerinin tam sayısının beşte birinin, 15 gün içinde noterden onaylı imzalarla başvuru yapması gerekiyor. Olası bir kurultayda Hakkı Süha Okay'ın Kılıçdaroğlu'na karşı genel başkan adayı olması bekleniyor.
 
yenişafak