Aylardır “mağduru” oynayan Baykal, Savcı"yı görünce fikir değiştirdi: Deniz Baykal, Oda TV"de yapılan aramalarda ortaya çıkan belgelerde yer alan kayıtların faillerini bulmak ve bunun Ergenekon"la ilişkisini araştırmak için harekete geçen İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz"e kapılarını kapattı.

Baykal, “Mağdur da değilim, şikayetçi de” diyerek ifadeye gitmeyeceğini açıkladı.

CHP Ankara Milletveki Nesrin Baytok ile uygunsuz görüntülerinin 6 Mayıs 2010"da gece yarısı internet sitelerine düşmesi ile genel başkanlık koltuğuna veda eden Deniz Baykal, Oda TV"de yapılan aramalarda ortaya çıkan belgelerde ker alan kayıtların faillerini bulmak ve bunun Ergenekon"la ilişkisini araştırmak için harekete geçen İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz"e kapılarını kapattı. Baykal dün yaptığı açıklamada olayın Ergenekon"la bağlantısını gösterecek bir verinin olmadığını iddia ederek, Savcı"ya ifade vermeyeceğini açıkladı.

Zekeriya Öz, 1. kaset skandalında elde edilen delilleri ve bilgileri Oda TV"den çıkacak belgelerle karşılaştıracak ve birlikte değerlendirecek. Seks kasetleri, CHP"deki taraflarla ilgili şantaj ve tehdit görüşmeleri hakkında başlatılan soruşturma ile Ergenekon dosyasının birleştirilmesi gündemde.

Öz bu değerlendirme kapsamında son derece önemli olabilecek Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin"in aydınlatıcı ifadelerine ihtiyaç duymuştu. Ancak bu üç ismin de ifade vermeye yanaşmaması, olayın boyutunu farklılaştırdı. Baykal"ın avukatı Muzaffer Yılmaz, dün yaptığı açıklamada, delillerin kendilerine gösterilmemesi durumunda ifade verilmeyeceğini bildirdi. Avukat Yılmaz, Baykal ile ilgili tüm bilgi ve belgelerin kendilerine verilmesini istedi. Ancak olayın Ergenekon soruşturmasıyla doğrudan ilgili olması ve belgelerin bu kapsamda elde edilmiş olması dolayıyla bunun mümkün olmadığı bildiriliyor.

İLK SKANDALDA DA İFADEDEN VAZGEÇİLMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl Deniz Baykal ile Nesrin Baytok"a ait olduğu iddia edilen uygunsuz görüntülerle ilgili seks kaseti skandalında da eski Genel Başkan Deniz Baykal, olayla ilgili şikayette bulunmuş, savcılık Baykal"ı ifadeye çağırdığında ise Baykal şikayetinden vazgeçmişti. Ayrıca savcılığın yaptığı inceleme sürecinde CHP kaynaklarından savcının işini kolaylaştıracak tarzda hiçbir yardımda bulunulmamıştı.

BAYKAL"DAN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR GELİYOR

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal geçtiğimiz Salı günü TBMM"de gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, Oda TV muhabiri İklim Bayraktar"ın iddialarına yönelik “mağdur” sıfatıyla ifadesinin alınması için sözlü olarak Ankara Cumhuriyet Savcılığı"ndan davet geldiğini doğrulamıştı. “İfade vermeye gidecek misiniz” sorusunu Baykal, “Bakalım, bir açıklamamız olunca duyurulur. Bu konudaki değerlendirmemi daha sonra açıklayacağım” şeklinde cevaplandırmıştı. Baykal, “İfade verme konusunda çekinceniz mi var?” sorusunu ise cevaplandırmamıştı. Baykal"ın dün de ifade vermeye gitmesi gerekiyordu. Ancak sabah saatlerinde Baykal"ın avukatından ve kendisinden çok ilginç açıklamalar geldi.

BAYKAL: “DAVANIN ŞİKAYETÇİSİ VEYA MAĞDURU DEĞİLİM”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"nca, “taciz iddialarıyla” ilgili olarak “müşteki” sıfatıyla ifadesinin alınması talebinde bulunulan eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, İstanbul"daki davanın şikayetçisi ya da mağduru durumuna girmek anlamına gelebilecek bir ifade vermesinin söz konusu olmadığını ifade etti. Baykal, yaptığı yazılı açıklamada, maruz kaldığı bir iftira dolayısıyla Ankara"daki yetkili yargı organlarında başlattığı hukuki sürecin halen işlemekte olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Bilindiği gibi, bu iftiranın kamuoyuna yansıtılması, yürütülmekte olan başka bir soruşturma kapsamında gerçekleştirilen bazı telefon kayıtlarının hukuka aykırı olarak medya organlarına sızdırılması ile sağlanmıştır. Hukuki delil niteliği taşımasa da kamuoyuna yansıyan telefon kayıtlarını, ifade tutanaklarını, ortaya atılan iddiaları ve yorumları dikkatle değerlendiriyoruz. Buna ek olarak, resmi makamların ve yargı mercilerinin bize verebilecekleri iftira davası ile ilişkili her türlü bilgiyi ve belgeyi göz önünde tutacağımız, yargı organlarına tam bir saygı anlayışı içinde onlarla iş birliği yapacağımız açıktır. Şu ana kadar ortaya atılan iddialar, ifadeler, kanıtlar dikkate alınınca Ankara"daki yetkili yargı organlarında ele alınması gereken iftira davasının, genişletilerek İstanbul"daki başka bir dava çerçevesinde taşınmasını haklı gösterecek bir bulguya rastlanmadığı açık bir gerçektir. Bu durumda, İstanbul"daki davanın şikayetçisi ya da mağduru durumuna girmek anlamına gelecek bir ifadeyi vermemizin söz konusu olmayacağını savcılığın ve kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.”

İklim Bayraktar"ın ifadeleri doğrultusunda ifade vermeye çağırılan Baykal"ın, birinci kaset skandalıyla ilgili olarak Savcı"nın soracağı sorulardan endişe ettiği ileri sürülüyor. Çünkü Baykal, Nesrin Baytok"la bir ilişkisinin olmadığını söyleyerek, görüntülerdeki kişinin kendisi olmadığını iddia etmişti. Hatta Baykal"ın avukatının da yanında bulduğu sözde bir “uzman kişi”, canlı yayında skandal görüntüler üzerinde “kıl-tüy analizi” yapmıştı.

TEKİN: UYGUN ZAMANDA İFADE VERECEĞİZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise, gazeteci İklim Bayraktar"ın iddialarına ilişkin ifadesinin alınması konusunda “Uygun bir zamanda gideceğiz ifademizi vereceğiz. Bizim yargıdan kaçmamız söz konusu değil” dedi. Tekin, Kastamonu Günleri etkinliğine katılmak için geldiği Atatürk Kültür Merkezi"nde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir basın mensubunun, “Gazeteci İklim Bayraktar"ın iddialarına ilişkin” kendisinin de ifadeye çağrılıp çağrılmadığını sorması üzerine Tekin, Ankara Adliyesi"nden kendisine telefonla bilgi verildiğini söyledi. Tekin, “Medyamız jet hızıyla bu işleri yapınca onlar da haklı olarak telefonla söylediler. Uygun bir zamanda gideceğiz, ifademizi vereceğiz. Pazartesi ya da salı günü uygun zamanda gideriz. Bizim yargıdan kaçmamız söz konusu değil.” diye konuştu.

yeniakit