Yerel seçimlerle ilgili olarak Alman basınında yer alan değerlendirmelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın seçim sonuçlarından memnun olmadığı, sonucun bir uyarı niteliği taşıdığı belirtildi

Alman basınında İstanbul"da alınan sonucu CHP lideri Deniz Baykal"ın da düşünmesi gerektiği vurgulandı.

Merkez oylar kaçıyor
Frankfurter Rundschau gazetesi, Erdoğan"ın, “Hedefimizin altında kaldık” cümlesine yer verirken, 2001"de kurulan AKP"nin yedi yıl içinde yapılan dört seçimde ilk kez oylarının düştüğünü vurguladı.
Güneydoğu"da dağıtılan çamaşır makinesi, buzdolabı gibi “seçim hediyelerinin” de sonuçta etkili olmadığı kaydedilen haberde, 57 büyük kentte yönetimde bulunan AKP"nin 12 belediyeyi muhalefete kaptırdığı, bunlar arasında turistik bir metropol olan Antalya"nın da bulunduğu hatırlatıldı.
AKP"nin batı kentlerinde oy kaybetmesi ise, “merkez oyların partiden uzaklaşmasından kaynaklandığı” şeklinde yorumlandı.
Süddeutsche Zeitung da, Erdoğan"ın yüzde 47 beklentisiyle, seçimi kendisi ve politikaları üzerine bir referanduma çevirdiği vurgulandı.
Gazete, AKP"nin oy kaybının ekonomik kriz, tek adamlık, parti içinde artan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarından kaynaklandığını belirtti.
Frankfurter Allgemeine Zeitung, İstanbul ve Ankara"da yaşanan çekişmeye yer verdiği haberinde, İstanbul sonucu konusunda CHP lideri Deniz Baykal"ın da düşünmesi gerektiğini vurguladı.
Gazete, pek çok İstanbullunun, Baykal"ın kendisine rakip olacağı endişesiyle, Kadir Topbaş karşısında yenilmesine kesin gözüyle bakılmasına rağmen, Kemal Kılıçdaroğlu"nu aday olarak gösterdiği görüşünde olduğunu savundu.
Sonuçta Kılıçdaroğlu"nun yenildiğine, ancak partisinin üzerinde oy aldığına dikkat çekildi.

MİLLİYET