CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, geçtiğimiz hafta Ermenistan ile yapılan protokolü görüşmek ve bilgi alışverişinde bulunmak isteyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'a önümüzdeki salı günü için randevu verdi. Alınan bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 15 Eylül Salı günü CHP Genel Merkezi'nde Genel Başkanı Deniz Baykal'la bir araya gelecek.

İLK ZİYARET ŞAHİN'E

İstişare süreci kapsamında ilk olarak TBMM Başkanı Mehmet ali Şahin ile görüşen Davutoğlu, “Dış politikada hangi adımı atarsak atalım, hangi girişimlerde bulunursak bulunalım, bütün bu politikaların nihai meşruiyet kaynağı yüce Meclisimizdir” dedi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, Şahin'e kapsamlı bir değerlendirme yaptığını açıkladı. Meclis açılmadan önce BM çalışmaları için New York'a gitmesinin söz konusu olduğunu belirten Davutoğlu, “Dış politikanın diğer alanlarına da girdik ama merak konusu olan Kafkasya'daki gelişmeler ve Ermenistan ile normalleşme süreci olduğu için şu ana kadar yürüttüğümüz çalışmaları bütün ayrıntılarıyla sayın Başkanımıza arz etme imkanı bulduk. Çünkü her şeyden önce yüce Meclisimizin bu konuda hiç bir tereddüt bırakılmaksızın bilgilendirilmesi lazım. Biz bu görevi yerine getireceğiz. Dış politikada hangi adımı atarsak atalım, hangi girişimlerde bulunursak bulunalım, bütün bu politikaların nihai meşruiyet kaynağı yüce Meclisimizdir. Bugün sayın Meclis Başkanımıza bu konuları arz ettim” diye konuştu.

6 HAFTALIK SÜREÇ

Türkiye ile Ermenistan arasındaki mutabakata göre siyasi istişare süreci 6 hafta içinde tamamlanmak zorunda. Yani 14 Ekim'de, Türkiye-Ermenistan arasında oynanacak Dünya Kupası eleme maçı öncesinde bu sürecin bitmesi gerekiyor.

Türkiye ve Ermenistan'ın 1 Eylül'de yaptıkları ortak açıklamaya göre, 6 haftalık siyasi istişare sürecinin ardından taraflar paraf attıkları protokolü imzalayacaklar. Sonra da protokoller her iki ülkenin parlamentolarına gönderilerek, onay süreci başlayacak.Türkiye ve Ermenistan ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda mutabakata varmışlardı.


Süreç resmen başladı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'i ziyaretinin ardından, “İstişare süreci açıklamayla birlikte başlamıştı. Ben de şimdi fiilen sayın Meclis Başkanımızla görüşerek bunu başlatmış oluyorum. İnşallah kamuoyumuzda tartışılacak. Biz elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. / yenişafak