Söke"de Söke Belediyesi Vali Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonunda gerçekleşen kadınlara yönelik eğitim toplantısına ilgi olmadı. Az sayıda dinleyicinin katıldığı meme kanseri bilgilendirme toplantısında Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde kurulu olan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi"nde (KETEM ) görevli Dr. Mürüvvet Bayram konuşmacı olarak yer aldı.
Meme Kanseri konusunda halkın bilgilendirilmesi amacıyla Ekim ayı, “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olarak belirlenirken; meme kanseri konusunda verilen eğitimlerde KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi), meme kanserinde erken teşhisin önemi gibi konularda konunun uzmanlarınca bilgiler veriliyor.
Dr. Mürüvvet Bayram, meme kanserinin Aydın ilinde en sık görülen kadın kanser türlerinden biri olduğunu belirterek, “Kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinin de başında gelmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber tüm Meme Kanserlerinin ancak % 1'ini oluşturmaktadır. Aydın"da de en sık görülen kadın kanseri meme kanseridir. Ülkemizdeki mevcut verilere göre doğu bölgelerimizde yüz binde 20, batı bölgelerimizde ise yüz binde 40-50 oranında bir sıklık göstermektedir. Aydın'da ise yüz binde 2530 oranındadır. Ülkemizde KETEM 81 ilde 122 merkez olarak kurulmuş olup, ilimizde de KETEM Aydın Devlet Hastanesine entegre olarak görev yapmaktadır. Aydın'da 2009 yılında KETEM'de 51 kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur. Bu merkezde kadınlardan serviks kanseri taraması için smear( rahim ağzından sürüntü örneği) alınmakta, 50 yaş ve üzeri kadınlara meme kanseri taraması için mamografi çekimi yapılmakta, hastalara meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi konusunda eğitim verilmektedir” dedi.