Kan verenlerin yüzde 95"ini erkekler oluşturduğunu kaydeden Gök, 2009 yılında Türkiye"de bir milyon 500 bin ünite kana ihtiyaç duyulduğunu fakat 850 bin ünite kan bağışı toplayabildiklerini dile getirdi.
Türkiye Kızılay Kan Merkezi Ege Bölge Müdürü Gökay Gök, Kızılay Derneği Aydın Şube Başkanı Bekir Sıtkı Pekmezci, Kızılay Derneği Aydın Şube Müdürü Mehmet Marangoz ve Kızılay Derneği Aydın Şubesi yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Turistik Park tesislerinde basın toplantısı düzenleyerek kan bağışları konusunda açıklamalarda bulundular.
Kan bağışı konusunda vatandaşlara duyarlı olamaya davet eden Gökay Gök, öncelikle vatandaşların mutlaka bir gün hasta yakını olabileceğini unutmamamsını istedi. Kan verenlerin kanlarını Kızılay"a değil, ihtiyaç sahibi birine verdiğini dikkat çeken Gök, “Kızılay olarak biz sadece kan bağışı konusunda emanetçiyiz. Sağlıklı bütün vatandaşlarımızı kan vermeye davet ediyoruz. İnsan kan vermezse bir zarar görmez, fakat kan verirse hem sağlık açısından hem de sevap açısından çok şey kazanır. Biz vatandaşlarımızın hastanelerde kan aramasının önüne geçmek için çabalıyoruz. Bu konuda başarılı olup, kan ihtiyacı hasıl olduğunda hasta yakını değil, hastaneyle Kızılay"ın devreye girerek sorunu çözmesinden yanayız. Bunun için de vatandaşlarımızın gönüllü kan bağışçısı olmalarını öneriyoruz” dedi.

KAN BAĞIŞI 3 YILDA YÜZDE YÜZÜN ÜSÜTNDE ARTTI
Kan bağışlarını artırmak için 2009 yılında sadece Ege Bölgesinde 350 bin kişiyi eğitimden geçirdiklerini kaydeden Kızılay Kan Merkezi Ege Bölge Müdürü Gökay Gök, “2006 yılında ülkemizde 350 bin ünite kan bağışı vardı. Fakat ülkemizdeki kan ihtiyacı ise bunun üç katıydı. Hastanelerdeki kan ihtiyaçlarını karşılayabilmemiz için Kızılay olarak çok yoğun bir çalışma içerisine girdik. Öncelikle vatandaşların konu hakkında bilinçlendirilmesine yönelik eğitim çalışmaları yaptık ve halen de yapmaya devam ediyoruz. 2006 yılında toplanan kanların yüzde 50"si askeriyeden sağlanıyordu. Fakat 2009 yılında 850 bin ünite kan topladık. Bunun yüzde 15"i askeriyeden sağlandı. Burada askeriyenin kan verme oranı düşmedi. Sivil vatandaşın kan verme oranı yükseldi. 2010 yılında bir milyon 67 bin ünite kan toplamayı hedefliyoruz. Tahminlere göre Türkiye"de 2010 yılında bir milyon 500 bin ünite kana ihtiyaç duyulacak” şeklinde konuştu.

AYDIN SINIFTA KALDI
Kan bağışı konusunda Aydın"dan bekledikleri verimi elde edemediklerini ifade eden Gökay Gök, “Aydın il genelinin bir milyona yaklaşan bir nüfusu var. Fakat 2009 yılında Aydın"dan 16 bin ünite kan toplayabildik. Aydın"ın yıllık kan ihtiyacı ise 24 bin ünite kan. İhtiyaç duyulan kanları geçtiğimiz yıl Uşak, Muğla ve Denizli"den temin ettik. 40 bin nüfusa sahip Ödemiş"te bile geçtiğmiz yıl 12 bin ünite kan bağışlandı. Bu rakam Aydın"a yakışmıyor. Şimdi Sayın Başkanımız Özlem Hanımın öncülüğünde yeni bir çalışma başlatıyoruz. Bu çalışmalar sayesinde Aydınlı bayanlara da kan bağışı yapmaya davet edeceğiz. Çünkü ülkemizde kan bağışı yapanların yüzde 95"ini erkekler oluşturuyor. Şu bir gerçektir 10 bayandan 4"nün kan verileri düşüktür. Fakat geri kalan 6 bayanın kan bağışçısı olmasını istiyoruz. Kadınlarımız kan bağışına destek vermezse bizim bu konuda başarılı olmamız beklenemez. Bu nedenle bütün bayanlarımızı kan bağışına katkıda bulunmayı davet ediyoruz” şeklinde konuştu.