Yayımladığı belgelerle dünyada deprem etkisi yaratan Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, İngiliz polisi tarafından tutuklandı. Kefaletle serbest bırakılma talebi reddedilen Assange 14 Aralık'a kadar tutuklu kalacak. Bay Sızıntı'nın tutuklandığı saatlerde, Wikileaks taraftarı hacker'lar, Assange'ın hesabını donduran İsviçre bankasının internet sitesinin şifresini kırdı.



ASSANGE'IN MEDYAYI ATLATTIĞI AN/FOTO GALERİ

Tutuklama İsveç'in çıkardığı tutuklama emri üzerine gerçekleşti. İsveç mahkemesi hakkındaki tecavüz suçlamaları nedeniyle Assange için tutuklama kararı çıkarmıştı. AFP ajansı İngiltere'de bugün gerçekleşen tutuklamanın, tecavüz iddiaları nedeniyle gerçekleştiğini açıkladı.

Londra polisinden yapılan açıklamada, "İsveç otoriteleri tarafından bir kişiye karşı zor kullanmak, iki kişiye cinsel tacizde bulunmak ve bir kişiye de tecavüz etmekle suçlanıyor. Bütün bu suçların Ağustos 2010'da işlendiği iddia ediliyor" denildi.

Wikileaks sözcüsü ise, Assange'ın tutuklanmasının basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu söyledi. Sözcü Kristinn Hrafnsson ayrıca, bu olayın kendilerini durduramayacağını belirtti. Twitter üzerinde bir mesaj yayınlayan Wikileaks, kurucuları Assange'ın bugün tutuklanmasının, operasyonlarını etkilemeyeceğini belirterek, "Bu gece olağandan daha fazla belge yayınlayacağız" dedi.

Assange, bugün Westminster mahkemesine çıkarıldı. Mahkeme Assange'ın avukatlarının kefaletle serbest bırakma talebini reddetti. Wikileaks'in kurucusu, bir sonraki duruşma tarihi olan 14 Aralık'a kadar tutuklu kalacak. Bay Sızıntı'nın 24 saat içinde İsveç'e iade edilmesi bekleniyordu.

Karakola avukatları Mark Stephens ve Jennifer Robinson'la gelen Assange'ın dün İngiliz polisine ifade vereceği açıklanmıştı.

Öte yandan kendilerini "Assange için Adalet" olarak isimlendiren bir grup Türkiye saatiyle 15:30'da Westminster mahkemesi önünde bir protesto düzenledi.

ASSANGE"A NE OLACAK?

Julian Assange, İsveç mahkemesinin hakkında çıkardığı Uluslararası Tutuklama Emri dolayısıyla bugün İngiliz polisi tarafından tutuklandı. Assange, 14 Aralık"ta yapılacak duruşmaya kadar İngiltere"de hapiste tutulacak.

Bu duruşmayla Wikileaks kurucusunun İsveç"e iade edilip edilmeyeceği konusu karara bağlanacak. Assange daha önce İsveç savcılarının kendisini ülkeye getirme girişimlerinin arkasında ABD olduğuna emin olduğunu ve İsveç"te adil bir mahkemede yargılanabileceğine inanmadığını söyledi.

Ancak asıl sorun, eğer Assange İsveç"e iade edilirse, başta ABD olmak üzere diğer ülkelerin iade taleplerine de zemin hazırlanmış olacak. ABD ile İsveç arasında, iki ülkenin “suçun kontrolü için daha etkili bir işbirliği geliştirme” yönünde adım attığı 1960"lardan kalma bir iade antlaşması bulunuyor.

Bu antlaşma kapsamında Assange"ın iadesiyle ilgili birçok sorun da söz konusu. Bunların en başında Assange hakkında ABD"de de gündeme gelen ajanlık ve ulusal güvenliği tehdit etmek gibi suçlamaların antlaşma kapsamında bulunmaması var.

Bir de yetki alanı sorunu var, zira Assange hakkında iddia edilen suçları ABD sınırları içinde işlemedi.

İsveç yasaları daha çok Avrupa dışındaki ülkelere iade uygulamasına izin veriyor. Ancak süreçte bazı kontrol mekanizmaları da söz konusu. Bunlardan biri de “siyasi suçlar”la ilgili olarak ya da zanlının siyasi görüşleri doğrultusunda suçlanacağı korkusu yaşadığı durumlarda iade yasağı uygulanması.


'ŞİFREYİ İNTERNETTE YAYINLARIZ' TEHDİDİ

Wikileaks"in elinde 250 binden fazla belge bulunuyor. Site, bu belgeleri önümüzdeki aylarda parça parça yayımlamayı planlıyor. Ancak ABD"nin engelleme girişimlerine karşın, Wikileaks 1.4 gigabyte"lık dev bir “sigorta dosyası”nı internette paylaşıma açtı.

256 basamaklı bir şifreyle kilitlenen “insurance.aes256” isimli dosyanın Wikileaks"in elindeki bütün ABD belgelerini kapsayacak kadar büyük olduğu belirtildi.

“Sigorta dosyası”nda Guantanamo Körfezi ve BP"yle ilgili detaylar bulunduğu ifade edildi.

Wikileaks, Assange"ın öldürülmesi, tutuklanması ya da sitenin tamamen internetten kaldırılması durumunda dosyanın şifresini açıklayacağını duyurmuştu.

Ancak Guardian'a konuşan kaynaklar, şu an böyle bir plan olmadığını ifade etti.

Şifre dolayısıyla belgeler şu an okunamıyor. Dosya ThePirateBay.org gibi torrent sitelerinden indirilebiliyor.

ÜLKESİ DE SORUŞTURMA BAŞLATMIŞTI

Wikileaks kurucusu Assange'a ülkesi Avustralya'da da rahat yok. Avustralya Adalet Bakanlığı, Assange'ın yasaları çiğneyip çiğnemediğini belirlemek için soruşturma başlatmıştı. Avustralya ayrıca Wikileaks'in yayınlamaya başladığı 250 bin belgenin ele geçirilmesinde suç işlenip işlenmediğini belirlemek için asker, ajan ve uzmanlardan oluşan özel bir kuvvet oluşturmuştu.

İSVİÇRE BANKASININ ŞİFRESİ KIRILDI

Wikileaks taraftarı hacker'lar, sitenin kurucusu Julian Assange'ın hesabını, "İkamet yeri konusundaki yanlış bilgi" dolayısıyla donduran İsviçre bankasının internet sitesinin şifresini kırdı. Kendilerini "Operation Payback" olarak adlandıran grup, bir Twitter hesabında İsviçre Posta İdaresinin bankacılık bölümü Postfinance'ın internet sitesinin şifresini kırdıklarını açıklayarak, "Wikileaks'i sansürlemeye çalışan herkese saldıracağız" mesajını yayımladı.

Öte yandan PayPal ve MasterCard'ın ardından Visa da Wikileaks'e bağış aktarımını engellediğini duyurdu.

WIKILEAKS İÇİN ÇEMBER DARALIYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait binlerce gizli yazışmayı yayımladıktan sonra dünyanın gündemine oturan Assange'ın nerede olduğu bilinmiyordu. Belgelerin yayımlanmasının ardından hem Assange'ın hem de Wikileaks'in üzerindeki baskı giderek artıyordu.

Wikileaks dün ayrıca bir İsviçre bankasının Assange'in savunma masraflarının karşılanacağı bağış hesabını da dondurduğunu ve ayrıca şahsi hesabında bulunan 31 bin euroya el koyduğunu açıkladı.