Didim ilçesinde 16. Didim Barış Şenlikleri kapsamında belediye kültür salonunda ''Nasıl Bir Anayasa?'' konulu panelde konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, CHP olarak bu yıl yapılacak yeni anayasa çalışmalarına destek vereceklerini söyledi. 
     Gerçek anlamda demokrasi ve demokratik bir anayasa istediklerini dile getiren Batum, şöyle konuştu: 
     ''Yeni bir anayasa yapılmasından kaçmıyoruz. Biz, Cumhuriyetin değişmez maddelerinin değiştirilmesini ilkesel olarak kabul etmiyoruz. Anayasa değişikliğini desteklerken, insan onuru ve eşitliliği açısından maddelerin olmasını isteyeceğiz. Sadece Cumhuriyetin temel ilkesel değişikliklerine karşı çıkıyoruz ve bunu kabul etmiyoruz.'' 
     Sosyal hakların olmadığı bir anayasanın, anayasa olmayacağını vurgulayan Batum, anayasa değişikliği sırasında, maddelerde demokrasi, özgürlük, çoğulculuk ve sosyal hakların olmasını isteyeceklerini kaydetti. 
     CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da yeni bir anayasa gerektiği konusunda bir mutabakatın olduğunu vurgulayarak, buna karşın, Türkiye'nin hukuk konusunda problemli bir dönemi yaşadığını savundu. 
     Bugün, devlet eliyle özel hayatın ihlal edildiğini, yasa dışı dinlemelerin yaygınlaştığını ve dinlemelerin hukuk dışı, ahlak dışı bir şekilde inşa edildiğini öne süren Tezcan, ''Yargının doğrudan doğruya siyasal iktidarın kontrolü altına alındığı bir süreç yaşıyoruz'' dedi. 
     Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız da, 1982 anayasanın değişmesini isteyen ve bu anayasadan en fazla mağdur olan kesimin kendileri olduğunu iddia etti. 
     Anayasa Derneği Başkanı Prof.Dr. İbrahim Kaboğlu ise dün 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü kutladıklarını hatırlatarak, buna rağmen hem dünyanın, hem de Türkiye'nin barıştan çok uzak olduğunu savundu. 
     CHP'nin anayasa konusunda ''kaçak rol'' oynadığını ve bu konuyu hep ikinci plana attığını öne süren Kaboğlu, ''Anayasa konusunda, AK Parti ise hep birinci planda yer aldı. Bu nedenle yeni anayasayı sanki AK Parti istiyormuş gibi durum ortaya çıktı. Bundan 20 yıl önce, 1991 yılında da siyasi partiler yeni anayasa vaadinde bulunmuştu. Aradan geçen sürede biz yine bunu tartışıyoruz'' diye konuştu. 
     Kaboğlu, Türkiye'nin anayasal kültür sorununun olduğunu da ileri sürerek, yaşama barışı sağlanamadan anayasa barışının sağlanamayacağını dile getirdi. 
16-didim-baris-senligi-878765_b.jpg
20110902a02090f7_01.jpg