TEKEL'in Batman'daki atıl tütün depolarının yatırımcılara tahsisiyle ilin tekstil sektöründe yıldız illerden biri olması için kapı aralandı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan olumlu gelişmelerin ardından sosyal ve ekonomik yönden büyük değişimlere sahne olan Batman, son yıllarda özellikle inşaatın yanı sıra tekstil sektöründe de yatırımcıların büyük ilgisini çekiyor. Özelleştirme sonrası Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri (TTA) adını alan Tekel'in Batman merkezdeki Yaprak Tütün İşleme Fabrikası ve lojmanları ile depolarının bulunduğu 60 bin metrekarelik arazinin yatırımcıya tahsisiyle ''Tekstil Kent'' olarak tanımlanan alanda kısa sürede 10 tekstil firması faaliyet göstermeye başladı.

Valiliğin desteğiyle, Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) ve İş-Kur'da açılan kurslarla yüzlerce işsizin kalifiye hale getirilerek, üretime katılmasının sağlanmasıyla Batman tekstil sektöründe yıldızı parlayan kentlerden biri olmak için adeta koşuyor.

AA muhabirine kentteki gelişmeleri değerlendiren Vali Ahmet Turhan, eski Tekel binalarının bulunduğu ve ''Tekstil Kent'' olarak tanımladıkları alanda 10 firmanın faaliyet gösterdiğini, yaklaşık 800 kişinin de istihdam edildiğini, ürünlerin büyük bir kısmının yurt dışına ihraç edildiğini söyledi.

Tekel'de daha önce yaklaşık 20 bin ailenin geçimini sağladığını, ancak Tekel'in kapanmasıyla ciddi sıkıntıların oluştuğunu ve ayrıca Batman'ın işsizlik alanında Türkiye'de en fazla işsize sahip şehirlerden biri olduğunu belirten Vali Turhan, şöyle konuştu:

''Bu kapsamda biraz da daha önce açılan Hey-Güneştekin Tekstil firmasının girişiminden esinlenerek, bu alanların tekstil atölyelerine dönüştürülmesi düşünüldü. Çok kısa sürede de önemli mesafeler alındı. Bugün itibariyle 10 firma çalışıyor. Şuan 800 kişinin çalıştığı alanda istihdam edilenlerin sayısı yakın zamanda 2 binlere, 3 binlere çıkacak. Bu alanımız yeterli gelmedi, yatırımlar ilçelere de kaydı. Beşiri'de yine tekel binamızda 300 civarında eleman çalıştıran bir firmamız var. Önümüzdeki günlerde Kozluk'ta yine tekel binamızı bir firmaya tahsisi edeceğiz. Gerçekten Batman tekstil alanından güzel bir noktaya geldi. Ben inanıyorum ki uygun ortamlar sağladığımızda, elbette hükümetimizin bölgeye teşvikleri gerçekten çok uygun. Bugün itibariyle Batman tekstil maliyeti açısından Çin ile yarışır durumdadır. Belki Çin'in daha da altındadır. Bu kapsamda önümüzdeki yıllarda Batman'ın tekstil alanında söz sahibi olacağını düşünüyorum. Belki Denizli ile yarışmamız söz konusu değil ama, önümüzdeki yıllarda Denizli tekstille markalaşmış bir şehir ise Batman Güneydoğu'da ülkemizde tekstil alanında bir marka olacak. Çok güzel gelişmeler oluyor. Gerçekten insanlarımız da çok yatkın, becerikli. ÇATOM ve İş-Kur'un açtığı meslek edindirme kurslarıyla destekliyoruz. 3-4 ay gibi kısa bir süre insanlarımız kalifiye elemana dönüşüyor.''

-2. TEKSTİL KENT YOLDA-

Vali Turhan, firmaların kendi markalarının yanı sıra İngiltere, Amerika'ya fason üretim yaptığını, bunun gerisinde ciddi bir eğitim süreci bulunduğunu belirterek, ''Bölgede hükümetimizin çok büyük teşvikleri var. Bu teşviklerin yanında bizler de bu alanları bugün itibarıyla hiç bir ücret almadan yatırımcımıza tahsis ettik. Ancak kamuda belirli bir kira sözleşmesi yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki günlerde o işlemleri yapacağız ama bu rakamlar gerçekten çok makul olacak. Biz binalarımızı tamamen girişimcilerimize tahsis ettik ve girişimcilerimize maddi ve manevi olarak her türü desteği sunuyoruz'' dedi.

Söz konusu bölgedeki 60 dönümlük arazinin 30 dönümünün kapalı alandan oluştuğunu anlatan Vali Turhan, şunları kaydetti:

''Bu alana bitişik eski terminal binamızı dahi bir firmamıza verdik. Tekstil atölyesine dönüştü. Övünerek söyleyebilirim ki bu alan yetmiyor. Yeni talepler var. Yaklaşık 100 dönümlük alanda 2. Tekstil Kenti oluşturma çalışmalarına başladık. Tekstilde ümitli olmamızın gerisinde bu alanda faaliyet yürüten firmaların bir kısmı yerli ama bunun yanında İstanbul'dan gelen firma var. Almanya'dan gelen firmaya bugün itibariyle bina tahsisi yaptık, tadilatlarını yapıyorlar. Buradaki yapılan yatırımlar duygusal yatırımlar değil. Çok haklı ekonomik gerekçeleri olan yatırımlardır. Önümüzdeki dönemlerde de bu yatırımlar artacak. Batman bölgede bir merkez. Ticaret merkezi, ulaşım ve şehircilikte ve alt yapıda da Güneydoğu'nun en gelişmiş şehirlerinden biri. Hava ulaşımı ve demir yolu ulaşımına sahibiz. Ayrıca hemen yanı başımızdaki Irak ve Suriye yatırım açısından çok uygun.''

-ÇATOM'LARIN ETKİSİ-

Vali Turhan, yatırımların başlangıcında ÇATOM'un çok büyük etkisi olduğunu, kadınların adeta tutunacağı bir ''dal'' olduğunu ifade ederek, ÇATOM'lar da meslek edindirme kursları ve sosyal, kültürel faaliyetlerinin etkisiyle kabuğunu kırdığını söyledi.

''Genç kızlarımız için, fabrikaların adeta bir okul niteliğinde'' diyen Vali Turhan, ''Tekstil Kente çalışan sayımız 800 civarında. Yine Batman'daki Hey-Güneştekin Tekstil'de 250, Beşiri ilçemizde 300 kadın çalışıyor. Ancak henüz faaliyete başlamayan işletmelerimiz de var. Sadece Batman merkezde çalışan sayımız 3 bine yaklaşacak'' dedi.

Özellikle Batman'ın olumsuz olaylarla isminin ön planda olduğunu ve bir dönemde kadın intiharlarıyla dikkat çektiğini belirten Vali Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bugün bunları konuşmuyoruz. Bugün yeni bir şeyler söylemek lazım. Bölgemiz artık kan ve gözyaşından gerçekten bıktı. Ve insanlarımız mutluluğu, refahı fazlasıyla hak ediyorlar. İnsanlarımıza fırsat verdiğinizde adeta güzelliklere susamış gibi beklediğinizden çok daha farklı gelişmeler oluyor. Bu kapsamda özellikle kızlarımızın okuması bizi çok çok sevindiriyor. Bugün okullarımıza baktığınızda kızların çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Başarıda kızlarımız ön planda. Öncelikle istihdam alanında özellikle ÇATOM, kızlarımızın ve kadınlarımızın sosyal yaşama adım atmalarında çok büyük etken oldu. Çünkü açık konuşmak gerekirse genç kızlarımızın bir kaç tane alternatifi var. Ya evde oturacaklar, kumaya gidecekler ya da okula gidecekler. Okuma imkanları yoksa ÇATOM'a, eğer gidiyorsa bilin ki yaşam biraz daha farklı, biraz daha güzel olacak. ÇATOM çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. ÇATOM adeta bölgede kızlarımızın ümidi, tutunacak dalları oldu. Kızlarımız artık rahatlıkla fabrikalarda çalışıyor.''

A.A