Financial Times, Türkiye"nin dünya sahnesinde “gereksiz biçimde sivri bir üslup" benimseyerek kendisine iyilik yapmadığını yazdı.

Financial Times gazetesi, Türk hükümetinin, son dönemde uluslararası platformlarda sergilediği tavrın Türkiye"nin “uluslararası imajına zarar verdiği” yorumunu yaptı.

İngiltere'de yayımlanan gazete, Türkiye"nin dünya sahnesinde “gereksiz biçimde sivri bir üslup" benimseyerek kendisine iyilik yapmadığını savunurken, “Bunun yerine Türkiye için sessiz ve sorumlu diplomasi sergileme zamanı” ifadesini kullandı.

“Türkiye için sessiz diplomasi deneme zamanı” başlıklı yorumda, ABD Başkanı Barack Obama"nın Türkiye ziyaretinin ülkenin dünya işlerinde artan etkinliğine hoş bir iltifat olduğu görüşüne yer verildi.

Gazete Obama"nın ziyaretinin, Başkan Bush döneminde Irak savaşı gibi meseleler nedeniyle kötüleşen ikili ilişkilerde “bir dönüm noktası” oluşturabileceğini kaydetti.

Obama"nın ziyaret sırasında Türkiye"nin İslam dünyası ile Batı arasındaki köprü rolünün önemine vurgu yaptığı da ifade edildi.

"MERKEL VE SARKOZY'NİN KUŞKULARI ÜZÜCÜ"

Yorumda Obama"nın Türkiye"nin AB"ye gireceği umudunu dile getirdiği de anımsatıldı.

Bu ifadelerin Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gibi bazı AB liderlerinin tepkilerine yol açtığına dikkat çekilerek “Türkiye"nin AB hedefine ilişkin bu tür kuşkular üzücü” denildi.

Gazete, “AB üyeliği olasılığı, Türkiye"nin ekonomik istikrarının en iyi garantilerinden biridir. Aynı zamanda İslam ile Batı arasındaki ilişkileri iyileştirir” görüşünü dile getirdi. Yorumda şunlara da değinildi:

“ERDOĞAN NATO ZİRVESİNİ NERDEYSE BATIRIYORDU”

“Türk hükümeti de, bir şeyin farkında olmalı. Dünya sahnesinde gereksiz yere fevri bir üslup benimseyerek kendisine iyilik yapmıyor. Türkiye, Irak ve Afganistan"ı istikrarlaştırma girişimlerinde yapıcı bir rol oynayabilir, ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anders Fogh Rasmussen"in birliğin genel sekreterliğine adaylığına tek başına karşı çıkarak NATO Zirvesi"ni nerdeyse batırıyordu. Zirve, Türkiye"nin uluslararası imajına zarar veren bu tür önemsiz gösteri için fazla önemli bir sahne idi.”

"TÜRKİYE İÇİN İKİ MEYDAN OKUMA : ERMENİSTAN VE KIBRIS”

“Bunun yerine Türkiye için sessiz ve sorumlu diplomasi sergileme zamanıdır” ifadesi kullanılan yorumda önümüzdeki birkaç ayda Türkiye için "iki büyük meydan okuma" olacağını belirtililerek şöyle devam edildi:
“ Birincisi Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek ve 1993 yılında Azerabaycan"a destek amacıyla kapatılan sınırın yeniden açılmasıdır. İkincisi ise, AB ve NATO bünyesindeki karar verme mekanizmalarını zehirleyen bir sorun olan Kıbrıs konusunda Yunanistan ile bir anlaşmaya varmak. Eğer Türkiye, bu iki cephede devlet adamlığını sergileyebilirse, AB"ye katılma şansını önemli ölçüde güçlendirmiş olacak.”

Milliyet