Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) işbirliği ile düzenlenen ve Batı Anadolu"da Aydın, İzmir ve Muğla sınırları içinde hükümdarlığını sürdürmüş olan Aydınoğulları Beyliği"nin tarihini anlatan “Uluslarası Batı Anadolu Tarih Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu” Adnan Menderes Üniversitesi Kongre Merkezi Meandros Salonu"nda başladı. Sempozyumun açılışına Vali Hüseyin Avni Coş, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzun, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azmi Telefoncu, Milliyetçi Hareket Partisi Aydın İl Başkanı Hasan Muti, Aydın Belediyesi Meclis Üyesi Altan Güney, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Aydın İl Müftüsü Hıdır Bayrak katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şeker, sempozuyumu düzenleyen herkese teşekkür etti. Prof. Dr. Şeker; “ Bu sempozyumu Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu"nun işbirliği ile düzenledik. Aydınoğulları Beyliği"nin Batı Anadolu Beylikleri"nin içinde ayrı yeri var. 1310"da kurulan Aydınoğulları Beyliği"nin 700. kuruluş yılında böyle bir organizasyon yapmayı düşündük. Sempozyuma Aydın"da ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Rektörlerimize, sempozyuma maddi-manevi destek sağlayan kuruluşlara verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu da, “Bu sempozyumu gerçekleştirmek için 1 yıldır çalışıyorduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sempozyumun Aydın"da düzenlenmesinden dolayı gurur ve mutluluk duyuyorum” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Azmi Telefoncu ise, Aydınoğulları Beyliği"nin Ege"ye ve Aydın"a önemli imar ve idari deneyimler kazandırdığını belirterek; “Umur Bey"in denizcilikteki katkısı unutulamaz. Bu sempozyumda konuşulanların, verilen bilgilerin kitap haline getirilmesini bekliyoruz. Aydın Belediyesi"nin bu hususta destek vermesini diliyorum” şeklinde konuştu konuştu.
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzun ise, “Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk 1932 yılında 1. Türk Tarih Kongresi"nde "Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır" sözünü söylemişti. Bu kongrenin faydasını bu söz açıklıyor” dedi.
Aydınoğulları"nın tanınması açısından düzenlenen sempozyumun yararlı olduğunu ifade eden Vali Coş da; şunları söyledi: “Aydınoğulları Anadolu beylikleri arasındaki önemli beyliklerden biri. Aydınoğulları, Balkanlara sefer düzenlemiş bir beylik. Umur Bey ismi hakkında fikri olmayan çok sayıda insanımız hatta aydınlarımız var. Bu açıdan bu sempozyumun hem Aydın hem de ülkemiz için önemli olduğuna inanıyorum.Katkı ve katılımda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Az önce dile getirilen kitap isteğinin belediyemiz tarafından yerine getirileceğini düşünüyorum. Aksi taktirde bizler destek olmaya hazırız”