Bilbao kentinde bugün yapılan yeni partiyle ilgili tanıtımda konuşan Rufi Etxeberria, "Yeni parti, ETA dahil nereden gelirse gelsin tüm şiddeti ve tehdidi reddedecek. Yeni oluşum, şiddet kullanımını ne savunacak ne de haklı göstermeye çalışacak" dedi.

Siyasi Partiler Yasası'nı benimsememelerine rağmen, bu yasaya uyma kararı aldıklarını ifade eden Etxeberria, Batasuna'nın da içinde bulunduğu, Bask bölgesindeki ayrılıkçı sol görüşlü hareket "İzquierda Abertzale"nin, "geri dönüşü olmaksızın, kararlı ve şüphe götürmez bir şekilde demokratik ve siyasi yollardan mücadelesine devam etme kararı aldığını" ifade etti.

Bilbao kentinde yapılan tanıtıma, davetli olmasına rağmen Bask özerk yönetiminde iktidarda olan Bask Sosyalist Partisi (PSE) ile bu hükümete dışarıdan destek veren sağ görüşlü Halk Partisi (PP) temsilcileri katılmazken, Bask'ta faaliyet gösteren, bölgenin en büyük siyasi partisi Bask Milliyetçi Partisi (PNV) ile EA, EB, Aralar, NaBai gibi küçük partiler temsilcilerini yolladı.

Batasuna'nın kurduğu yeni partinin adı yarın kamuoyuna duyurulacak, İçişleri Bakanlığı'na siyasi parti olarak resmi başvuru ise çarşamba günü yapılacak.


YASAL GELECEĞİ YOK

Öte yandan İspanya'da hükümet ile parlamento arasındaki koordinasyonu sağlayan, Başbakanlık'tan sorumlu bakan Ramon Jauregui, Batasuna'nın kurduğu yeni siyasi partinin yasal geleceğinin olmadığını savundu.

"Benim görüşüme göre mahkemeler, Batasuna'nın yeni oluşumunun yasallığına izin vermeyecek" diyen Jauregui, hükümet olarak, yerel seçimlere "sızmaya çalışan" Batasuna üyelerini önleyeceklerini ifade etti.

Jauregui, Batasuna'nın gelecek mayıs ayındaki seçimlere katılabilmesi için "geri dönüşü olmayacak şekilde ve her zaman ETA şiddetini kınaması gerektiğini" vurguladı.

ETA, 5 Eylül 2010 tarihinde ilan ettiği ve 8 Ocak tarihinde "kalıcı, genel ve uluslararası alanda doğuruluğu teyit edilebilir" düzeye çıkardığı ateşkesi devam ettirirken, İspanya'da özellikle sağ görüşlü kamuoyu, bu ateşkesin arkasında Batasuna'nın yeni siyasi oluşumuna yasal izin verilmesi için zemin oluşturma çabası olduğuna inanıyor.

2003 yılında yasadışı ilan edilen Batasuna, buna karşı şimdiye kadar yürüttüğü hiçbir hukuki mücadeleyi kazanamazken, son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Batasuna'nın yaptığı itirazı reddetmişti.

KAYNAK: AA