KOCAELİ"DEKİ bataklık arazi üzerine kurulduğunda tartışma yaratan Ford Otosan Fabrikası, dünya genelinde üretilen 6 milyonuncu Transit"i bantlardan indirdi. Türkiye"de 43 yıldır üretilen Ford Transit ülkemizin en büyük ihracat ve istihdam kalemi haline geldi

Dünyada 45 yıldır, Türkiye"de 43 yıldır üretilen Ford Transit, Türkiye"nin en büyük ihracat ve istihdam kalemi oldu. Ford Otosan"ın Kocaeli fabrikasındaki bantlardan çıkan hafif ticari araç, şirketin binlerce kişiye istihdam sağlamasını ve 10 milyar dolardan fazla ihracat geliri kazanmasını sağladı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Kocaeli"de ürettiğimiz Transit"ler toplam 5 kıtada 60"tan fazla ülkeye ihraç ediliyor. 700 bine yakın Transit"i ihraç ederek, ülkemize 10 milyar doların üzerinde ihracat geliri kazandırdık. Bugün Türkiye"nin 1 milyon 177 bininci, dünyanın 6 milyonuncu Transit"ini hattan indiriyoruz. Ortalama 3.5 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla 8. kez Türkiye"de toplam otomotiv pazarının lideri olan Ford Otosan, başarı öyküsüne yeni bir sayfa daha ekliyor” dedi.

Dünya genelinde 6 milyonuncu Transit"in bantlardan indirilmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan Mustafa Koç, Ford Otosan"ın 50"nci yılını kutlarken, Transit"in 6 milyonuncusunu ana üretim merkezi Kocaeli fabrikasında üretmekten mutlu olduklarını söyledi. Koç, “Transit, Ford Motor-Koç ilişkisinde en uzun işbirliğini temsil ediyor. Ford-Koç ilişkisi, 82 yılda güçlenerek gelişti ve bugüne kadar pek çok başarıya tanıklık etti. İlk Transit"i, 1965"te İngiltere"de hattan inmesinden hemen 2 yıl sonra, 1967"de Türkiye"nin ilk otomobili olan Anadol"un ardından İstanbul fabrikamızda ürettik” diye konuştu.

Koç, Türkiye ekonomisinin belkemiği olan otomotiv sektöründe Koç Topluluğu şirketlerinin çok önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayarak, “Transit, Türkiye"de üretildiği bu 43 yıl içerisinde Ford Otosan"ın tartışmasız amiral gemisi oldu. Ford Otosan, Transit ile dünyaya açılarak küresel bir oyuncu oldu ve bugünkü başarılı noktaya ulaştı” açıklaması yaptı.
Binlerce kişiye istihdam
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, sözlerine şöyle devam etti: “Transit, Kocaeli fabrikamızdan Avrupa"dan Avustralya"ya kadar 60"tan fazla ülkeye, 5 kıtaya ihraç ediliyor. Binlerce kişi Transit için emek veriyor. Transit ile Türkiye"de 43 yıldır istihdam yaratıyoruz. Kocaeli fabrikasındaki 8 bin çalışanın 4 binden fazlası Transit hattında görevli.”

Rekabet gücümüzü artıracak yeni yatırımlar sürecek

ALTI jenerasyondur üretimde olan Transit"le Türkiye ekonomisine katkı sağladıklarını dile getiren Mustafa Koç, “Şirketlerimiz geçtiğimiz yıl Türkiye"nin toplam otomotiv üretiminin yüzde 50"sini, ihracatının yüzde 48"ini gerçekleştirdiler. İç piyasa satışlarının yüzde 31"ini gerçekleştirerek sektörün lideri oldular” dedi. Koç, şunları kaydetti: “Koç Topluluğu olarak 82 yıldan beri otomotiv sektörüne hizmet ediyoruz. Bu konuda müthiş bir bilgi birikimine ve deneyime sahip olduğumuz gibi dünyanın her yerinde çalışabilecek, kalifiye yöneticilerimiz, iş gücümüz mevcut. Küresel rekabet gücümüzü artırmak adına, daha fazla katma değer yaratacak şekilde yatırımlarımıza devam edeceğiz.”

Dünya otomotiv tarihinin en başarılı ortaklığı

TÖRENDE konuşan Ford Avrupa Yönetim Kurulu Başkanı John Fleming, 45 yıl içerisinde 6 milyonuncusu üretilen Transit"in, Ford Avrupa ürün portföyündeki en uzun ömürlü model olduğunu kaydetti. Fleming, “Ford Otosan, dünyanın en eski ve en başarılı ortaklıklarından biri. Transit, Avrupa"daki kârlı çalışmalarımızın temel direklerinden biri oldu. Otomotiv sektörü tarihindeki en başarılı ticari araçlardan biri olan Transit"in adının dünya genelinde birçok pazarda "Van"larla eş anlamlı hale gelmiş olması bizi gururlandırıyor. Transit"in bu ikon durumunu geleceğe de taşıyacağından eminiz” diye konuştu.

Transit"in 1 milyon farklı versiyonunu üretebiliyor

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Türkiye"de 43 yıldır sınıfının lideri olan Transit"in; yerli üretimin gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Kendinden sonra gelen 6 rakibinin pazar payı toplamı, Transit"in tek başına aldığı yüzde 36"lık pazar payına ulaşamadı” dedi. Transit"in bu başarısında, ana üretim tesisi Kocaeli fabrikasının payının büyük olduğunu belirten Otay, “1 milyondan fazla farklı görünümde Transit"i Kocaeli fabrikamızda üretebiliyoruz” diye konuştu.

45"inci yıl 4 fabrikada aynı anda kutlandı

BANTLARDAN çıkan 6 milyonuncu Transit modeli, Alman filo müşterisi için üretildi. Kısa şasi, beyaz kombi modeli olan 6 milyonuncu Transit, ana üretim fabrikası Kocaeli"nde alkışlar arasında hattan indirildi. 6 milyonuncu Transit"in Kocaeli fabrikasındaki üretimi; Transit"in 45. yılı olması nedeniyle diğer üretim fabrikaları olan İngiltere Southampton, Çin Nanchang ve Vietnam Hai Duong"da da törenlerle kutlandı.

6 milyonuncu Transit şerefine 150 metre imza

Ford Otosan, banttan indirilen 6 milyonuncu Transit için fabrika arazisine araçla yazı yazdırdı. Fabrika çalışanları 3 günlük çalışmanın sonucunda Transit"lerle "6 milyonuncu Transit" yazdı. 150 metrelik yazı için 104 Transit kullanıldı.

Vatan