Aydın Belediyesi Başkanı İlhami Ortekin, kamuoyunda Aydın Belediyesi"nin jeotermal enerjiyle ilgili kuyu tahsisini almış olmasına rağmen yatırım yapmadığı yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek; “Bana alan tahsis edildi ancak bir çivi dahi çakma izni alamadık. Yetkiyi verselerdi yatırıma çoktan başlamış olurduk. Ben bu konuda yaptığım başvuruya bile 23 ay sonra cevap aldım. Şimdi belediyenin bu konuda geri durduğunu söyleyenlerin kamuoyu huzurunda özür borçları var” dedi.
Belediye Başkanı İlhami Ortekin yaptığı açıklamada kamuoyunda İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Eser"in “Aydın"da hiçbir seçilmişin veya Belediye Başkanının Jeotermal ile ilgili hiçbir ciddi girişimi yok” sözleri üzerine Aydın Belediyesi ile ilgili çıkan bazı haberlerden de duyduğu rahatsızlığı dile getirerek; “Aydın Belediyesi"ne jeotermal kuyu tahsisinin yapıldığı ancak belediyenin gereğini yapmadığı konusunda basında yer alan haberleri okuyorum; bir süredir sessiz kalmayı tercih ediyordum ancak susmamın kabullenme gibi algılanmasını da istemiyorum. Bunları söyleyenlerin sakalını önüne düşüreceğim, tıraşa göndereceğim. Kimseden para istemiyorum, yetki istiyorum ama onu da vermiyorlar. Hatta İl Özel İdaresi"ne yazdığım yazıya cevap 23 ay sonra geldi. Belgeleri elimde. Ben 2 Ocak 2006 tarihinde gönderdiğim yazıya 28 Aralık 2007 de cevap alıyorsam varın gerisini siz düşünün. Tekrar söylüyorum; bugün yazı gelsin yarın sabah yatırıma başlayayım” dedi.
Belediye Başkanı İlhami Ortekin, Aydın Belediyesi"nin jeotermal ile ilgili
girişimlerinin yaklaşık 23 ay cevapsız kaldığını ifade ederek; “Tahsis edilen bölgede bana bir çivi bile çakma izni vermediler; ondan sonra da belediyenin jeotermal ile ilgili ciddi bir çalışmasını olmadığını söylüyorlar. Bana izin versinler yarın sabah yatırıma başlayayım. Aydın"da jeotermal ile ilgili çalışma yok diyenler yalan söylüyor. Sadece Aydın Belediyesi değil; Aydın Sanayi Odası (AYSO) de geçmişte "Jeotermal Güç Birliği" diye bir platform kurarak Aydın"da araştırma ve Ar-Ge çalışması için başvurdu ancak olumsuz yanıt aldı. Şimdi Aydın"da jeotermal ile ilgili ciddi bir çalışma yapılmıyor diyenlerin basın önünde bir özür borcu var” dedi.
Aydın Belediyesi olarak 2003 yılında konuyla ilgili başvuruların yapıldığını ancak yapılan tahsise rağmen araştırma için alanda çalışmaya başlayamadıklarını ifade eden Ortekin; “En son 2 Ocak 2006 tarihinde jeotermal izin talebimizin uygun bulunmadığı ile ilgili yazı bize 28 Aralık 2007 tarihinde bildirildi. Yani yazımıza 23 ay sonra cevap aldık. Gelen yazıda aynen şu ifadeler vardı: "İlimiz sınırları içerisindeki jeotermal enerji sahasında m19-b3 paftasında jeotermal amaçlı araştırma yapmak için ilgili izin talebiniz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü"ne bildirilmiştir. Jeotermal araştırma izin talebiniz ile ilgili olarak maden kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin 5177 sayılı kanunun geçici 4. maddesi kapsamında Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü"nce bilimsel ve teknik yönden gerekli inceleme yapılmıştır. MTA Genel Müdürlüğünce yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde; talep alanı ve çevresinin MTA Genel Müdürlüğü tarafından jeotermal enerjiye yönelik jeoloji, jeofizik, jeokimyasal ve sondajlı çalışmalarla potansiyeli açığa çıkarılmış ve MTA Genel Müdürlüğü adına tescili alınmış olup, 5686 Sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununun ilgili hükümleri gereği bloke edilmiş alanlar içerisinde kaldığından jeotermal araştırma izin talebinizin uygun bulunmadığı bildirilmiştir” işte bize gelen yazı bu! Şimdi bu yazıya binaen Aydın Belediyesi Jeotermal enerjinin kullanılması adına bir şey yapmamış mı oluyor? Tekrar söylüyorum; biz alanı aldık ama yetkiyi alamadık. Bugün yazı gelsin yarın sabah yatırıma başlarım. Şimdi belediyenin hiçbir çalışma yapmadığını söyleyenler ne cevap verecek” dedi.