Aydın Ticaret Odası (AYTO) Yönetim Kurlu Başkanı Mustafa Baştuğ, “Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanunu"nda” Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) yönünden yapılan değişikliklerle ilgili olarak yaşanan karışıklılara açıklık getirdi. MTV Kanunu"nda yer alan ve taşıtların vergilendirilmesine esas olan ilk dört sırada yer alan tarifelerin değiştirildiğini açıklayan Baştuğ, yapılan düzenleme ile gerek mükelleflerin gerekse idarenin zaman ve işgücü kaybı ile yargı masraflarına maruz kalmalarının engellendiğini belirtti.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, yapılan değişiklikle bazı taşıtların vergilendirilmesine etki eden model yılı, cins, motor silindir hacmi, azami toplam ağırlığı, beygir gücü, azami kalkış ağırlığı gibi bilgilerin kayıtlarda yeniden düzenlendiğini söyledi. Daha önceden MTV tanımlarına uygun olmayan cins bilgisine istinaden vergilendirilmelerin yapıldığına işaret eden Baştuğ, “Ayrıca bazı taşıtlar MTV Kanunu"nun 4"üncü maddesinde sayılan istisna kapsamındaki taşıtlar arasında yer almamasına rağmen, hatalı değerlendirmeler neticesinde motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulmuştu. Benzer türdeki hataların düzeltilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı"nın muhtelif tarihlerde teşkilatın bilgilendirilmesi gerekse taşra teşkilatının hatanın farkına vararak yaptığı düzeltmeler neticesinde eksik yapılan veya hiç yapılmayan tahakkuklar için geçmişe dönük olarak ilave ve yeni tahakkukular yapılarak mükelleflerden gecikme zamları ile birlikte tahakkuk yapılarak mükelleflerden gecikme zamları ile birlikte takibi yoluna gidildi. Düzenlemenin Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından 1 Ocak 2004-31 Kasım 2007 tarihleri arası dönemlere taşıtların vergilendirmeye esas unsurlarının hatalı belirlenmesine bağlı olarak geçmişe dönük yapılan ilave tahakkuklar ile, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu"nun istisna ve muafiyet hükümlerinin hatalı uygulanması düzeltildi. Yapılan ilave veya yeni tahakkuklar için hesaplanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçildi” dedi.
Hakkında ilave motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk ettirilen mükelleflerin 30 Haziran 2008 tarihi mesai bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine başvurarak uygulamadan faydalanabileceğini hatırlatan Mustafa Baştuğ, “Yapılan düzenleme ile gerek mükelleflerimizin gerekse idarenin zaman ve işgücü kaybı önlenmiş oldu. Ayrıca konuyla ilgili olarak bugüne kadar açılmış olan davaların durulmasıyla, mükelleflerin yargı masraflarına maruz kalmaları engellendi. 10 binlerce mükellefin mağduriyetinin ortadan kaldırılması amaçlanan düzenlemede, istenilen hedeflere ulaşılacağına inanıyorum” diye konuştu.