Akçayurt Muhtarı Mehmet Günhan, 1994"te Bolu Dağ Komando Tugayı"nca gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alındı. Bir daha haber alınamayan Günhan"ın oğlu Hikmet Günhan, araştırmaları sonucu, köylülerin aynı tarihlerde bir dere kenarında başsız ve sol bacağının dizinden aşağısı olmayan bir erkek cesedi bulduklarını öğrendi. Rütbeli bir askerin de cesedi dere kenarına gömdürdüğü iddia edildi.
Bunun üzerine Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı"na başvuran Hikmet Günhan, bölgede kazı yapılmasını istedi.

DNA testi yapılacak
Askeri savcılığın talebi üzerine Hani Başsavcılığı"nın gözetiminde yapılan kazıda, bir erkeğe ait olduğu sanılan, ancak başı bulunmayan kemikler bulundu. Kemikler, DNA testi için İstanbul Adli Tıp Kurumu"na gönderildi.
Yine Diyarbakır"da 1997 yılından itibaren kayıp oldukları belirtilen Sadık Ulumaskan ve oğlu Seyithan Ulumaskan için Lice"de açılan mezarlarda, biri yaşlı, diğeri genç bir kişiye ait cesetler bulunmuştu. Ulumaskan ile oğluna ait olduğu iddia edilen cesetlerden alınan örnekler de Adli Tıp"a gönderilmişti.