Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş, uluslararası federasyonu başörtüsüne serbestlik kazandıran kararını olumlu olduğunu söyledi. "Bu durum katılımların artmasını sağlayacak” ifadesini kullandı.
 
Görkem ARKAN- Telegol- BUGÜN
 
Uluslararası Halter Federasyo-nu'nun başörtüsüyle ilgili serbestlik kararı almasının yankıları sürüyor. BUGÜN'e konuşan Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş, Uluslararası Halter Federasyonu asbaşkanı olarak karara olumlu görüş verdiğini belirterek, "Çok olumlu bir adım. Daha önce bana gelen daha önce gelip, 'Biz başörtülüyüz, bu sebeple yarışmaya çıkamıyoruz' diyen olmadı. Sportif yarışmalar dil, din, ırk ayrımı gözetmeden herkesin eşit olarak yarışacağı alanlardır. Dolayısıyla sporun barış, kardeşlik, arkadaşlıkları desteklemesi anlamında tabii ki bütün dünyada spora katılımı artar. Halterin yelpazesi genişleyecek ve büyümesi sağlanmış olacak" ifadelerini kullandı.
 
Zaten yasak yoktu
 
Akkuş, "Daha önce yönetmeliklerde başörtüsüyle ya da giyimle ilgili bir yasak yoktu. Ancak şöyle bir kural var. Koparma esnasında sporcu barı başının üstüne kaldırırken eğer bar başına, saçlarına temas ederse bu geçersiz kaldırış olarak kabul ediliyordu. Do layısıyla başörtüsü taktığında aynı kural geçerli. Kafayla bar temas ettiğinde hatalı kal dırış olur. Dirseklerin açıkta olması, görünmesi gerekir. Sporcu haraketini bitirdiğinde dizlerinin tam gergin olması gerekir ayaktayken. Dirsekleri kapatacak şekilde giysi, tayt gi-yilebiliyor" diye konuştu. 
 
Gülsüm Abdullah önderlik yaptı
 
ABD'DE avukat olan 35 yaşındaki Müslüman sporcu Gülsüm Abdullah'ın, Atlanta'da katıldığı yarış sonrasında giydiği kıyafet, tartışmalara neden olmuştu. Yapılan toplantıda Uluslararası Halter Federasyonu Antrenörlük ve Araştırma Komitesi Başkanı Dragomir Cioroslan yönetim kuruluna, "Başın kapatılmasıyla ilgili herhangi bir yasaklayıcı kuralımız olmadığından dolayı, başın bir parçası olarak sayılan başörtüsüne izin verilmelidir" dedi. Yönetim kurulu bu kararı kabul etmesinin ardından bütün dünyada halterciler, istedikleri takdirde yarışmalara başörtüsüyle de katılabilecek.
 
Kurallar izin veriyorsa problem olmaz
 
Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş, kurallar izin verdiği müddetçe ayrımcılıkla spora gölge düşürülmemesi gerektiğini söyledi. 
 
Akkuş, "Eğer teknik kurallara ilişkin bir zorlama getirmiyorsa başörtüsü problem değil. Bazı durumlarda bazı şeylerin kullanılması zorunlu. Örneğin tekvandoda sporcular üzerlerine bir alıcı giymek zorundalar. O darbeyi alıp almadıklarını öğrenmek için. Ya da eskirimde özel bir kıyafet giymeleri gerekiyor. Orada çıkıp 'Bunu giymek istemiyorum' diyemezsiniz. 'Kafama bunu takmak istemiyorum' diyemezsiniz. Bu hem sakatlığa yol açar hem de kuralları bozar" vurgusunu yaptı.