Bazı anneler örtülerini çıkararak çocuğunu içeride beklerken, bazı anneler ise örtülerini çıkarmayı redderek dışarıdaki kaldırımlarda bekledi.

Türkiye'de 1 milyon 530 bin adayın katıldığı ÖSS sabah 09.30'da başladı. Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'ne gelen adaylar da sınav giriş belgelerini yetkililere göstererek içeri girdi. Sınav prosedürü gereği başörtülü adaylar ise örtülerini çıkardıktan sonra içeri alındı. Aynı uygulama adayların anneleri için de uygulanmak istendi. Büyük bir heyecanla çocuklarını sınav merkezine getiren anneler "Örtünüzü çıkarmalısınız" sözleri ile hüsran yaşadı. Ne yapacaklarını şaşıran kadınlar büyük üzüntü yaşarken olaya şahit olan ve biraz sonra sınava girecek çocukların moralleri altüst oldu. Bu durum karşısında kimi öğrenci sınava girmek bile istemezken annesinin ısrarı ile sınav salonuna gitti. Güvenlik görevlilerinin talimatı ile örtüsünü çıkaran bir kadın koşa koşa içeri girdi ve çocuğunun yanına gidebildi.

Çocukları ile birlikte gelen ancak başörtüleri nedeniyle içeri giremeyen veliler kampus önündeki kaldırımlarda beklemek zorunda kaldı. Yanlarında getirdikleri Kur'an-ı Kerim, cevşen ve dua kitaplarını okumaya başlayan kadınlar çocuklarının başarılı olabilmesi için bol bol dua etti.

Yaşadıklarına tepki gösteren veliler, önceki yıllarda kampus bahçesine kadar girebilmelerine rağmen, şimdi alınmamalarını Anayasa Mahkemesi'nin son kararına bağladı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan başörtülü veliler, sabah çocukları ile birlikte kampus girişine geldiklerini ancak başörtülü olmaları nedeniyle içeriye alınmalarına üzüldüklerini söyledi.

Yaşadıkları karşısında çok sinirlendiğini kaydeden bir başörtülü veli tepkisini şöyle dile getirdi: "Bu durum böyle devam edemez. Lütfen yetkililer bu konuda acımızı duysunlar. Ben veli olarak örtülüyüm, inancım gereği örtülüyüm. Çocuğumu içeriye kadar sokamıyorsam bu memleket ne hale gelmiş. Ne olursunuz artık bu kavgayı bitirsinler. Hiçbir şekilde politik ve siyasi niteliğimiz yok bizim, sadece örtümüz var ve inancımız gereği var. Ben şuraya kadar giremedim, çocuğuma güle güle diyemedim ve lanetler yağdırdım. Olacak iş mi bu? Ben veliyim sonuçta. Lütfen bu sorun artık bir şekilde halledilsin ve bizlerin de bu acısı dinsin artık."

Üçüncü oğlunu sınava getirdiğini söyleyen bir başka başörtülü veli de dört yıldır aile olarak üniversite heyecanı yaşadıklarını ifade ederek şöyle konuştu: "Bundan önceki senelerde okul bahçesinde oturdum bekledim. İçeriye alınmamazlık gibi bir durumla da hiç karşılaşmadım. Ama bu olay çocuğumu hakikaten etkiledi. Çocuğum içeriye girerken canı sıkıldı, geri döndü, yüzü asıldı. Bu durumun düzelmesini umutla bekliyoruz. Bizlerin kampus bahçesine alınmamasında Anayasa Mahkemesi'nin son aldığı karın etkili olduğunu düşünüyorum. Mevlam neyler, neylerse güzel eyler. Vardır bir şey mutlaka da düzelecektir diye de ümit ediyorum. Ümidimi hiçbir zaman yitirmedim."

Bir veli ise konuyla ilgili en güzel cevabın susmak olduğunu ifade ederek, "Ben susarak tepkimi dile getiriyorum.Susuyorum ben." diyebildi.

CİHAN