Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in gelecek yıl yapılacak devlet başkanlığı seçiminde Başbakan Vladimir Putin'i aday göstermesi, Putin'in de başbakanlık için Medvedev'i işaret etmesi Rusya'da kimseyi memnun etmedi.

Hafta sonu yayımlanmayan Rus basını, hafta sonu iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) toplantısında açıklanan yeni formülü ayrıntılı bir şekilde ele alarak, Putin'in devlet başkanı, Medvedev'in de başbakan olması senaryosunun kimseyi memnun etmediğini, başbakanlık bekleyen Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin'in de Medvedev'in kabinesinde yer almayacağını açıkladığını duyurdu.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Vedomosti, hafta sonu açıklanan formülün Medvedev-Putin ikilisine yakın olanlar için de sürpriz olduğunu belirterek, Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov'un bile söz konusu senaryodan haberi olmadığını kaydetti.

RBC Daily gazetesi de konuyla ilgili haberinde yeni formülden kimsenin memnun kalmadığını belirterek, "Tüm ülkenin merakla beklediği sorunun cevabı cumartesi günü çok sürpriz bir şekilde açıklandı. BRP'nin toplantısında kürsüye ilk çıkan Putin, aralık ayında yapılacak parlamento seçiminde Medvedev'in adının BRP listesinin en başında yer almasının partiyi daha güçlendireceğini belirtti. Medvedev ise buna karşılık yaptığı konuşmada, aday listesinin başında yer almaya ve hükümette pratik olarak icraatta bulunmaya hazır olduğunu belirterek BRP kongresinde Putin'in gelecek yıl yapılacak devlet başkanlığı seçiminde adaylığı için destek istedi" ifadesine yer verdi.

Kongrenin Medvedev'in Putin'e destek verilmesi yönündeki sözlerini alkışlarla karşıladığı vurgulanan haberde, herkesin merakla beklediği sorunun cevabını şu ana kadar vermemelerinin "seçimler öncesi oyunun senaryosunun bir parçası" olduğunun ortaya çıktığını savundu.

Gazete, Putin'in anayasa ihlal edilmeden tekrar devlet başkanlığına gelmesiyle ilgili senaryonun yeni olmadığını ve bu planının 2008 yılında yapıldığını belirterek, "Gelecekte kimin hangi göreve geleceği Medvedev ve Putin arasında çok önceden kararlaştırılmıştı" ifadesini kullandı.

"MEDVEDEV YENİDEN ADAY OLMAK İSTİYORDU AMA ENGELLEDİLER"

Rus basınında yer alan bir başka senaryoya göre, Medvedev'in gelecek yıl yapılacak devlet başkanlığı seçiminde yeniden aday olmayı planladığı ancak bu isteğinin mayıs ayında engellendiği ileri sürüldü.

Vedomosti, Medvedev'in yeniden aday olmak istediğini ancak kendisinin adaylığına karşı çıkanların, mayıs ayında Milli Cephe'nin ilanını Putin'e yaptırdığına dikkati çekerek, "Cephenin ilanı Devlet Başkanının yıllık büyük basın toplantısından bir gün önce yapıldı ve bu sayede toplantıda Medvedev'in başkanlık konusunda herhangi bir açıklama yapması engellendi. Kremlin'deki üst düzey bir kaynak da yaptığı açıklamada, Putin'in Kremlin'e dönmesiyle ilgili anlaşmanın çok önceden yapıldığını ancak Medvedev'in BRP'nin başına geçmesi planının doğaçlama ve yeni birşey olduğunu belirtti.

KUDRİN YENİ HÜKÜMETTE YER ALMAYACAK

Rus basını beklenen durumun açıklanmasına karşın senaryonun kimseyi memnun etmediğine dikkati çekerek, Maliye Bakanı Kudrin'in şimdiden Medvedev'in liderliğindeki bir kabinede yer almayacağını açıkladığını kaydetti.

Kudrin, Washington'daki temasları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Medvedev başkanlığındaki bir hükümette çalışmak istemediğini belirterek, "Aramızda yaşanan tartışmalar bu hükümette yer almama müsaade etmiyor" dedi.

RBC Daily, kabinede adı açıklanmayan diğer bakanlanın ve Kremlin'deki görevlilerin yeni duruma Kudrin'den çok daha sert tepki gösterdiğini ileri sürdü.