Başbakan artık inkar etmiyor.

12 eylül referandumu sonrası çıktığı ilk canlı haber programında açık açık söyledi:

1-Yeni anayasa için kolları sıvayacağız. Ama yeni anayasa seçimlerden sonra...

2-Anayasa Komisyonu Başkanımız Burhan Kuzu, başkanlık sistemi konusunda bir çalışma yürütüyor.

Herkes şu soruyu sordu:

Neden yeni anayasa seçimden sonra?

Öyle ya, madem derdiniz demokratikleşme, hemen düğmeye basmak gerekmez mi?

Tabii ki, işin aslı öyle değil...

Çünkü "hesap" başka...

Çünkü mesele yeni anayasa değil, 12 eylül referandumundaki gibi demokratikleşme söylemiyle asıl isteğini gerçekleştirmek, başkanlık sistemini anayasaya sokmak. Yani göz boyayıcı, halkın kabul edeceği maddelerin arasına sıkıştırıp, beraberinde başkanlık sistemini geçirmek.

Son referandumdaki taktik ile aynı...

Erdoğan referandumda ilk provayı yaptı. Artık "başkanlık sistemi"ne geçebileceğine ve iki adaya inecek bir başkanlık yarışında "CHP'li solcu aday mı, yoksa sağcı-muhafazakar aday mı" yarışından başkan çıkacağını düşünüyor...

Yani MHP'nin muhafazakar oylarını kapmaya devam edip, başkan olacak....

Yahu siz de amma insanın içine kurt düşürüyorsunuz demeyin...

Başlıkta okuduğunuz "asıl bomba"yı patlatalım.

Erdoğan, kendisine başkanlık sarayı yaptırıyor....

Yani Başbakan Çankaya'yı beğenmiyor. Belki de Abdullah Gül'ün oturduğu yere oturmak istemiyor. Kendisine daha kuvvetli bir Çankaya koltuğu ve beraberinde daha ihtişamlı bir saray istiyor.

Ama kesin olan şu, Atatürk'ün Çankaya'sının pabucu dama atılıyor. Çankaya'nın ne olacağına karar verilmedi ama içinde muhafız alayının yeraldığı yani askerlerin kontrolündeki Çankaya artık olmayacak. Malum eskiden Muhafız alayının siyasilere vurulan darbelerde önemli bir işlevi de vardı...

Fransa ve ABD'deki başkanlık sistemleri gibi başkanlık saraylarının işlevleri incelendi ve siparişler verildi. "Top secret" yürütülen proje çerçevesinde, Başkanlık Sarayı'nın projesi çizildi. Ankara'daki arazi alternatifleri belirlendi. Sarayı TOKİ yapsın görüşü ağır basıyor.

Çankaya'yı yıktırıp, yerine başkanlık sarayını yaptırmak da bir görüş ama şimdilik bu konu netleşmedi. Atatürk'ün anılarını yaşatan ve tarihi-kültürel değeri olan Çankaya'yı yıkmanın doğuracağı tepkiler de göze alınamıyor.

Ama her halukarda Çankaya'nın kapısına kilit vurulacak. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte Çankaya da yok olacak. Ya da Dolmabahçe gibi müze yapılacak.

Peki proje için ilk kazma ne zaman vurulacak?

Genel seçim beklenecek. Başbakan Erdoğan'ın "yüzde 50 oy istiyorum" diye hedef göstermesi bu yüzden. Başbakan Erdoğan meclise en az bu dönemdeki kadar kuvvetli girerse, başkanlık sistemi için düğmeye basacak. Seçim hesapları tutarsa hemen anayasayı değiştirip, muhtemelen 2013'te de başkanlık seçiminde aday olacak.

Yani Erdoğan'ın "son kez milletvekili seçileceğim" demesi siyasetten çekilmeyi değil, başkanlık sistemine geçişi ifade ediyor. (Odatv)