Merkez Bankası başkanlığı için kulislerde en çok adı telaffuz edilen isimler arasında Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Doç Dr. Erdem Başçı ve Dr. İbrahim Turhan, Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar"ın adı geçiyor.

23 Mart"ta yapılan Para Politikası Kurulu"na son kez başkanlık eden Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz"ın görev süresi 18 Nisan"da sona erecek. Yılmaz"ın ardından başkanlık koltuğu için adı geçen isimler arasında bir dönem Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan"ın danışmanlığını da yapan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erdem Başçı ile Babacan"ın bürokraside halen dirsek temasıyla çalıştığı Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı başı çekiyor. Adaylık için ismi telaffuz edilen Başçı, 2003 yılında Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı"na atandı. 44 yaşındaki Başçı, Merkez Bankası"nın izlediği yeni para politikasının içinde yer alması nedeniyle başkanlık koltuğunun en güçlü adaylarından biri olarak ifade ediliyor. Başçı, 2006 yılında hükümetle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında yaşanan “veto” anlaşmazlığı nedeniyle, kısa bir süre Merkez Bankası başkanlığına vekalet etti.

-EN GÜÇLÜ ADAYLARDAN BİRİ İSE ÇANAKCI-

Kulislerde Merkez Bankası Başkanlığı için adı geçen isimlerden bir diğeri ise Halil İbrahim Çanakcı. 49 yaşındaki Çanakcı, Elazığ Lisesi"ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. Devlet Planlama Teşkilatı"nda 1986 yılında uzman yardımcısı olarak göreve başladı. 1992 yılında uzman oldu. Uzman yardımcılığı ve uzmanlık döneminde makroekonomik gelişmelerin değerlendirilmesi, geleceğe yönelik tahmini ve yıllık programlar ile kalkınma planlarının makroekonomik dengelerinin oluşturulması konularında görev yaptı.1989-1991 yılları arasında ABD"nde Michigan State Üniversitesinden Ekonomi konusunda yüksek lisans derecesi aldı. Mayıs 1994 - Aralık 2000 döneminde Devlet Planlama Teşkilatında Konjonktür Dairesi Başkanlığı görevini yürüttü. Aralık 2000"de atandığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu"nda 10 Aralık 2002"ye kadar Ekonomik Değerlendirmeler Dairesi Başkanı olarak görev yaptı. 11 Aralık 2002 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurul İkinci Başkanı olarak atanan Çanakcı, 5 Mayıs 2003 tarihinde ise Hazine Müsteşarlığı görevine başladı. Makroekonomik analiz, öngörü ve konjonktür değerlendirme konularında çalışmaları olan Çanakcı iyi derecede İngilizce biliyor. Çanakcı evli ve iki çocuk babası.

-KULİSLERDE ÇAĞLAR VE TURHAN'IN DA ADI GEÇİYOR-

Merkez Bankası Başkanlığı için adı geçen isimler arasında Başkan yardımcısı Dr. M. İbrahim Turhan da yer alıyor. 43 yaşındaki akademisyen İbrahim Turhan, 2004"e kadar Beykent Üniversitesi İİBF"nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1 Nisan 2004 tarihinde Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliğine getirilen Turhan, 7 Haziran 2006 tarihinde Para Politikası Kurulu üyeliğine seçildi. 2008 yılından beri de bankanın dört başkan yardımcısından biri olarak görev yapıyor.

Kulislerde, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar"ın da adı Merkez Bankası Başkanlığı için geçiyor. 1962 Sivas doğumlu olan Çağlar, 1983"te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi"nden mezun olduktan sonra, aynı Üniversite"de Para ve Bankacılık master programına katıldı. Mesleki kariyerine Hazine Müsteşarlığı Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu"nda başladı. 1995-1997 yılları arasında Egebank A.Ş."de Genel Müdür Yardımcılığı ve aynı zamanda da Ege Yatırım Menkul Değerler A.Ş."de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. 1998-2003 yılları arasında Family Finans Kurumu A.Ş."de Genel Müdür olarak görev yaptı. 2003 yılından bu yana Ziraat Bankası"nda Genel Müdür olarak görev yapıyor.