HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Bugün başkanlık sistemi kurarsanız, Türkiye'ye demokrasi falan gelmez, kralları seçimle işbaşına getirmiş olursunuz'' dedi.

Kurtulmuş, Yenimahalle'de esnaf ziyareti yaparak, partisinin Yenimahalle İlçe Başkanlığının açılışını gerçekleştirdi.

Açılıştaki konuşmasına OSTİM'de meydana gelen patlamada hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ve Türk milletine baş sağlığı dileyerek başlayan Kurtulmuş, HAS Parti'nin çok kısa sürede kurulduğunu ve arkadaşlarıyla birlikte Anadolu'nun dört bir yanında halkla kucaklaştıklarını anlattı. Kurtulmuş, ''HAS Parti milletin gönlünde tutmuştur'' ifadesini kullandı.

Siyaseti mahalle kavgası olarak görmediklerini, yeni bir soluğa ihtiyaç duyulduğu için HAS Parti'nin kurulduğunu anlatan Kurtulmuş, bugünkü siyasetçilerin işsizlerin, üniversite mezunlarının, çiftçinin, esnafın sorunlarını göz ardı ettiğini öne sürdü.

Türkiye'de 2 partili bir sistemin oluşması için gayretlerin olduğunu savunan Kurtulmuş, ''2 partili bir sistemin tahterevallisinde oyun oynuyorlar, bu milletin önünde Hacivat-Karagöz oyunu oynuyorlar. HAS Parti bu oyunu bozmak için milletin has evlatları tarafından kurulmuştur'' diye konuştu.

Bu kavganın arkasında, milletin sorunlarını sümen altı etmekten başka bir şeyin olmadığını ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''AK Parti ve CHP birbirinin değirmenine su taşıyor. Sayın Başbakan en sonunda dilinin altındaki baklayı çıkardı, '2 partili sistem istiyoruz' diyerek. Sayın başbakan, 2 parti çok, tek partili bir sistem yapalım, tek partili sistem de size mübarek olsun, yolunuza devam edin. 12 Eylül 1980 ihtilalinin komutanları da 2 partili bir sistem istiyordu. Bu laflar 12 Eylül askeri rejiminin lafıdır, bu lafı söylemek seçilmiş bir başbakana yakışmıyor.''

Numan Kurtulmuş, son günlerde başkanlık seçimi tartışmalarının da yaşandığına dikkati çekti. Kurtulmuş, demokrasinin en ileri noktasının başkanlık sistemi olduğunun altını çizerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Ancak, bugün başkanlık sistemi kurarsanız, Türkiye'ye demokrasi falan gelmez, kralları seçimle işbaşına getirmiş olursunuz. Sadece seçim yapmak demokrasi sayılsaydı, Saddam Hüseyin yüzde 99'la, Hüsnü Mübarek ise yüzde 96 ile işbaşına gelmişti. Bu despotlar ve krallar da seçimle işbaşına gelmişti.

Sayın Başbakan, bu ülkedeki antidemokratik yapıyı demokratik bir yapı haline getirin ve Anayasa'yı değiştirin. Sayın Başbakan bu ülkede, Kenan Evren ve arkadaşlarını neden yargılamak için bir adım bile atmıyorsunuz, Siyasi Partiler Yasası'nı neden değiştirmiyorsunuz, neden seçim sistemini değiştirmiyorsunuz, neden Türkiye'de milletin Anayasa yapmasının önünü açmıyorsunuz? Bütün bunlar değiştikten sonra başkanlık sistemine geçilebilir.''

HAS Parti Ankara İl Başkanı Abdülhamit Gül de OSTİM'deki patlama nedeniyle Yenimahalle ilçe teşkilatının açılışı için hazırladıkları etkinlikleri iptal ettiklerini bildirdi. Gül, yarın endişesi taşıyan insanları HAS Parti'ye beklediklerini kaydetti.

AA