Daha önce Birlik yönetimine yetki vermeyen Aydın Kooperatif ortakları bugünkü genel kurulda divanın söz hakkı vermediği Birlik Başkanı Azbazdar"a tepki gösterince Beliğ Azbazdar önce TARİŞ ortaklarıyla tartışıp ardından genel kurulu terk etti.
Kooperatifin, Aydın-Muğla Karayolu üzerindeki idari binasının otoparkında yapılan Olağanüstü Genel Kurul'da, divan başkanlığına Deniz Atay, divan üyeliklerine ise Hidayet Yaman ve Murat Saltık oy birliği ile seçildiler.
Kooperatif Başkanı Nizamettin Başaran, genel kurulda yaptığı konuşmada, Eylül 2009 tarihinde göreve başlayan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği yönetim kurulunun, Aydın Kooperatifi'nin müdürünü, personellerini tasarruf genelgesine tabi tutarak, ihbar ve kıdem tazminat tutarlarını ödeyecekleri sözünü vererek, işten çıkartıldığını söyledi.
İşte çıkarılan personel ve müdürün, yasal süre içerisinde ihbar ve kıdem tazminatlarını alamayınca, haklı olarak Kipa alışveriş merkezinden aldıkları kira gelirlerine el koydurduklarını ifade eden Başaran, söz konusu paranın kendi bünyelerinden gecikme faizleri ile birlikte ödendiğini söyledi.
Birliğin Ocak ayında yapılan genel kurulunda, yetki devrinin birliğe verilmeyişinin, Aydın Kooperatifi ortaklarının akıllı, yetki devri veren diğer kooperatif ortaklarının akılsız gibi gösterilmesinin, genel kurulda gündem maddesi yapılarak, kendilerinin hedef gösterildiğini öne süren Başaran, şöyle konuştu:
''Şu anda görevde bulunan birlik yönetim kurulu, 2 genel kurul geçirmiştir. Birlik genel kurullarında oy birliği ile gündem maddesi yapılarak kabul edilen, 'Kooperatifin bünyesindeki borçlar, birlik bünyesine çekilmesi' nedense bir yıldır uygulamaya konulmamıştır. Verilen sözler unutulmuş, aldatma ve kandıra politikası izlenmiştir. Bu borçlar, birlik yöneticileri tarafından bizlere, değerli ortaklara baskı unsuru olarak dayatılmak isteniyor. Genel Kurul kararı niye uygulanmıyor?
Birliğin durumu belli, kooperatifleri de aynı konuma mı getirmek istiyorlar? Eğer acilen önlem alınmazsa, Aydın Kooperatifi dışında, 43 kooperatifin ortaklarına önümüzdeki dönemlerde hizmet vermesi mümkün olmayabilir. Yönetim Kurulu olarak bizler, üzerimize düşen görevi yerine getirdik. Kararımızı diğer kooperatifleri de uyararak birliğe gönderdik.''
Başaran, birlik tarafından kooperatiflerine Haziran ayı içerisinde gönderilen yazıda, birliğe yetki devri vermedikleri için ürün bedeli ödemelerinin ilk etapta ödenmeyeceğinin vurgulandığını ifade ederek, pamuk almak istemeyenin kendileri değil birlik yönetimi olduğunu belirtti.
Kooperatiflerinin 11 ayda 8 defa teftiş geçirdiğini, 8 defa birlikten değişik müfettişler gönderildiğini belirten Başaran, Aydın Kooperatifi dışında hiç bir kooperatifin bu kadar teftişten geçmediğini ifade etti.
ORTAKLAR İLE BİRLİK BAŞKANI TARTIŞTI
Başaran'ın konuşması sırasında genel kurula gelen TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliği Azbazdar, gündem maddeleri ile ilgili olarak görüş belirtmek için, divan başkanı Deniz Atay'dan söz istedi. Atay ise, genel kurulda sadece kooperatif ortaklarının söz isteme hakkı olduğunu belirterek, Azbazdar'a söz vermedi. Atay'ın söz vermemesi, kooperatif ortakları tarafından alkışlarla desteklenirken, Azbazdar Yönetim Kurulu'nun masasına giderek, 'Hayırlı Olsun' deyip tepkisini dile getirdi. Azbazdar, genel kuruldan çıkışı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Arkadaşlar tercihlerini yaptılar. Yarından itibaren biz de görevimizi yapacağız. Yasal yollar ne ise o olacak'' diye konuştu. Birliğe yetki vermeyen tek kooperatifin Aydın Kooperatifi olduğunu kaydeden Azbazdar"a bazı kooperatif ortakları, geçmiş dönemlere hesap sormadığını öne sürerek tepki gösterdiler. Azbazdar'ın ortaklara cevap vermesi ile başlayan tartışmaya, diğer kooperatif ortakları da katılınca, genel kurulda gergin anlar yaşandı. Genel kurula katılan ortakların bir çoğunun Azbazdar"ın üzerine gidip tepki göstermeleri üzerine Beliği Azbazdar genel kurula beraber geldiği arkadaşları tarafından kalabalığın arasından alınarak aracına bindirildi. Azbazdar daha sonra birlikte geldiği kişilerle genel kurulun yapıldığı Kooperatif alanını terk etti.
Yaşanan gerilim dolu anların ardından açıklama yapan S.S 46 No'lu Aydın Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Nizamettin Başaran da genel kuruldaki tüm maddelerin oy birliği ile kabul edildiğini belirterek, kooperatif ortaklarının, her türlü yetkiyi yönetim kuruluna verdiğini, birliğe yetki vermediğini söyledi.
BİZİ KENDİ DURUMLARINA ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR
Kooperatif ortaklarının, genel kurullarına sahip çıktığını kaydeden Başaran, ortakların sergiledikleri tavırla Yönetim Kuruluna, denetim kuruluna ve çalışanlarına sahip çıktığını kaydetti. Birlik tarafından nasıl bir yaptırımla karşılaşacakları konusunda her hangi bir fikirlerinin olmadığını belirten Başkan Nizamettin Başaran, “Yıllardır, birliği yönetenler, Aydın Kooperatifinin yaptığının yüzde 1'ini yapmış olsalardı, bugün birlik bu duruma düşmezdi. Koskoca birliğin, şu anda yap, işlet, devret modeliyle 10 liralık kira geliri yok. Ama Aydın Kooperatifinin yıllardır, Kipa ile yapmış olduğumuz anlaşma gereği, sürekli bir geliri var. Bunları huzursuzluğu bundan. Bizi, kendi durumlarına çekmeye çalışıyorlar. Başka bir sebebi yok. Biz bunlara 11 ay önce 'Yardımcı olalım' dedik. 'Gelin, biz bu birliği iyi biliyoruz. Sizlere yardım için bizim içimizden de temsilci seçin. Sizlere bu zor günlerinizde yardımcı olalım' dedik. Bunlar ne yaptılar, daha önce birlik yönetim kurullarında görev yapan insanların, yan kuruluşunda görev yapan insanlar, Basri Özçoban ve Cavit Ancın'ın ekiplerinde olan kişiler, şimdi yanında. Bunlarla mı TARİŞ düzlüğe çıkacak? Bu insanlar yıllarca, o birlik yöneticilerini seçmediler mi” dedi.
GENEL MÜDÜRLÜK BİNASI İHALEYE ÇIKILMADAN SATILDI
Aydın Kooperatifi olarak, 2000 yılından beri her dönemde liste çalışması yaptıklarını, ancak kimsenin kendilerini desteklemediğini vurgulayan Başaran, geminin dümenine hiç bir zaman geçmediklerini söyledi. Başaran, Aydın Kooperatifinin yüzünün akı ile bu hale geldiğini ifade ederek, ''Kendileri, hiç bir zaman bizleri sistemin içine almamışlardır. Niyetlerinin ne olduğunu da önümüzdeki günlerde de göreceğiz. Genel Müdürlük Binasının yüzde 67'lik hissesini kime sorarak sattılar. İhaleye çıkmadan, sattılar. Yazık değil mi? Ben burada bir ihale yapıyorum, beş yerden teklif mektubu alıyorum. Genel Kurul'dan istediğin yetkiyi al ama burası 90 yıllık bir kuruluş. İhaleye çıkılmış olsaydı, televizyonlardan yayınlanmış olsaydı, yüzde 67 hisse 3 milyon TL'ye satılır mıydı? Bu soruyu birliğin genel kurulunda da soracağız'' diye konuştu.