AYDINPOST HABER SERVİSİ/Filiz ÖZDEMİR-AYTO Başkanı İ. Hakkı Dokuzlu yaptığı yazılı değerlendirmede 2011 yılının hem Türkiye hem de Aydın ekonomisi açısından büyüme yılı olduğu belirtti. Dokuzlu değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin ekonomik anlamda seyrine baktığımızda, 2011 yılı Ocak –Kasım döneminde bütçe gelirleri %17.4 artışla 272 milyar 767 milyar 767 milyon liraya ulaştı, giderler ise %6.5 artışla 272 milyar 327.9 milyon lira oldu. Bunun sonucunda geçen yılın aynı döneminde 23 milyar 489.3 milyon lira tutarındaki bütçe açığı bu yıl aynı dönemde yerini 438.9 milyon lira fazlaya bıraktı.
Yine 11 ayda gerçekleştirilen ihracatın 2010 yılı ihracatından 7 milyar dolar daha fazla gerçekleşmiş, Kasım ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre %13.9 artarak 10 milyar 758 milyon dolara ulaşmış, 11 aylık döneme göre geçen yılın ayı dönemine göre %19.7 artarak 122 milyar 156 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Dünyada küresel ölçekte sorunların devam ettiği ve beklentilerin olumsuz bir seyir izlediği dönemde ihracatımızda yaşanan artış önemlidir.
TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde, bir önceki yılın 3. çeyreğine göre %8,2 büyüme göstermiştir. Ülkemizin büyüme hızı ilk 9 ayda %9.6 iken Çim %9.4 oranında büyüme göstermiş. Büyüme hızı bakımından bu dönemde Çin’den daha hızlı büyüme kaydetmiştir. Bu yılın ilk yarısında derinleşen küresel durgunluğa, Avrupa’da yaşanan krize rağmen Türkiye ekonomisi olumlu bir seyir göstermiştir.

AVRUPADA KRİZ TÜRKİYE’DE BÜYÜME
2011 yılın için ülkemiz ekonomisine dair yukarıda yer alan özet veriler, sevindirici rakamlardır. Çünkü; Avrupa Birliği’ndeki krize rağmen ihracat rakamlarındaki artışın büyümeye pozitif etki yapması ümit vermektedir. Türkiye ekonomisinin, cari açık ve enflasyon ile ilgili konuları kontrol altında tuttuğu müddetçe sıkıntı yaşamayacağına, 2012 yılında da hız kesmeden büyüyeceğine, 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi hedefimize doğru emin adımlarla yürüyeceğimize inanıyorum.


TÜRKİYE GİBİ AYDIN DA BÜYÜDÜ
Ülkemiz ekonomisine paralel olarak Aydın ekonomisinin de de olumlu bir seyir izlediğini ifade eden Dokuzlu açıklmasını şöyle sürdürdü: “Odamızdan işlem gören ihracat rakamlarına baktığımızda geçen yıla göre %13’lük bir artış görülmüş, TİM rakamlarına göre de Aydın il genelinde yine ilk 11 aylık dönemde %11’lik bir artış meydana gelmiştir. Aydın Ticaret Odası’na üye kayıt sayısındaki artış ise %12 oranındadır. Bu rakamlar ile 2011 yılı ilimiz ve ülkemiz ekonomisi için olumlu bir artış gösterdiği görülmektedir. Odamız çalışmaları açısından da takdir her ne kadar üyelerimizin olsa da biz de verimli bir yıl geçirdiğimizi düşünüyoruz.

2011’DE YAPTIĞIMIZ İŞLER
2011 yılı Odamızın 85. kuruluş yıldönümü idi. Aydın Belediyesi ve Odamız işbirliği ile ilimize güzel bir kalıcı eser bıraktığımızı düşünüyorum. Kahveci Bilal Ağa Konağı’nı 2011 yılında satın alarak Aydın Kültür Evi çalışmalarımızı başlattık. Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan Aydın Ürünleri Tanıtım Tırı Projemiz için 250 bin TL hibe desteği aldık. 2011 yılında bazı çalışmalarımızın tohumlarını serpiştirdiğimizi 2012 yılında da hasadını yapacağımızı düşünüyorum.”


Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Ercan Çerçioğlu da 2011 yılını “Türkiye ekonomisi açısından yüksek büyüme rakamlarına ulaşılan,basarılı bir yıl” sözleriyle değerlendirdi. Çerçioğlu değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
“Türkiye 2011’de dünyanın en hızlı büyüyen Çin ve Hindistan’dan sonra üçüncü ekonomisidir.2011 yılı 134 milyar dolar ihracat ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırılan bir yıl olmustur. 2011 yılı bölge ülkelerinin politik istikrarsızlığa sürüklendiği(Tunus,Libya,Misir,Suriye) ve
Türkiye’nin jeopolitik öneminin bir kez daha anlaşıldığı bir yıl olarak tarihe geçecektir.

2012’DE EKONOMİK DARALMA BEKLENİYOR

2012 yılı Avrupa Birliği’nden kaynaklanan bir ekonomik resesyona konu olacaktir.
AB ülkelerinde büyüme rakamları değil kücçülme rakamları görülecek; bu da Turkiye’nin ihracatını olumsuz etkileyecek ve
Türkiye’nin büyümesini 2% -4% arasına indirecekdir.
Daralan finansman kaynakları, ülkeleri olduğu kadar özel sektör şirketlerini zorlayacaktır.
Türk Ekonomisi Cari açığının finansmanı açısından, özel sektörde borçlarının çevrilebilmesi ile ilgili sıkıntılar yaşayabilir.”