Değerli Aydınlılar,

Bu hafta sizlerle bir başkanın Amerika Birleşik Devletleri(ABD) başkanının nasıl istifa etmek zorunda kaldığını anlatmak istiyoruz. Başlangıcından bitimine Amerikan iç politikası ve dünya kamuoyunda önemli yankıları ve sonuçları olan siyasi bir casusluk. 1972 Haziran'ında, Washington’da muhalefet partisi olan Demokrat Parti'nin seçim işlerini yürüttüğü merkez olarak kullanılan Watergate binasına gizlice dinleme cihazı yerleştiren 7 kişilik bir grubun yakalanması ile başlar. Öyle ki dünya da bu olaya atfen büyük skandalların sonuna bir” Gate” getirilmesi gelenek oldu.

Watergate Skandalı’nda görevlerini kötüye kullandıkları için Nixon’un yardımcılarından bir kaçı hapse mahkum edildi. Beyaz Saray’daki ses kayıtlarında Nixon’un skandalı örtbas etme çabaları kapsamında yardımcılarının sorgulamayı yürüten Federal Soruşturma Bürosuna (FBI) yalan söylemelerini emretmesi, skandala karıştığını belgeledi. Nixon uzun süre bu iddiayı reddetti. Bunun üzerine ABD Anayasa Mahkemesi, Nixon’a karşı 7 Şubat 1973’te kamuoyuna açık Ervin Komisyonu oluşturdu. Amerikan tarihinde istifaya zorlanan(şimdilik ) tek başkan olan Nixon istifa etti.

Skandalın ortaya çıkması iki yıl sürdü. Öncesinde, basit hırsızlık sanılan olayın daha sonra siyasi amaçlarla yapıldığı ortaya çıktı. Washington Post gazetesinden Bob Woodward ve Carl Bernstein isimli gazeteciler tarafından  kurcalaması üzerine skandal patlak verdi. Profesör Lichtman, gazetecilerin Watergate skandalını ve Başkan’ın bu skandaldaki rolünü ortaya çıkarmalarında son derece etkili olduklarını söylüyor. Lichtman’a göre bu iki gazeteci ve onlara bilgi veren kaynağı olmasaydı Nixon büyük ihtimalle istifa etmek zorunda kalmayacaktı. Watergate Skandalı’nın büyük önem taşıdığını söyleyen Lichtman, o tarihte yaşananların “bu güne kadar bir başkan ve yönetimi tarafından demokratik işleyişi yıkmaya çalışan en kapsamlı girişim olduğunun altını çiziyor.

1-Bu olay dünya siyasi skandallar tarihine iki gazeteci ve bilgi kaynağı sayesinde geçmiştir.

2-Yine bu olay “Demokratik işleyişi yıkmaya yönelik en kapsamlı girişim” olarak nitelendirilmiştir.

Bu hikayenin filminde bilgi kaynağı gazeteciler hep parayı takip etmelerini tavsiye eder. Böyle işleri ortaya çıkarmak için iki altın kural vardır. Ya parayı takip edersin ya kadını. Benzerlikler kurabildiniz mi bilmiyoruz? Memleketimdeki işler Watergate skandalını kaça katlar kim bilir? Ortaya tam olarak çıksa sonuna “Gate” yetiştiremeyeceğiz. Ha birde ortaya çıkıyor da ne oluyor ayrı bir sual. Bizde bilinen en meşhur gate “Civangate” ti. Hatta rüşvet aldığımı belgele diyene “rüşvetin belgesi mi olur pz…k” cevabı  literatüre  altın harflerle geçmiştir. Amerika’da sistemin hiç müsamahası yok. Amerika başkanı hapse girmekten son anda kurtuluyor ve siyasi hayatı tamamen bitiyor. Adamlar nasıl büyük ülke oluyorlar. Adaleti bu dünya da gösteriyorlar da ondan. Hukuk bunun için var. Adalet duygusunun var olması için. Onun için adamlar bütün dünyaya para basıyor, biz hava. Suriye’ye sınırı olmadan fikrini alıyorlar,  biz 911 kilometrelik sınırla boyumuzun ölçüsünü,  onlar Mars’ta su buluyorlar biz…

Şimdi Aydın Amerika’da bir vilayet olup da bu kadar haber gazete ve internet sitelerinde yayınlansa “GATE”  yani kapıyı nereye koyarlar gibi bir soru akla gelebilir. “Meydangate, Çöplükgate, Fulargate, Fışkiyegate. Ne dersiniz?

  Hukukun kuvvetinin azaldığı yerde, kuvvetlinin hukuku geçerli olmaya başlar.
                                                                                                        Maurice Duverger

   Memleketler parasızlıktan değil ahlaksızlıktan çökerler.  CICERO

Kaynakça:www.amerikaninsesi.com

* Dustin Hoffman ve Robert Redford’un başrollerini oynadığı 4 Oscar’lı film.

Son Not: Ankara’da meydana gelen terör saldırısında ölenlerimize rahmet, yaralılarımız acil şifalar diliyorum. Aziz Türk Milletinin başı sağ olsun.